Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Confabulation: An Anecdotal Autobiography by Dave Gibbons review

Dave Gibbons is onder stripliefhebbers vooral gekend als de co-schepper van Watchmen. De man heeft een carrière die al ruim 45 jaar duurt en dan heb je best wat te melden. Daarom stelde Gibbons zelf een boek samen dat bestaat uit de verhalen die hij zelf al jaren vertelde aan de diverse barretjes tijdens cons of in interviews.

Het eerste wat opvalt is de vormgeving. Het boek is heel kleurrijk en bevat een verscheidenheid aan tekenwerk variërend van kindertekeningen tot Gibbons’ meest recente strapatsen.

Verder is het dus geen traditionele biografie. Het is gerubriceerd als een soort register. De namen van mensen en evenementen zijn op alfabetische volgorde gezet. In het geval van personen kijk je dus eerst naar de achternaam. Alan Moore vind je dus bij de M van Moore. Het voordeel van deze methode is dat je als lezer als een malle door dit boek heen kan razen. Je kunt direct beginnen met de onderwerpen die je het meeste aan het hart liggen.

Het nadeel van deze methode is dat er dubbele vermeldingen in de tekst voorkomen. Je zult soms bepaalde delen van verhalen op meerdere plekken terugvinden. Dat ligt deels aan de opzet van dit boek, dat niet is gemaakt om in één ruk uit te lezen. Het zijn allerlei verhaallijnen die door het boek vervlochten zijn.

Dave Gibbons’ kritische zelfportret

Dave Gibbons schrijft dit dus allemaal zelf en schetst een redelijk objectief portret van zichzelf. Natuurlijk heeft hij een voorbeeldige carrière achter de rug, maar dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje ging.

Zo gaat hij uitgebreid in op zijn relatie met Alan Moore. De bewondering voor de baardige schrijver is oprecht en heel even waren ze vrienden. We lezen over de aanloop naar Watchmen en het productieproces. Ook komt de wijze waarop ze overladen werden met lof in de jaren tachtig aan bod. En hoe uiteindelijk de relatie tussen DC Comics en Alan Moore verslechtert.

dave gibbons
©Dark Horse

Dit zou uiteindelijk ook in 2015 het einde van hun vriendschap betekenen. De wijze waarop hij het opschrijft, is oprecht in zijn neutraliteit. En je proeft de teleurstelling wanneer Moore hem in een interview van iets beschuldigt wat de tekenaar niet gedaan lijkt te hebben. Het is aan de lezer om zijn conclusie te trekken.

Er is overigens ook een conflict met een andere creatieveling waar Dave Gibbons niet goed uitkomt. Voor het blad 2000AD bedenkt de tekenaar samen met schrijver Gerry Finlay Day het personage Rogue Trooper. Gibbons is het niet eens met de richting van de schrijver en forceert een conflict waarbij de hoofdredacteur de kant van Finlay Day kiest. Lezers die meer willen dan hosanna komen prima aan hun trekken.

Een aanrader?

Dit is uiteindelijk een boek dat echt uitnodigt tot lezen. Het is overzichtelijk gerangschikt en voorzien van heel wat illustraties. Het biedt een overzichtelijk beeld van de mans carrière.

Het enige wat ontbreekt is een uitdieping van zijn videogame-carrière. Zijn betrokkenheid bij Revolution Software wordt genoemd en zijn medewerking aan de games Beneath a Steel Sky en het helaas over het hoofd geziene vervolg Beyond a Steel Sky dat eind 2019 verscheen. Maar Gibbons werkte ook mee aan de eerste twee Broken Sword-games. Een artbook over deze periode zou veel liefhebbers doen watertanden.

Los daarvan is het een fijn, informatief boek dat in de kast van de serieuze liefhebber niet zal misstaan.

Confabulation: An Anecdotal Autobiography by Dave Gibbons is te koop bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Veel onbekende verhalen
  • De laatste puntjes van Watchmen

Braak

  • Engelse cons zijn niet boeiend
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels