Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Speelt #55: Assassin’s Creed Syndicate en Wipeout Omega Collection

Dag beste Geeksters! In Geekster Speelt gaan we kort in op het spel waarmee we ons de laatste tijd bezig gehouden hebben. Soms is dat een grote release, soms is dat een kleintje dat misschien door de mazen van het net is geglipt, of een spel dat al jaren geleden is uitgekomen. Een videospel, een bordspel of nog iets anders: het kan allemaal. De voorbije weken kon het volgende ons boeien:

Assassin’s Creed Syndicate

Michiel: Na AC3, Black Flag en Unity was ik een beetje uitgekeken op de historische moordenaarsserie. Daarom had ik Assassin’s Creed Syndicate aan mij laten voorbijgaan. Omdat het onlangs gratis was op EGS, besloot ik het toch eens uit te testen, en ik was aangenaam verrast. Dit komt zowel door het verhaal, de sfeer en een paar leuke mechanics. Syndicate speelt zich af in Victoriaans Londen, wat een sfeer van beginnende technologie en onderdrukking in de industrie met zich meebrengt, waardoor ik met veel plezier de bazen die kinderen dwongen om te werken naar de andere wereld bracht. Het is ook gewoon leuk om in Victoriaans Londen rond te lopen, vanop Nelson’s Column naar Trafalgar Square te springen, te ziplinen tussen de torens in Westminster en weg te lopen van de guards in Buckingham Palace.

Het verhaal gebruikt deze sfeer om een heel eenvoudig, maar wel leuk plot te vertellen: geen grote historische momenten of veldslagen, maar gewoon een tweeling, Jacob en Evie Frye, die in Londen de belangrijke Templars één voor één uit de weg ruimen, zonder veel grote plottwists maar met een paar toffe momenten. Dankzij de leuke verschillen tussen de idioot-met-het-hart-op-de-juiste-plaats Jacob en de analytische en soms te serieuze Evie blijf je geïnteresseerd in het spel. Onderweg kan je ook wel personages zoals Karl Marx of Charles Darwin helpen, onderzoek je samen met Charles Dickens de urban legends van de stad en ontmoet je Queen Victoria herself. 

maar ze is een onsterfelijke npc...
De verleiding om de trekker over te halen… © Ubisoft

De gameplay doet aan als een verfijning van die van Syndicate. Je kan nog steeds door één knop in te duwen naar boven of beneden klimmen, maar dankzij koetsen die je GTA-gewijs overal kan stelen en dankzij de heel handige grappling hook, gaat het doorkruisen van de stad veel sneller en leuker dan in Parijs. Ook heb je een bende ter beschikking die je vaak kan gebruiken om veel uitdagingen (zoals het overnemen van elk district van Londen) gemakkelijker of minder langdradig te maken. Evie en Jacob hebben elk hun eigen specialiteit, maar beiden kunnen uiteindelijk goed vechten en sluipen. De muziek van Austin Wintory is bijzonder efficiënt en maakt het prentje af. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat dit één van mijn favoriete historische periodes is en ik dit spel gratis heb kunnen spelen, maar ik vind het toch bij de betere Assassin’s Creed- games horen.

Wipeout Omega Collection

Jason: Ik val van de ene vieze goesting in de andere. Na mijn Robinson Crusoë-periode van survival crafting is het nu tijd voor onrealistische racinggames. Normaal zou ik me dan keren tot de kartingspellen met ene italiaanse loodgieter of de enigste bandicoot met een rijbewijs maar de nostalgie trapte me recht in edele delen toen ik de Wipeout Omega Collection in mijn virtuele ludotheek zag staan. 58Gb download later was het tijd om te scheuren. En dan bedoel echt scheuren, los over de 1000km/h gaan zoals enkel Wipeout of F-zerogames kunnen.

WipeOut verschilt geen jota van traditionele racegames in dat je nog altijd als snelste rond een gegeven circuit moet geraken, al dan niet met power-ups. Toch is het een regelrechte zonde dat dit genre haast uitgestorven is in 2020 want het blijft een geweldige trip. Enerzijds zijn er de unieke levels die je voorbijscheuren, de heerlijke electro en house mixtape, de overdreven futuristische vormgeving van parcours en menu’s. Anderzijds is er de gameplay die je reflexen harder op de proef stelt dan een Western stand-off, met bochten zo scherp dat je slechts enkele frames hebt om af te slaan of je bent er geweest. Aan sensatie geen gebrek in deze reeks.

Het enige grote nadeel is dat ik het niet met mijn madam of vrienden kan spelen vanuit de zetel. Want als je de parcours niet op de toppen van je vingers kent, ben je gezien. Voorlopig kan ik ze ook niet overtuigen om te gaan trainen dus brute pech. Online vind je hier en daar nog wat mede-zotten, maar het is toch niet meer wat het geweest was.

In een ideale wereld zien we elkaar online op de allernieuwste WipeOut Whatever 20XX maar als dat niet kan, is deze collectie echt wel de next best thing. Tranen je ogen al van een rit op de trappenlift, blijf dan ver weg van deze reeks (en bezoek misschien een dokter, want dat is toch niet normaal).

Geekster

Waar ben jij de voorbije week mee bezig geweest? Was er een videospel waardoor je je console of je pc-scherm niet kon verlaten of heb je met vrienden een leuk bordspel uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels