Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Het fortuin van de Winczlavs 1 review: best goed eigenlijk

In 1990 maakte Largo Winch zijn debuut als strippersonage. Largo zag veertien jaar daarvoor het levenslicht in een driedelige romanreeks die best aardig verkocht maar geen commerciële hoogvlieger was. Met het aanbreken van de jaren negentig wilde van Hamme het opnieuw proberen maar dan in de strip. Samen met Philippe Francq wekt hij het personage tot leven en weet dit keer wel het publiek aan zich te binden.

Largo Winch is het verhaal van een Joegoslavische man die als kind bij pleegouders werd geplant. Daar vertelde men hem het verhaal dat hij op een dag zou worden opgehaald door een rijke man die in Amerika woont. De man is zijn vader. Vele jaren na dato wordt zijn vader, de rijke industrieel Nerio Winch, vermoord. De dan 26-jarige Largo zit vast in een Turkse gevangenis voor een moord die hij niet pleegde. Ineens is hij de erfgenaam van een groot industrieel concern dat zijn weerga niet kent.

Schrijver: Tekenaar: Uitgever: Verschijningsdatum:
Margaret Stohl Carlos Pacheco en Marguerite Sauvage Marvel Comics 18 juli 2018

©Dupuis

De serie was een zeer onderhoudende thriller die helaas vrij snel gedateerd raakte. De jaren 90 waren voor de meeste westerlingen een prima decennium. Er vonden ook heel wat omwentelingen plaats.

  • De Sovjet-Unie hield op te bestaan waardoor het Oostblok wegviel en de globalisering werd afgetrapt.
  • Joegoslavië viel uiteen in een bloedige oorlog.
  • De vorming van de EU ging in een stroomversnelling.
  • De komst van het internet.

Als je nu dat eerste album leest, dan moet je haast wel hard lachen om de lieve laat-twintigste eeuwse knulligheid. Maar dat terzijde.

Terug naar het verleden

We zijn inmiddels dertig jaar verder en Jean van Hamme heeft de schrijverspen voor Largo Winch overgedragen aan Éric Giacometti. Van Hamme is de 80 gepasseerd en wilde het wat rustiger aan gaan doen. Dat weerhoudt hem er niet van om een driedelige cyclus te schrijven die zal dienen als prequel voor deze serie.

©Dupuis

Het begint in het Montenegro van 1848. De jonge arts Vanko Winczlav staat de boerenbevolking van zijn dorp bij wanneer zij zich verzetten tegen de dwingelandij van de Turkse bezetters. Helaas wordt hij verraden en is Vanko gedwongen om zijn land te ontvluchten. Er is maar een plek ter wereld waar Winczlav veilig is: de VS. Daar zal het grondwerk worden gelegd voor het leven van zijn verre, verre nazaat. Al moet het haast wel eindigen met Nerio Winch die de deur opent voor zijn afspraak.

Druk

De laatste jaren was Jean van Hamme moe. Het ziet ernaar uit dat hij weer is uitgerust. Dit album is een ware informatiebom. Er wordt een berg gegevens over je uitgestrooid over naam, plaats en tijd. En er zijn een behoorlijk aantal personages die zelden worden uitgewerkt. Een gegeven dat niet echt stoort.

Je blijft wel een beetje op je leeshonger zitten. Veel van de gebeurtenissen in dit verhaal zouden best uitgebreider verteld mogen worden. Nu is het een lightversie van een familiesaga. Het zou best iets mogen worden wat qua omvang lijkt op De meesters van de Gerst. Een andere roemruchte reeks die Van Hamme ooit schreef. Er wordt ook leentjebuur gespeeld bij het eerste album van de reguliere reeks. Klein detail. Laten we het een hommage noemen.

Het is verder wel een spannend verhaal, hoor. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Het tekenwerk wordt verzorgd door Philippe Berthet. De tekenaar heeft bewust gekozen voor een sobere klare lijn-achtige stijl. Het zorgt weliswaar voor heldere pagina’s. De tekeningen ogen levenloos en droog. Het geeft dit album iets goedkoops. Zonde! Want het is echt goed amusement.

Goed

Het fortuin van de Winczlavs
3 5 0 1
Het tekenwerk is niet zo denderend. Het verhaal laat zien dat Jean van Hamme redelijk in vorm is. Het had wel wat dikker mogen zijn
Het tekenwerk is niet zo denderend. Het verhaal laat zien dat Jean van Hamme redelijk in vorm is. Het had wel wat dikker mogen zijn
3/5
Total Score

Raak

  • Spannend verhaal
  • Pagina's zijn overzichtelijk

Braak

  • Tekenwerk is droog.
  • Het verhaal had wat uitgebreider gemogen
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels