Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 20 beste comics om mee te beginnen

Het overweldigende aanbod schept een hoge drempel om te starten met comics. Daarom hebben we de beste comics om mee te beginnen verzameld.

Dennis en Matti staken de koppen samen om twintig van de toegankelijkste comics te selecteren, van uiteenlopende genres en voor uiteenlopende leeftijden. Elke strip toont om zijn manier de kracht van het medium, zonder dat je voorkennis van de personages of hun werelden moet hebben.

Waar lees je de comics?

Goeie vraag! Veel titels uit ons lijstje vind je terug in je bibliotheek, toch zeker in de grotere zoals die van Gent. Als je de comics het liefst in je boekenkast ziet staan, raden we aan om te bestellen bij lokale comic shops zoals Worlds’ End Comics & Games of Mekanik. Door de coronamaatregelen zijn de fysieke winkels zelf gesloten, maar bieden ze in ruil kortingen op de verzendingskosten aan.

Het enige wat ons nog rest te zeggen: veel leesplezier.

© Image Comics

Saga

Romeo & Juliet meets Star Wars, de Hollywoodpitch waarmee deze comic perfect wordt omschreven. De hoofdrollen gaan naar een jong stelletje die samen een kind hebben gemaakt. Ze behoren tot verschillende volkeren die met elkaar in oorlog zijn. Hun liefde ligt dus nogal politiek gevoelig. Een bende premiejagers die ze willen beletten om het oorlogsgeweld te ontvluchten, zit het duo achterna.

Het is even wennen om de vele, soms ietwat bizar uitziende, wezens serieus te nemen. Maar uiteindelijk trekt het verhaal van Brian K. Vaughan je toch naar binnen. Hij blaast het verhaal leven in. Het tekenwerk van Fiona Staples is sober maar wel realistisch. De achtergronden zijn prachtig. Ze lijken op stills uit een animatiefilm. (Dennis)

© Image Comics

Paper Girls

Vergeet Stranger Things, Paper Girls was de eerste die de jaren 80 nieuw leven inblies met coole sciencefiction. Maar Paper Girls is veel meer dan goedkope nostalgie. De strip van Brian K. Vaughan (jep, die van Saga) en getalenteerde tekenaar Cliff Chiang is in zijn hart een coming of age-verhaal van een groepje meisjes, even teder als grappig. Samen raken ze betrokken in een oorlog tussen tijdreizigers die hen door tijd en alternatieve dimensies jaagt. Paper Girls eindigde vorig jaar met het zesde en laatste volume. Een televisieadaptatie staat op de planning bij Amazon Prime Video. (Matti)

© DC Comics

Batman: Year One

Wie Batman wil lezen, moet vaak eerst ploeteren door veel te veel personages die in een keer op je worden losgelaten of weinig toegankelijke tekenstijlen. Batman: Year One is een uitzondering. De comic van Frank Miller en David Mazzucchelli uit 1987 vertelt op een moderne manier het oorsprongsverhaal van de Batman, dat eigenlijk het verhaal is van Commissionor Gordon. (Matti)

© DC Comics

Batman: Universe

Batman: Universe combineert vlotjes de geschiedenis van de superheld met een plezante rit door tijd en ruimte, waarmee het ideaal is voor nieuwe lezers. Je hebt geen voorkennis nodig van Batman of het DC-universum om te genieten van deze recente comic. Het is een globetrottend avontuur waarin Batman voor de verandering eens niet grimmig en donker doet, een idee dat versterkt wordt door cartooneske tekeningen. (Matti)

© Nobrow

Pantheon

Weinig strips zullen je zo doen lachen als Pantheon, de hervertelling van de Egyptische ontstaansmythe en zijn goden door Hamish Steele. Pantheon is een meesterwerkje dat heel veel in een gestroomlijnde strip vol humor en spectaculaire beelden steekt.  Je leert een klein beetje bij, je bewondert het vakmanschap van Steele en je ligt vooral luidop te lachen elke keer je een bladzijde omslaat. (Matti)

© Nobrow

Hilda

Je zal Hilda ongetwijfeld kennen van de gelijknamige animatiereeks op Netflix. Haar stripreeks is er voor jong en oud met prachtige tekeningen (die beter en beter worden met elk album). De luchtige verhalen verweven moderne gezinsverhoudingen en persoonlijke dilemma’s met bovennatuurlijke, magische elementen die bijdragen tot een diepere betekenis dan op het eerste gezicht lijkt. Zoals bij een goeie Pixarfilm hoort iedereen te genieten van Hilda en haar avonturen, die zowel te verkrijgen zijn in het Engels als in het Nederlands. (Matti)

© Marvel Comics

Hawkeye

In Hawkeye van Matt Fraction wordt er kwistig gespeeld met het medium en de verteltijd. Daarmee is dit niet de toegankelijkste comic van dit lijstje, maar wel de meest belonende. De glansrol behoort toe aan tekenaar David Aja. Wanneer personages hun gehoor verliezen, een hond de hoofdrol pakt of de actie de bovenhand neemt, dan schittert Aja. (Matti)

© Marvel Comics

X-Men: Season One

We snappen hoe moeilijk het kan zijn om te beginnen aan superheldenstrips met hun ingewikkelde continuïteit die vaak al decennia lang doorloopt. Bij de X-Men is dat niet anders. X-Men: Season One van Dennis Hopeless en tekenaar Jamie McKelvie vergemakkelijkt de introductie. Het is de moderne hervertelling van hun ontstaan, geschreven door de ogen van Jean Grey. (Matti)

© Marvel Comics

Daredevil: The Man Without Fear

Frank Miller en John Romita Jr vertelden in 1993 opnieuw het origineverhaal van Daredevil. Het is de Daredevilfilm die we nooit hebben gekregen, maar dan op papier. Letterlijk trouwens, want het script van Frank Miller was bedoeld voor een film die nooit in productie ging.

Miller en Romita Jr gaan hier een heuse creatieve symbiose aan. De opbouw van de pagina’s lijken op shots uit een film. Daar zie je duidelijk de invloed van Miller terug. Maar het is de tekenstijl van Romita Jr die de wereld van deze comic op een overtuigende manier tot leven wekt. Het is echt alsof je zo de wereld van Hell’s Kitchen binnenstapt. Het prachtige inktwerk van Al Williamson maakt het helemaal af. (Dennis)

© Dark Horse Comics

Hellboy: Seed of Destruction

Als er een comic is die ik veel eerder had willen lezen, dan is het Hellboy wel. Het donkere universum van Mike Mignola groeit organisch met elke bladzijde uit tot een wereld die je blijft verrassen. De tekenstijl, de dialogen, de actie, de verhalen die alle soorten mythologie verweven met elkaar en de timing van het geheel zullen nooit verouderd aanvoelen. Hellboy kan je verkrijgen in volumes of dikke omnibussen die op hun beurt de volumes verzamelen. (Matti)

© DC Comics

Batgirl: Batgirl of Burnside

Batgirl van Cameron Stewart, Brenden Fletcher en Babs Tarr mengt de hardere sfeer van DC Comics met de luchtigere capriolen van Marvelhelden. Onder het masker schuilt Barbara Gordon, de dochter van de commissaris. De jonge tekenstijl en de impact van sociale media op het verhaal maken van Batgirl een modern buitenbeetje in het universum van DC Comics.  (Matti)

© Image Comics

Black Magick: Awakening, Part One

In Black Magick probeert een flik haar leven als heks te verbergen voor de buitenwereld. Het eerste deel is een prachtig getekende opzet voor een verhaal dat schreeuwt om meer uitdieping. Nicola Scott doet wonderen met haar zwart-wittekeningen en Greg Rucka is een meeslepende verteller die uitblinkt in bikkelharde personages met veel ziel. (Matti)

© Marvel Comics

Ultimate Comics: Spider-Man by Brian Michael Bendis

Denk je ook nog elke dag aan Spider-Man: Into the Spider-Verse? Dan is het eerste boek van Miles Morales het perfecte startpunt om de comics van Spider-Man mee te ontdekken. De jongen staat niet garant voor een baanbrekend origineverhaal, maar brengt het wel heel divers en energiek. (Matti)

© First Second

The Prince and the Dressmaker

Een stripboek voor alle leeftijden met prachtige tekeningen. In The Prince and the Dressmaker van Jen Wang wordt een naaister beste vrienden met een prins die ‘s nachts op de zwier gaat als vrouw. Het romantische sprookje over identiteit, kunst, familie en jonge liefde zal je hart stelen. (Matti)

© Cartoon Books/Image Comics

Bone

Drie neefjes moeten vluchten uit een stadje omdat de geniepigste van het stel zijn geluk als zakenman iets te veel op de proef heeft gesteld. Ze komen terecht in een fraaie vallei waar ze al snel worden meegezogen in een eeuwenoud conflict.

Een aantal zaken die opvallen. Je kunt aan de personages zien dat tekenaar Jeff Smith als animator begonnen is. De expressieve gezichten en de visuele humor zijn hier de beste voorbeelden van. Na een kwart van de reeks wordt de humor meer en meer vervangen door een dreigende sfeer. Dat is wel een beetje jammer. Toch is dit een klassieker voor alle leeftijden. (Dennis)

© Roaring Brook Press

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me

Dit is het verhaal van een tiener die steeds verder wegglijdt in haar toxische relatie en zo haar beste vrienden uit het oog verliest. Mariko Tamaki schrijft een scherp tienerdrama, maar het zijn de tekeningen van Rosemary Valero-O’Connell die je bijblijven. Ze blinkt uit in personages die je wil knuffelen, dunne lijnen en terughoudend gespeel met kleurvlakken. (Matti)

© Image Comics

Chew

Chew is het verhaal van Tony Chu. Tony Chu is een voormalig agent en nu een medewerker van de FDA (Food and Drug Administration). Tony Chu heeft een heel speciale vaardigheid. Hij is een cibopaat, wat betekent dat hij beelden kan waarnemen en informatie kan krijgen van alles wat hij op eet. Bijna alles. Met bietjes kan hij niets. Het opent de deur naar een comic vol kannibalisme, bloed, ingewanden en zoveel kip dat je er bijna vegetarisch van zou worden. Het was rond de periode 2009-2012 een van de populairste Image-titels. (Dennis)

© Image Comics

Huck

Wat als Forrest Gump een superheld was? Die combinatie van Mark Millar en tekenaar Rafael Albuquerque is niet heel vernieuwend, maar Huck ontploft van de positiviteit en maakt je hart warm. Niet elk superheldenverhaal moet donker en cynisch zijn. (Matti)

© Marvel Comics

Amazing Spider-Man: Back to Basics

Je wil beginnen aan Spider-Man? Dan is deze trade het ideale instapmoment. Nick Spencer en Ryan Ottley beginnen hier aan hun run op deze reeks. New York wordt geteisterd door een invasie van buitenaardse wezens en alleen Spider-Man is in de buurt om ze te stoppen. Peter Parker krijgt niet alleen te maken met veel nieuwe vijanden, maar ook een nieuwe huisgenoot met een geheim. (Dennis)

© BOOM! Studios

Klaus

Klaus is er eentje om te lezen bij het haardvuur in te winter. Het entertainende origineverhaal van de kerstman zit boordevol oprechtheid en ziel. Schrijver Grant Morrison schuwt alle pretentie, een verademing vandaag de dag. En ondertussen giet tekenaar Dan Mora zoveel kleur en pracht in het verhaal als maar mogelijk is. (Matti)

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels