Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Against Hope review: wraak zonder zoet

Against Hope is een harde actiethriller die geen seconde stilstaat, maar ook nooit de tijd neemt om dieper te duiken in zijn personages en wereld.

De kans is groot dat je het werk van Victor Santos al kent: de adaptatie van zijn Polar met Mads Mikkelsen in de hoofdrol verscheen vorig jaar nog op Netflix. De Spaanse stripmaker kiest met Against Hope opnieuw voor een gewelddadig actieverhaal, eentje dat voorbijraast en daardoor ook de afslag naar diepgang mist.

Jaren nadat Hope verminkt wegliep, en haar vriendje helemaal niet, van een klopjacht georganiseerd door neonazi’s, lust de jonge vrouw op wraak. De familie van fascisten gaat de politiek in, maar niet als het van Hope afhangt. Elke nazi op haar weg bekoopt het met zijn leven.

© Dark Horse Comics

In Against Hope verrast Santos met zijn stijl…

Santos is een geboren visuele verhalenverteller, laat dat zeker zijn. Het boek, uitgebracht in een horizontale ligging die het filmische gevoel versterkt, is getekend in twee stijlen verbonden door het gebruik van harde contrasten. De flashbacks zijn ruwer, op papier getekend en aardser van kleuren. Haaks daarop staat de wraaktocht van Hope in het heden en nu. Harde schaduwen en felle kleuren (met veel paars, wat houd ik toch van paars) vullen de lijntekeningen die doen denken aan het werk van de veel te vroeg overleden grootmeester Darwyn Cooke (Catwoman, The Spirit en DC’s The New Frontier).

Of de stijl nu schetsachtig is of cartoonesk, het bloed vloeit rijkelijk. Slim gekozen close-ups leiden breder in beeld gebrachte actiemomenten in. Santos kadreert zijn actie met een pas die getuigt van talent. Afstotelijk wordt Against Hope nooit, daarvoor brengt de tekenaar de gruwelijkste gevolgen van messteken, geweerschoten en mokerslagen inventief of nét niet in beeld.

© Dark Horse Comics

… Maar niet met zijn vertelstructuur

Het centrale wraakverhaal en flashbacks zijn dus de bouwstenen van Against Hope. Het probleem is dat Santos daarmee niets meer doet dan je in de bovenaan geschreven opzet kan lezen. In het eerste hoofdstuk zien we hoe Hope als meisje op de vlucht slaat van de nazi’s en hoe ze daarna start met het wreken van die herinnering. Voor iemand die houdt van minimalistische storytelling is alles daarmee gezegd geweest.

Toch blijft Santos dit stramien volgen, flashbacks afgewisseld met het heden, en verrassen de retroactieve onthullingen je met wisselend succes. Pas in de epiloog begon ik wel iets te voelen voor het titelpersonage, waardoor ik ook besefte dat de vertelstructuur gewoon niet zo goed werkt in het voordeel van Against Hope. Misschien dat Netflix dat nog kan rechttrekken in de onvermijdelijke adaptatie van de comic.

Against Hope is geschreven en getekend door Victor Santos en uitgegeven door Dark Horse Comics op 17 juni 2020.

Actievol

Against All Hope
3 5 0 1
Against Hope is geen memorabele comic, maar wel mooi getekend en opvallend dankzij zijn horizontale vorm. En elke comic waarin nazi's een kopje kleiner gemaakt worden, is geen verspilling van je tijd.
Against Hope is geen memorabele comic, maar wel mooi getekend en opvallend dankzij zijn horizontale vorm. En elke comic waarin nazi's een kopje kleiner gemaakt worden, is geen verspilling van je tijd.
3/5
Total Score

Raak

  • Fantastisch gevoel voor stijl

Braak

  • Wel heel minimalistische storytelling
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels