Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Het stille imperium van Greg Rucka

Aan het einde van de jaren negentig stroomde er een berg nieuwe talenten de comicindustrie binnen. Een van hen was de schrijver Greg Rucka. Rucka is een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Zo was hij niet alleen een huisschilder maar ook een beveiliger en een ambulancier. Uiteindelijk vond hij zijn bestemming als schrijver en dan comicschrijver in het bijzonder.

Natuurlijk heeft Greg Rucka zijn sporen verdiend met werk voor DC Comics. Voor deze uitgever beleefde hij successen met reeksen als Gotham Central, 52 en Wonder Woman. Voor Marvel schreef hij korte runs op Wolverine en The Punisher.

Toch ligt zijn echte succes bij het eigen werk. Dit werk wordt gekenmerkt door een voorliefde voor het crimi- en spionagegenre. Greg Rucka was ook een van de eerste comicschrijvers die redelijk consequent koos voor vrouwen als hoofdpersonages. En dat in een tijd dat hier nog geen deugpunten voor konden worden verdient. Zulke oprechtheid mag worden geprezen en het moet worden gezegd dat zijn vrouwelijke fans vaak ook erg in hun nopjes zijn met de manier waarop de schrijver zijn heldinnen neerzet.

In alle stilte zet de man een klein imperium neer aan titels die met redelijk wat succes zijn verfilmd.

WHITEOUT

© Oni Press

In een vlaag van verstandsverbijstering vermoordt Marshall Carrie Stetko een crimineel. Als straf wordt ze weggezonden naar een onderzoeksbasis op Antartica. Maar als Carrie’s superieuren denken dat ze hier een lange saaie tijd tegemoet gaat, dan hebben ze het mis. Er wordt een lijk vlakbij de basis gevonden. Er is een moordenaar onder hen. Carrie heeft een paar dagen de tijd voordat de winterperiode inzet en ze voor maanden zal zijn opgesloten op de basis. Een Britse agente schiet haar onverwachts te hulp omdat er meer speelt dan slechts de dood van een onschuldige man.

Whiteout werd in 2009 verfilmd met een hoofdrol voor Kate Beckingsale.

 

STUMPTOWN

© Oni Press

In 2009 debuteerde Stumptown bij Oni Press. Het verhaal draait om Dex Parios. Een jonge vrouw met een trauma die haar turbulente privéleven probeert te balanceren met een baan als privédetective. Waarom is dat leven zo chaotisch? Dex heeft een voorliefde voor drank en gokken en moet ook zorgen voor haar jongere broer die lijdt aan het syndroom van Down.

De eerste volumes van deze serie werden getekend door Matthew Southword waarna deze de pen doorgaf aan Justin Greenwood. Sinds 2017 zijn er geen nieuwe avonturen van Dex meer verschenen. Iets wat je voor een belangrijk deel op het conto kunt zetten van de tv-serie die in 2019 debuteerde. In deze serie wordt Dex gespeeld door Cobie smulders en het moet worden gezegd dat het de comic qua verhaal voorbijsteekt. Er is inmiddels een tweede seizoen in productie gegaan.

THE OLD GUARD

© Greg Rucka / Leo Fernandez

Op 20 juli 2020 zal er op Netflix een film verschijnen getiteld The Old Guard. Deze zal gebaseerd zijn op de gelijknamige comic van Greg Rucka en Leandro Fernandez uit 2017.

Het verhaal van de comic wordt gedragen door een groepje onsterfelijke huurlingen waarvan de oudste teruggaan tot de dagen van het Romeinse rijk. Ze reizen al eeuwen over de wereld waar ze voor geld de hete kolen uit het vuur halen. Maar na al die eeuwen lijkt het erop dat iemand achter hun geheim is gekomen.

Puur gebaseerd op de trailer zou je zeggen dat dit verhaal redelijk getrouw zal worden verfilmd.

BATWOMAN

Batwoman is het alterego van Kate Kane, de nicht van Bruce Wayne, en ze is lesbisch. Deze nieuwe incarnatie maakte haar debuut in de serie 52. Deze reeks liep van mei 2006 tot mei 2007 en vertelde de verhalen die hadden plaatsgevonden in het jaar na Infinite Crisis. In 2010 ging de Batwoman solo in haar eigen reeks.

Hoewel Batwoman geldt als een co-creatie van schrijvers Mark Waid, Keith Giffen, Grant Morrison, Greg Rucka en Geoff Johns was het toch vooral Rucka die haar echt vorm gaf. Veel van zijn ideeën die je terug kon lezen in haar eigen reeks zie je terug in de tv-serie.

De reeks waar elke Rucka-fan op wacht

©Oni Press

Oké, dus inmiddels zou het duidelijk moeten zijn dat deze schrijver een aardig rijtje zeer succesvolle titels heeft geproduceerd. Toch is er een reeks die we nog niet hebben genoemd en waarvan de naam al enkele jarenlang opduikt in het rijtje van tv-series met een zeer hoog potentieel: Queen & Country.

Het eerste deel van Queen & Country  verscheen in maart 2001. De comic draait om Tara Chace, een Brits agente voor de dienst SIS. Het verhaal draait niet alleen om de persoonlijke belevenissen van Tara in haar privéleven en tijdens missies. Het draait ook om de bureaucratie en de interne politiek bij de SIS.

Het haakte ook in de op actualiteit van die dagen. In het prille begin krijgt Tara te maken met de nasleep van de oorlogen in het voormalig Joegoslavië. Er is ook een interessant verhaal dat speelt in Hong Kong en vanaf september 2001 doet het islamitisch terrorisme zijn intrede.

Sinds 2013 zijn er pogingen gedaan om een Queen & Country-film te maken. Eerst werd Ellen Page genoemd als Tara Chace. Deze eerste poging strandde in het zicht van de haven. Er werd een nieuwe poging ondernomen met ditmaal de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks als Tara. Ridley Scott had zich als regisseur verbonden aan de film, maar toen werd Fox verkocht aan Disney. Sindsdien verkeert de film in limbo. Maar wie weet…

Er zijn nog twee series waarover gesproken wordt, maar de besprekingen zijn in zo’n pril stadium dat ze voor nu niet interessant zijn. Hopelijk ben je als lezer wel nieuwsgierig geworden en ben je bereid om zelf eens op verkenning te gaan in de wondere wereld van Greg Rucka.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels