Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spider-Man & Madame Web review: voorproefje voor de film

Volgende maand verschijnt Madame Web in de bioscoop. Het is de nieuwe loot aan de boom van Sony’s Spider-Man-filmuniversum. Onze teerbeminde filmredactie verwacht helemaal niets van deze film en helemaal onterecht is dat niet. Toch is het potentieel een amusant personage.

Marvel Comics brengt voor de gelegenheid een klein paperbackje uit met de leukste avonturen van Madame Web. In vrijwel alle gevallen is het in combinatie met Spider-Man.

Madame Web, aangenaam

Voor het debuut van de Madame moeten we terug naar 1980. In Amazing Spider-Man 210 maakt ze voor het eerst haar opwachting. In dat door Dennis O’Neill geschreven verhaal werkt Peter Parker bij de New York Globe. Een corrupt zetbaasje is van plan om deze krant te stelen van zijn bazin die de eigenares is van het blad.

Ondertussen lopen Peter en zijn vriendin Debbie Withman door het Chinatown van New York waar ze een discussie hebben over de waarzegster Madame Web die ze wil bezoeken. Als man van de wetenschap heeft hij zo zijn twijfels maar voor de liefde trekt Peter zijn keutel in. Wanneer Parker vervolgens op zijn werk geconfronteerd wordt met de gangsters die ook nog eens een affiche van de Madame hebben, is zijn nieuwsgierigheid geprikkeld.

madame web
©Marvel Comics

Anno 2024 wordt er door de lezers van Amerikaanse comics weleens geklaagd dat er geen goede verhalen van één issue bestaan. Deze comic doet je beseffen dat het verwijt terecht is. Dit soort eenakters kom je niet veel meer tegen. En dan laat ik zelfs het buitengewone einde van deze introductie nog even buiten beschouwing. Echt vreselijk grappig.

En verder?

Deze trade bundelt verder de klassieke Spider-Man dubbelklapper Nothing Can Stop the Juggernaut. Een verhaal dat eerder werd gepubliceerd in de vuistdikke omnibus die de run van Roger Stern bundelt en waarin Madame Web wordt ontvoerd door The Juggernaut. Spidey moet deze kolos zien te stoppen, maar hoe stop je het ontstopbare?

De afsluiter is redelijk recent. Dan Slott en Humberto Ramos brengen Spider-Man en een gloednieuwe Madame Web bij elkaar. Er wordt een portaal geopend naar een waarschijnlijke vrijdag waarin Spider-Man en de halve stad New York het loodje zullen leggen. Onze webspinner heeft een dag om dit te voorkomen en hij staat er helemaal alleen voor…

Oké, maar is het goed?

Na het lezen blijf je toch met een dubbel gevoel achter. Het idee van een helderziende die aan de hand van de ‘draden van de realiteit’ kan zien welke gebeurtenissen er komen gaan, heeft iets. Het is een charmant personage dat direct na haar debuut in feite uit de serie werd geschreven door Roger Stern die Dennis O’Neill opvolgde als schrijver.

Aan de ene kant snap je dat wel, want wanneer een personage als La Web ineens gaat horen bij de cast van Spider-Man, dan ga je last krijgen van het Jerom-effect. Zodra het verhaal vastloopt, dan laat je haar met een oplossing op de proppen komen.

En toch.. Toch blijf je als lezer achter met een honger naar meer. Hoewel deze comic niks met de uiteindelijke film heeft te maken, kun je toch zeggen dat Madame Web een leuk personage is. Daar mag Marvel meer mee doen.

Koop Spider-Man & Madame Web bij Bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

3/10
Total Score

Raak

  • De introductie is sterk
  • 75% is getekend door John Romita Jr

Braak

  • We willen meer Madame Web
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels