Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Joker: Killer Smile #1 review – psychologische horror met clowns

In Joker: Killer Smile manipuleert de Joker de dokter die hem wil genezen met waanbeelden en horror.

Joker: Killer Smile is de nieuwste kortserie gepubliceerd onder de noemer Black Label die geen rekening houdt met continuïteit. De comic maakt van de Joker een dirigent van een orkest van horror dat enkel dokter Ben Arnell kan horen. De man is ervan overtuigd dat hij de Joker kan genezen van zijn aandoening die hem tot moorden drijft. Wat Arnell niet doorheeft, is dat de waanzin van de clown zijn volledig persoonlijke leven heeft overgenomen.

De strip wisselt af tussen de gesprekken van Joker en dokter Arnell en wat er gebeurt achter de schermen thuis bij de goedhartig man. Wanneer hij een gruwelijk sprookjesverhaal met een killer clown voorleest aan zijn zoon, beseft Arnell eindelijk dat hij zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.

Daarmee is Joker: Killer Smile geen klassiek verhaal van Batman versus de Joker, maar wel eentje over de impact die de clown heeft op mensen. Vergelijk het gerust met de Joker-film, maar dan met meer te zeggen over het personage en minder van de geforceerde edginess.

© DC Comics

De strip is dus niet zomaar merchandise voor de film. Scenarist Jeff Lemire (soms ook tekenaar en van alle markten thuis met Descender, Sweeth Tooth en een hele reeks Marvel- en DC Comics-reeksen) vermengt op doeltreffende wijze psychologische horror met de slechterik. Lemire speelt met het verleden van de Joker (een ambigue origine blijft gewoon intrigerender), onthult enkele nieuwe terreurdaden en roept natuurlijk vraagtekens op die je doen verder lezen. Hoe kan de Joker vanop afstand de dokter beïnvloeden?

Tekenaar van dienst is Andrea Sorrentino die erom bekendstaat nogal ruwe, realistische strippanelen af te leveren. Zijn afstandelijke tekeningen kunnen wel werken in functie van het soort verhaal (zoals in Old Man Logan met ook Lemire). De soms opvallende kleuren van Jordie Bellaire geven Sorrentino’s contrasterend pennenwerk toch iets van leven. En wat zou de Joker zijn zonder een beetje kleur?

© DC Comics

Joker: Killer Smile #1 is geschreven door Jeff Lemire, getekend door Andrea Sorrentino met Jordie Bellaire en uitgegeven door DC Comics op 30 oktober 2019.

Goeie insteek

Goeie insteek
3 5 0 1
Fans van het personage, en de film, zullen niet veel bijleren over de Joker in Joker: Killer Smile. Het manipulerende gedrag van de horrorclown zal hen wel beklijven.
Fans van het personage, en de film, zullen niet veel bijleren over de Joker in Joker: Killer Smile. Het manipulerende gedrag van de horrorclown zal hen wel beklijven.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels