Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Matrix Comics 20th Anniversary Edition review: The Matrix got you

Het is de laatste maand van het jaar. Terwijl de dagen steeds korter worden en het weer kouder en kouder laait er ook een vuurtje op. Het is een soort verlate ninetieskoorts die wordt opgestookt door uitgaven zoals deze luxe editie van The Matrix Comics.

Schrijver: Spencer Lamm, Neil Gaiman, Bill Sienkiewicz
Tekenaars: Peter Bagge, Dave Gibbons, Bill Sienkiewicz
Uitgever: Burlyman Entertainment
Verschijningsdatum: 26 november 2019

In 1999 werden de bioscopen onder de voet gelopen door het fenomeen dat de eerste Matrix-film toch echt was. De Wachowski-broertjes (tegenwoordig zussen) hadden een film gemaakt die het hele begrip van realiteit op zijn kop zette en heel wat voer heeft geleverd voor tal van cafégesprekken. Geekster probeerde het hele fenomeen al eens eerder te vatten in een podcast maar het ging niet. Een van de zaken waarmee de film indertijd werd begeleid, was een heuse website waarop ook comics werden gepubliceerd.

© Burlyman Entertainment

Niet veel mensen weten dat de Wachowski’s tijdens hun carrière ook een tijdlang hebben gewerkt voor Marvel Comics als editors. Het zijn echte comicliefhebbers en ze weten waar ze van houden. Met een flink budget op zak hebben ze een aantal comicmakers van formaat gevonden om in hun universum te spelen.

In deze hardcover staan ze allemaal inclusief enkele niet eerder verschenen verhalen. In feite is het een soort anthology geworden, en zoals gebruikelijk met dit formaat zal niet elk verhaal direct in de smaak vallen. Een troost: er doen letterlijk geen slechte comicmakers aan mee, dus er is zeker een bepaald basisniveau aanwezig.

The Matrix got you

De meeste verhalen spelen met het thema van realiteit. Wat is waar? Het zijn vaak normale mensen die in hun bestaan een glimp opvangen van iets groters. En dat is natuurlijk The Matrix.

Toch zijn er enkele vermakelijke uitschieters. Satiricus Peter Bagge vertelt over deze eerste uitverkorene. Een burgermannetje dat denkt dat Morpheus werkt voor de architect die de verbouwing van zijn huis regelt.

Neil Gaiman schrijft een geïllustreerd verhaal over een man die uit de Matrix word gehaald om het op te nemen tegen aliens. Een verhaal met een tragische noot. Alleskunner Kaare Andrews blinkt vooral uit op grafisch vlak en levert het enige verhaaltje waarin Neo en Trinity hun gezicht tonen.

© Burlyman Entertainment

Het absolute hoogtepunt is een bijdrage van dat andere fenomeen Bill Sienkiewicz. De man staat al sinds jaar en dag bekend om zijn fenomenale tekenwerk. Als hij zich er toe zet, dan kan Bill ook verdomd aardig schrijven. Deze hardcover bevat twee verhalen van de man. Het eerste is eng. Het tweede verhaal gaat over een verjaardagsfeestje en dat zal je hart uitrukken en nog lang rondspoken in je hoofd.

Voor liefhebbers van de film en stripliefhebbers in het algemeen is deze hardcover verplichte kost.

Matrix Comics 20th Anniversary Edition review

Matrix Comics 20th Anniversary Edition
4 5 0 1
Een leuke collectie comics van mensen die indertijd als ondersteuning van The Matrix film werden gepubliceerd.
Een leuke collectie comics van mensen die indertijd als ondersteuning van The Matrix film werden gepubliceerd.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels