Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Detective Comics #1000 review: Batmans jubileumfeestje

Lui, we leven in bijzondere tijden. Op de valreep van maart verschijnt dan toch de 1000ste Detective Comics. Na Action Comics is dit nu de tweede titel van DC die deze bijzondere mijlpaal behaalt. Deze speciale jubileumeditie staat ook in het teken van een ander jubileum. Batman wordt in 2019 80 jaar.

Schrijver: Denny O’Neill, Kevin Smith, Warren Ellis, Paul Dini
Tekenaar: Greg Capullo, Jim Lee, Becky Cloonan, Neal Adams
Inkleurder: John Kalisz, Fco Plascencia, Alex Sinclair, Jordie Bellaire
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 26 maart 2019

DC heeft een groep schrijvers en tekenaars benaderd om elk een kortverhaal te maken voor deze editie. In deze verhalen worden bepaalde onderdelen van Batman belicht. En soms is het gewoon een simpele comic met een knokpartij en iets van een moraal. Sommige verhalen lijken zelfs te hinten naar zaken die misschien nog gaan komen in de reeks? Er is voor ieder wat wils.

©DC Comics

The good, the bad and the Batman

Greg Capullo en Scott Snyder zijn zonder enige twijfel hét belangrijkste duo geweest voor de Caped Crusader tijdens dit decennium. Ze trappen af met een bijzonder verhaal uit de jongere jaren van Batman waarin hij wordt geplaatst in het niet misselijke pantheon van detectives die door de jaren heen te zien waren in de titels van DC. Meteen een verhaal waarvan je denkt: komt daar nog wat uit te rollen in de toekomst? De overgang naar het volgende verhaal is trouwens een ongelukkige. Capullo en Jim Lee kun je best achter elkaar plaatsen maar geef wel aan waar het nieuwe verhaal begint.

De vader van Harley Quinn, Paul Dini, verrast met een verhaal over Knute Brody, de klunzigste schurk in Gotham. Het tekenwerk van Dustin Nguyen werkt trouwens erg goed. Je gaat na afloop toch eens kijken of je iets hebt gemist. Ook Christopher Priest en Neal Adams bleken een uitstekende tandem te vormen. Kan daar niet meer van komen?

©DC Comics

Er waren ook tegenvallers. Kevin Smith en Jim Lee gaan voor goedkoop sentiment. En dat Batmanveteraan Denny O’Neill met niets meer dan een niesbui op papier komt, is gewoon ernstig teleurstellend. Zelfs het prachtige tekenwerk van Steve Epting en Elizabeth Breitweiser kan het niet redden.

Detective Comics #1000 is ok

Voor nieuwe lezers is deze duizendste Detective Comics een prima introductie tot de Batman-comics. Het zijn praktisch alleen maar goede makers die hun uiterste best doen om de verbeelding te kietelen.

Voor ervaren lezers is het een leuk hebbedingetje. Toch zullen zij ook oog hebben voor de zaken die echt missen. Je merkt bijvoorbeeld dat veel van de gezichtsbepalende Batman-tekenaars uit de jaren zeventig en tachtig niet meer onder ons zijn. Pin-ups van Jim Aparo en Norm Breyfogle hadden niet misstaan. Het is vreemd dat men wel nieuwe namen als Mikel Janin en Jason Fabok heeft gevraagd om een bijdrage, terwijl het materiaal van de eerder genoemde tekenaars gewoon in een kast ligt.

Anyway, haal vlug jouw exemplaar in huis.

0 100 0 1
Een anthology waarmee het bereiken van nummer 1000 wordt gevierd.
Een anthology waarmee het bereiken van nummer 1000 wordt gevierd.

Raak

  • Geschikt voor nieuwe lezers.

Braak

  • De bijdrage van Kevin Smith is meh.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels