Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Extermination review: een waardig einde voor de X-Men

Zeven jaar geleden maakten we kennis met de jonge X-Men uit het verleden. Vandaag nemen we afscheid van hen.

In 2012 schreef Brian Michael Bendis de hoofdseries van X-Men. Toen deed hij iets heel speciaals: Bendis haalde Cyclops, Iceman, Angel, Beast en Marvel Girl uit het verleden naar het heden. Het tienerteam van mutanten, de originele en eerste X-Men onder leiding van Professor X, leefden vanaf toen naast hun volwassen incarnaties. De bedoeling daarvan? De volwassen Cyclops, toen op het randje van terrorisme, tevergeefs tonen dat hij ooit wel nobele idealen had en die kon bereiken zonder geweld.

Na zeven jaar en iets te veel wisselvallige series betekent Extermination het einde van hun avontuur. Met wat de bundeling vertelt, hoort Extermination nu thuis naast andere memorabele verhaallijnen van de X-Men zoals Days of Future Past en The Dark Phoenix Saga. Het eindresultaat zal een blijvende impact maken op de wereld van de X-Men.

© Marvel

In september onthulde het startschot nog niet te veel over het daadwerkelijke einde, maar de titel mag je dus letterlijk nemen. Extermination is een waardig einde van de jeugdige X-Men, een einde dat even te lang uitgesteld als te abrupt aanvoelt. De tijd moest komen om ze terug te sturen zodat de schrijvers van Marvel opnieuw gestroomlijndere X-Men-verhalen kunnen vertellen.

In Extermination reist een gesluierde tijdreiziger uit de toekomst naar het heden met slechts één missie: de jonge X-Men verwijderen van hun plaats in dat heden. Na een onverwachte dood en de tweede bijna onoverwinbare vijand Ahab is het aan Jean Grey en haar metgezellen om te beslissen over hun eigen lot.

© Marvel

Ed Brisson schrijft een heel strakke reeks. Het conflict komt uit het niks, zonder voorafgaande opbouw in voorgaande reeksen, en de conclusie is naar typische Marvel-gewoonte iets te simpel, maar net die gefocuste simpelheid zorgt ervoor dat Extermination werkt. Brisson heeft één doel voor zich en werkt ernaar toe zonder vermoeiende zijpaden te nemen, en laat daarbij elk personage schitteren alsof het hun laatste keer is. Het is natuurlijk ook hun laatste keer.

De tekeningen van Pepe Larraz passen perfect bij het werk van Stuart Immonen, de ondertussen gepensioneerde tekenaar van de eerste reeks rond deze personages met All-New X-Men. Modern, expressief, kleurrijk en gewoonweg aantrekkelijk. Daarmee is de cirkel ook compleet.

Zelf de complete avonturen ontdekken van de jonge X-Men? Start bij All-New X-Men van Brian Michael Bendis en eindig bij Extermination. Ik raad je aan om All-New X-Men uit 2016 achterwege te laten, tenzij voor de compleetheid, maar de reeks herpakt zich onder de naam X-Men: Blue in 2017.

Extermination is geschreven door Ed Brisson, getekend door Pepe Larraz en uitgegeven door Marvel Comics op 5 februari 2019.

Bevredigend

Bevredigend
4 5 0 1
Extermination is een verhaal dat een blijvende impact maakt. Voer voor elke X-Men-fan!
Extermination is een verhaal dat een blijvende impact maakt. Voer voor elke X-Men-fan!
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels