Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

7 comics om te lezen voor of na Hawkeye op Disney+

Hier zijn enkele van de beste Hawkeye-comics om het titelpersonage nog beter mee te leren kennen. Of beter: titelpersonages.

In de gloednieuwe serie op Disney+ delen Hailee Steinfeld en Jeremy Renner de superheldennaam Hawkeye (lees hier onze review). Het duo Kate Bishop en Clint Barton beleeft ook fantastische avonturen in stripvorm. En één reeks daarvan lijkt wel de grootste inspiratiebron voor de reeks.

© Marvel Comics

Hawkeye: volume 1 tot en met 4 (David Aja en Matt Fraction)

De kleuren, de kerstsetting, de kostuums en de hints naar het groter verhaal: vanaf de eerste trailer voor Hawkeye op Disney+ werd duidelijk dat de mosterd gehaald werd bij de fantastische run van Matt Fraction en David Aja. De twee spelen kwistig met het medium en de verteltijd en houden het ondertussen zowel geestig als vernieuwend. De glansrol behoort toe aan tekenaar Aja. Wanneer personages hun gehoor verliezen, een hond de hoofdrol pakt of de actie de bovenhand neemt, schittert Aja.

© Marvel Comics

Hawkeye: volume 5 en 6 (Jeff Lemire en Ramón Pérez)

Hoe volg je een iconische reeks op die de grenzen van het stripmedium durfde te verleggen? Door terug te gaan naar de basis. Jeff Lemire combineert het verleden, het heden en de toekomst van de Hawkeyes met een minder grappig, maar emotioneler vervolgverhaal over de keuzes die je (niet) maakt.

Opnieuw een ode richting de tekenaar: Ramón Pérez schudt zomaar drie stijlen uit zijn mouw. Voor het oorsprongsverhaal van Clint siert hij met waterverf de bladzijden, in het heden simuleert hij de stijl van Aja voor hem en in de onzekere toekomst tekent hij alles ruwer. Knap werk dat het verhaal verheft.

© Marvel Comics

Hawkeye: Kate Bishop (Kelly Thompson en Leonardo Romero)

Dat Kate een geweldig personage is, bewijst haar eerste en voorlopig helaas enige soloreeks. Kelly Thompson en Leonardo Romero (met een tekenstijl die zweeft tussen modern en nostalgisch en per hoofdstuk beter wordt) starten aardig en eindigen stevig met een dieper uitgewerkt verhaal dan eerst doet vermoeden.

© Marvel Comics

Young Avengers (Kieron Gillen en Jamie McKelvie)

Spoilers voor enkele jaren in de toekomst: Kate is lid van een eigen Avengers-team. Samen met – hapt naar adem – de zonen van Scarlet Witch, de kleinzoon van de eerste soldaat die het Super Soldier Serum toegediend kreeg, Hulkling, Marvel Boy, Miss America en de tienerversie van Loki vormt ze de Young Avengers. De oplettende kijker herkent ongetwijfeld enkele karakterbeschrijvingen.

In de stijlvolle comic van Kieron Gillen en illustrator Jamie McKelvie vliegen de tienerhormonen en de visuele trucjes rond je oren. Het uitgangspunt is niet heel inventief – de volwassenheid is het booswicht – maar de uitvoering is dat gelukkig wel.

© Marvel Comics

Hawkeye: Freefall (Matthew Rosenberg en Otto Schmidt)

In de miniserie Freefall verzet Clint zich tegen vriend en vijand om te bewijzen dat hij wel een waardige held kan zijn. De scenarist vergroot het cynisme van de held tot op het punt dat hij wel heel egocentrisch overkomt. De bijtende humor maakt van Hawkeye een menselijk personage, want hij verdoezelt er eigenlijk zijn eigen onkunde mee. Het voorbijrazende actieverhaal zit vol urgentie en coole karakterkoppen dankzij de tekeningen van de Siberische Otto Schmidt.

© Marvel Comics

West Coast Avengers (Kelly Thompson en Stefano Caselli)

Het perfecte tussendoortje bestaat en diens naam is West Coast Avengers. Hawkeye (Kate Bishop) en Hawkeye (die andere) ruilen New York in voor Californië met in hun kielzog een meute tienerhelden. Wat volgt is een plezierige, chaotische rit boordevol karakter en chaos. Scenariste Thompson weet wat de personages doet klikken, met elkaar en voor de lezer.

Hawkeye

Old Man Hawkeye (Ethan Sacks en Marco Checchetto)

En dan nu tijd voor iets helemaal anders. Old Man Hawkeye is een prequel op Old Man Logan, de stripreeks die als inspiratiebron diende voor de X-Men-film Logan. Beeld je in: een wereld in verval, desolate landschappen, een hoop buitensporig geweld en een gevallen held die iets goed te maken heeft. Het is een verrassende comic, met om het plaatje compleet te maken ook een belangrijke rol voor Kate.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels