Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Series om naar uit te kijken in 2020

Er is te veel tv, en dat zal ook in 2020 niet veranderen. Wij proberen je alleszins wegwijs te maken in het aanbod en sommen de series op waar wij niet kunnen op wachten.

© Netflix

Ares (Netflix)

In onze streken moet Netflix het vooral van internationale content hebben maar ze zijn nu volop bezig om dat te veranderen. Zo hadden ze al de reeks Undercover, die een co-productie was, maar de eerste Nederlandse Original die volledig door Netflix geproduceerd werd, is nu een feit. De reeks speelt zich af in Amsterdam, waar de geneeskundestudente Rosa wordt uitgenodigd om bij de geheime organisatie Ares te komen. Inderdaad, die geheime organisatie schreeuwt “sekte” en er gebeuren dan ook al snel rare en gruwelijke dingen. Want wees gewaarschuwd, dit is een horrorserie, weliswaar een heel korte. Als je dus zin hebt in een genre dat in de Lage Landen niet zo veel aan bod komt, is Ares iets voor jou. De reeks is trouwens nu al te bekijken. (Jana)

© CBS

Star Trek: Picard (CBS All Access)

Star Trek is ook zo’n franchise die nooit echt zal verdwijnen. Nadat Star Trek; Discovery twee jaar geleden aan een relatief nieuw verhaal begon, doet Picard hetzelfde maar met een bestaand personage, Jean-Luc Picard dus. We sluiten opnieuw bij hem aan 18 jaar na de gebeurtenissen van de film Star Trek: Nemesis, waarin Data het leven liet. Picard is inmiddels op pensioen van Star Fleet en verbouwt wijn in Frankrijk. Hij is dus goed verwijderd van alle ruimteperikelen tot een vrouw wordt aangevallen door huurmoordenaars van Romulus, de planeet die vernietigd werd in Star Trek uit 2009. Ze wendt zich tot Picard om een antwoord te kunnen vinden. De eerste aflevering is inmiddels verschenen maar wordt nog aangevuld door 9 afleveringen. Voor de iets oudere fans zal het alleszins een welkom weerzien zijn. (Jana)

© Netflix

Locke & Key – 07/02

Wie zichzelf al eens regelmatig terugvindt met een neus in een comic geduwd, weet van de horror-reeks Locke & Key. De graphic novels geschreven door Joe Hill sloegen in als een bom en worden nog steeds bejubeld als één van de sterkste reeksen uit het afgelopen decennium. Ik raad de reeks ook altijd aan bij mensen die wat meer strips willen lezen. Het is meeslepend, spannend, fantasierijk maar bovenal gewoon heel origineel. Het neemt het bekende haunted mansion-genre en introduceert een magische en tegelijkertijd sinister element aan toe: sleutels. Het is niet zo banaal als het klinkt en een kleine blik op de trailer zal je al een beeld geven van wat je mag verwachten. De Netflix adaptatie zat er al lang aan te komen en ik kan niet wachten om te zien wat ze ervan gemaakt hebben. Als alles goed gaat krijgen we een behoorlijke clevere horror-reeks over het nazinderen van fouten uit vorige generaties en het omgaan van familietrauma’s. (Davy)

© Amazon

Hunters (Amazon Prime) – 21/02

Fans van Al Pacino die lekker maniakaal flipt, deze is voor jullie. Hunters vertelt het verhaal van een bende die nazi’s willen klissen die in de jaren 70 in het geheim een Vierde Rijk trachten op te richten. De serie verschijnt al op 21 februari, dus zo ongeduldig lang hoef je niet te wachten voor de reeks die Jordan Peele mee hielp produceren. En voor de fans van How I Met Your Mother: Ted jaagt op nazi’s! (Matti)

© FX

Devs (FX on Hulu) – 05/03

Mijn meest geanticipeerde serie van het jaar komt uit het brein van Alex Garland. Al sinds zijn schrijfwerk voor The Beach, 28 Days Later…, Sunshine, Never Let Me Go en Dredd maakt hij heel diverse sciencefiction. In de regiestoel zelf zit hij nog maar sinds Ex Machina, waarmee hij direct een eigen subgenre van sciencefiction toe-eigende. Hij vervolgde dat pad met het existentiële Annihilation en nu dus Devs, een tv-serie voor streamingdienst Hulu. Software-ontwikkelaars, een complot rond verdwenen mensen, een eigenaardig sfeertje en Nick Offerman in een serieuze rol. Wat meer heb je nodig om enthousiast van te worden? (Matti)

© HBO

Westworld (HBO) – 15/03

Kapitein Davy is afgehaakt bij het tweede seizoen van Westworld. Hij geeft niet om de personages, de verhaallijnen worden nodeloos ingewikkeld verteld en het geweld is schaamteloos. Zelf snap ik die struikelblokken (het is genoeg geweest met breinbrekende geheimen, vertel nu gewoon een goed verhaal), maar zie ik het toch anders. Westworld  doet je nadenken over nostalgie (kijk maar naar de graai in het wild van popcultuur naar de jaren 80) en over de waarde van herinneringen. Alle fouten waren voor mij vergeven wanneer de serie de personages centraal stelt, met actrice Thandie Newton op haar sterkst. Nu Westworld de wereld buiten het park zal tonen, kan de serie alle kanten opgaan in het derde seizoen. (Matti)

© AMC

Better Call Saul (AMC en Netflix) – 23/02

Het kan je verbazen vanwege de ongelooflijke lawine aan reeksen de voorbije jaren maar vorig jaar hadden we eigenlijk geen nieuw seizoen van Better Call Saul. Een groot gemis, want de reeks beloont zijn trouwe volgers met prachtige beelden, straffe dialogen en een verhaal die de dreiging aan een traag tempo stelselmatig hoger voert. Jimmy McGill wordt dit seizoen officieel Saul Goodman en daarmee komt een hoop gespuis mee. Bob Odenkirk vertelde in een interview dat ze het komende seizoen dichter dan ooit bij de sfeer van Breaking Bad komen. Gevaarlijkere personages en hardere kwesties. Hij noemde het ‘eindelijk hun belofte waarmaken‘. Ik kan oprecht al niet wachten. (Davy)

© HBO

The Plot Against America (HBO) – 16/03

HBO geeft ons na Watchmen opnieuw een alternatieve versie van de wereld, maar dan veel negatiever. In deze adaptatie van een boek van Philip Roth wordt Charles Lindbergh president, waardoor het antisemitisme een opflakkering kent. Lindbergh is bij ons vooral gekend als piloot van de eerste transatlantische solovlucht, waarna hij uitgroeide tot nationale held. Die status vervaagde aanzienlijk toen hij tijdens WOII openlijk zijn steun voor de nazipartij uitsprak. De serie draait rond een joods gezin dat verdeeld wordt wanneer de vader bekend maakt dat hij Lindbergh steunt. David Simon (The Wire) is de drijvende kracht achter de serie, met Winona Ryder, Zoe Kazan en John Turturro in de cast. (Elien)

© Hulu

Little Fires Everywhere (Hulu) – 18/03

Reese Witherspoon is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste producers in de tv-wereld. Dit jaar werkt ze samen met Hulu voor de adaptatie van de bestseller Little Fires Everywhere. Wanneer een gezin dat de eindjes amper aan elkaar kan knopen, geholpen wordt door een rijk gezin in een geprivilegieerd stadje, leidt dat tot een brand met grotere gevolgen dan eender wie had kunnen voorzien. Het verhaal begint met de brand en werkt zo terug. Het boek bevat een aantal twists en turns én maatschappijkritiek die zich goed zullen lenen tot een serie. En met Witherspoon en Kerry Washington in de hoofdrollen ziet het er alvast heel veelbelovend uit. (Elien)

© FX

Mrs America (FX op Hulu) – 15/04

Gelijkheid tussen de seksen is altijd al een heet hangijzer geweest, tot op de dag van vandaag. In de jaren 70 kwam er een beweging om het Equal Rights Amendment (een aanvulling op Amerikaanse grondwet om gelijkheid te verzekeren), geleid door tweedegolffeministen zoals Gloria Steinem en Shirley Chisholm. Maar er kwam nogal onverwachte tegenstand geleid door Phyllis Schlafly (Cate Blanchett). De serie onderzoekt beide kanten van het verhaal, en hoe dat alles leidde tot de opkomst van de zogenaamde Moral Majority, een politiek actieve groep christenen, en wellicht het politieke landschap Republikeinser maakte. Mrs. America is geproducet door onder andere Blanchett en Captain Marvel-regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck. Hou je vast voor de cast, want die bevat naast Blanchett ook onder andere Uzo Aduba, Rose Byrne, James Marsden, Margo Martindale, Sarah Paulson, John Slattery, Niecy Nash en Elizabeth Banks. (Elien)

© FX

Fargo (FX en Netflix) – 19/04

Anthologieserie Fargo blijft met elk seizoen verrassen. Het concept blijft telkens hetzelfde: mensen geraken per ongeluk verwikkeld in misdaad, het escaleert, er komt een maffiafamilie bij kijken en de flikken van dienst zijn vaak incompetent. In het derde seizoen gooide tv-maker Noah Hawley er nog een dikke laag metafysisch denken aan toe, wat het geheel alleen maar beter maakte. Deze keer zien we de verrassende kop van Chris Rock aan het hoofd van een misdaadfamilie in de jaren 50. Jason Schwartzman, Jessie Buckley (Chernobyl) en Ben Whishaw staan hem bij. (Matti)

Snowpiercer (TNT) – 31/05

Bong Joon-Ho doet nu het awardscircuit aan met zijn geweldige Parasite, maar 7 jaar geleden gooide hij ook al hoge ogen met deze dystopische thriller. Na jaren van development hell komt er in de lijn van die film komt er nu toch een serie van, waar Bong aan meewerkte. De film speelde zich af 15 jaar nadat een nieuwe ijstijd de aarde heeft overgenomen. De overgebleven bevolking leeft aan boord van een trein die nooit ergens stopt. De serie wordt echter een prequel want die speelt zich 7 jaar na de ramp af. Er werd geen vrede gesloten door het drama want het verschil tussen arm en rijk is nog steeds aanzienlijk. Er doen deze keer ook toppers mee: zo speelt Jennifer Connelly een van de rijke passagiers terwijl Daveed Diggs een voormalig politie-inspecteur speelt die in de overbevolkte achterste helft woont. De thema’s van rijk en arm zullen weer aan bod komen maar ook de wereld binnen en buiten de trein zal meer verkend worden. Er worden ook meerdere seizoenen verwacht dus mis vooral de start niet. (Jana)

© ABC

Agents of S.H.I.E.L.D. (Telenet/Disney+) – zomer

In 2020 begint de tv-tak van Marvel met een nieuwe lei. Agents of S.H.I.E.L.D. begon in 2013 als eerste televisie-aftakking van het MCU en wordt nu ook de laatste die overblijft. De nieuwe MCU-spin-offs zullen op Disney+ te zien zijn, en toekomstige series op reguliere zenders zoals ABC worden gemaakt onder leiding van Kevin Feige (die blijkbaar nog niet genoeg werk heeft). AOS was in het begin het slachtoffer van overdreven verwachtingen (cameo’s van de sterren, verweven verhaallijnen) en gebrek aan interesse van de filmtak. Pas toen de makers The Winter Soldier hadden gezien, konden ze een richting geven aan de serie. Sindsdien is het een ondergewaardeerde serie gebleven, waarin de personages met Inhumans te maken kregen, in een virtuele wereld terechtkwamen, gestrand waren in de toekomst enzovoort. In seizoen 7 doen ze het enige wat nog overblijft: teruggaan in de tijd om hun verspreide team weer bij elkaar te krijgen. So long, AOS, hopelijk vindt een nieuw publiek je daarna op Disney+. (Elien)

© Marvel Studios

The Falcon and the Winter Soldier (Disney+) – augustus

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat deze serie met stip op één staat op mijn verlanglijstje. (En niet alleen omdat ik fan ben van acteur Sebastian Stan.) In de MCU-films na The Winter Soldier werd Bucky Barnes steeds meer opzij geschoven. Maar nu Chris Evans zijn schild heeft doorgegeven aan Sam Wilson (Anthony Mackie), is er weer plaats voor hem. In de eerste MCU-serie op Disney+ volgen we hoe het duo omgaat met de nasleep van Endgame. Ook Sharon Carter en Baron Zemo keren terug. Welk verhaal dat oplevert, zien we in augustus. (Elien)

© FX

American Crime Story: Impeachment (FX) – november

Na het uitstekende The People vs O.J. Simpson en The Murder of Gianni Versace keert de fictionele truecrimeserie (licht paradoxaal) terug met een van de meest memorabele zaken uit de recente Amerikaanse geschiedenis. In 1998 kwam aan het licht dat zittend president Bill Clinton al jaren een affaire had met de 22-jarige Monica Lewinsky, die aanvankelijk een stagiaire was in het Witte Huis. De impeachmentprocedure werd in gang gezet, en Lewinsky werd wereldwijd verguisd. De geweldige docureeks The Clinton Affair schetste in 2019 al de gebeurtenissen van toen in het kader van onze huidige maatschappij, en het wordt interessant om te zien hoe een fictiereeks dat doet. Beanie Feldstein (Lady Bird, Booksmart) zal Lewinsky vertolken en Clive Owen kruipt in de huid van Bill Clinton. Op Impeachment is het wel wachten tot na de presidentsverkiezingen, want de makers willen die niet kleuren met zaken uit het verleden. (Elien)

© Marvel Studios

WandaVision (Disney+) – TBD

Een van de series die Marvel lanceert op streamingdienst Disney+ geeft eindelijk verdiende aandacht aan de personages Scarlet Witch en Vision uit Avengers. Age of Ultron. In de miniserie van zes afleveringen hernemen Elizabeth Olsen en Paul Bettany hun rollen, en zullen ook Kat Dennings (geen onbekende voor Marvelfans dankzij haar rol in Thor) en Randall Park van de partij zijn. Zowel de cast als de conceptbeelden wijzen erop dat dit een soort verdraaide sitcom zal zijn. Ik durf er mijn geld op zetten dat de realiteitsverbuigende krachten van Wanda er voor iets tussen zullen zitten. (Matti)

© Disney

Lizzie McGuire (Disney+) – TBD

We zitten in de tijd waarin veel reeksen van onder het stof gehaald worden om er een vervolg aan te breien. Disney+ doet daar ook aan mee om vooral de twintigers en dertigers aan te spreken met een serie uit hun jeugd, Lizzie McGuire. De reeks stopte in 2004 en volgde destijds de avonturen van Lizzie op de middelbare school, verweven met een animatieversie van zichzelf die commentaar gaf. Maar net als het publiek is Lizzie, en Hillary Duff, ook opgegroeid en dus focust het nieuwe seizoen op hoe het Lizzie sindsdien vergaan is. Naast Duff zelf doet ook de rest van de cast terug mee. Of de 2D-animatie de lange rustpauze ook overleefd heeft, is nog niet bekend, maar wel is zeker dat nostalgie de grootste trekpleister van de reeks is. (Jana)

© Netflix

Space Force (Netflix) – TBD

De co-maker van de Amerikaanse The Office en Parks and Recreation maakt samen met Steve Carell, John Malkovich en Ben Schwartz een sitcom in de ruimte. Het idee is gebaseerd op het echte Space Force, een onderdeel van het Amerikaanse leger dat onder Trump een onafhankelijke dienst werd. Want ja, op die overbodige werkvloer wordt er waarschijnlijk nog minder gewerkt dan in de kantoren van Leslie Knope en Michael Scott. Het eerste seizoen verschijnt binnenkort op Netflix. (Matti)

Y (The Last Man) – TBD

Naast boeken zijn ook comics tegenwoordig populair als bronmateriaal voor een serie. Zo wordt ook de populaire graphic novel Y, The Last Man omgezet. Daarin zorgt een mysterieuze plaag ervoor dat in het jaar 2002 alle zoogdieren met het Y-chromosoom, mannen dus, binnen enkele seconden plotseling sterven. Yorick Brown en zijn aapje Ampersand lijken de enige overlevende mannen te zijn. Y probeert dan ook te overleven in de vrouwelijke maatschappij en uit te zoeken waarom hij overgebleven is. Barry Keoghan zal de hoofdrol spelen, wat gepaste casting lijkt voor de ietwat sullige Y. Benieuwd hoe deze dystopische adaptatie zal lopen. (Jana)

© Netflix

Into the Night (Netflix) – TBD

Naast de eerste Nederlandse Original waagt Netflix er zich ook aan in ons land. Die werd aangekondigd met een kleine teaser waarin een vliegtuig te zien is met de bijhorende tekst: “De zon is dodelijk”. Het gaat dus om een sciencefictionreeks, die zich zal afspelen op een nachtvlucht vanuit Brussel. Er zullen zes afleveringen zijn, geregisseerd door de Belgen Inti Calfat en Dirk Verheye. Ik gok dat het een Snowpiercer-achtig verhaal zal zijn waarin de mensen aan boord van het vliegtuig nog enigszins kunnen ontsnappen aan de ramp door naar de nachtelijke tijdzones te vliegen. Het is nog niet bekend wie er precies meedoet, maar de cast zal wel internationaal zijn met dus Belgen, maar ook Franse, Duitse, Italiaanse, Poolse, Russische en Turkse acteurs. (Jana)

© Netflix

The Eddy (Netflix) – TBD

De musical leeft! Regisseur Damien Chazelle gaf een nieuwe impuls aan het genre in de filmwereld met La La Land, en nu schakelt hij over naar het kleine scherm. In The Eddy loopt een Parijse jazzclub gevaar, en dat is voorlopig het enige dat we van de serie weten, behalve wie erachter zit. Damien Chazelle zal verschillende van de 8 afleveringen regisseren, terwijl de Franse Houda Benyamina (Divines) de overige voor haar rekening neemt. De reeks wordt geschreven door Jack Thorne (His Dark Materials) met Tahar Rahim (Un prophète), André Holland (Moonlight, High Flying Bird), Joanna Kulig (Cold War) en Amandla Stenberg (The Hate U Give) in de hoofdrollen. Chazelle heeft nog geen voet verkeerd gezet in zijn carrière, dus zijn we hier alvast benieuwd naar. (Elien)

© BBC

Strike: Lethal White – TBD

J.K. Rowling zelf mag dan tegenwoordig niet meer zo populair zijn door sommige van haar uitspraken, maar haar boeken blijven dat wel. Ze kondigde net aan dat ze haar vierde/vijfde Cormoran Strike-boek af is en binnenkort komt de verfilming van het derde boek op het kleine scherm. Tom Burke kruipt weer in de huid van Strike en Holliday Grainger keert terug als zijn partner Robin. Een nieuwe zaak dient zich aan wanneer Billy Knight, een psychotische jongeman bij Strike opduikt en vertelt dat hij jaren geleden gezien had hoe een jongen gewurgd werd. Tegelijkertijd wordt Strike ingehuurd door een minister om de broer van Billy te onderzoeken, aangezien die de minister chanteert. Veel kans dus dat de zaken verbonden zijn. Daarbij komt nog dat het privéleven van Strike en Robin ook niet over rozen loopt. (Jana)

© Netflix

The Haunting of Bly Manor (Netflix) – TBD

Twee jaar geleden kwam Mike Flanagan (Doctor Sleep, Occulus) op de proppen met een horrorserie voor Netflix gebaseerd op het boek The Haunting of Hill House van Shirley Jackson. Wat misschien een simpel concept leek (een gezin in een spookhuis), werd op zo’n goeie manier uitgewerkt (we zien ook hun latere leven) dat het mijn favoriete reeks van het jaar werd. Gezien het succes komt er dus ook een vervolg in de vorm van een nieuw hoofdstuk in een anthologyserie. Een ander huis en familie zullen nu centraal staan maar veel van de originele castleden keren terug. Het verhaal is dit keer losjes gebaseerd op The Turn of the Screw van Henry James, waarin een gouvernante in het landhuis Bly Manor voor twee ongewone kinderen zorgt. En met dat landhuis scheelt dus van alles. Zet deze dus maar al op je watchlist voor Halloween. (Jana)

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels