Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Twintig om te zien – Film Fest Gent-editie: The Mustang, Knives Out, All Of Us en meer

Het is weer oktober en dus eindelijk ook Film Fest Gent. Het programma is opnieuw zo uitgebreid, met de focus op Spaanse cinema, dat het moeilijk is om te kiezen. In deze speciale editie van Tien om te zien geven we jullie onze aanraders uit het programma. Van sommige zal hier binnenkort dan ook een review verschijnen. (Via de titels kan je trouwens rechtstreeks doorklikken om tickets te kopen.)

All Of Us

Plot: Huisvrouw Cathy (Maaike Neuville) heeft nog maar enkele maanden te leven. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep voor terminaal zieke patiënten (vertolkt door onder andere Joke Devynck en Bruno Vanden Broecke), geleid door therapeute Els (Barbara Sarafian), die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar begint samen met de andere leden haar toekomstplannen en die van haar medepatiënten vorm te geven.

Waarom zien: Regisseur Willem Wallyn heeft voor deze tragikomedie een Vlaamse topcast verzameld en dat is alleen al een reden om te gaan.

Cleo

Plot: De 17-jarige Cleo verliest haar ouders in een ongeval met vluchtmisdrijf. Om dat verdriet te proberen verwerken en zich meer verbonden te voelen met haar ouders, begint ze piano te spelen. Haar oma probeert Cleo en haar broertje een warm nest te bieden, maar moet het ontgelden met een rebelse tiener, die troost zoekt in de 12-jaar oudere, mysterieuze Leos.

Waarom zien: Om een speciale concertscène te kunnen draaien, startte regisseuse Eva Cools een crowd-fundingcampagne op, waar ondergetekende aan heeft bijgedragen. Omdat we het resultaat willen zien, Vlaamse films willen steunen en het plot ons gewoon aanspreekt, gaan we zeker kijken.

Instinct

Plot: Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Waarom zien: Deze film heeft een straffe cast met Carice Van Houten (Game of Thrones) die de hoofdrol speelt en onze eigen Pieter Embrechts, maar is daarnaast ook de Nederlandse Oscarinzending. Ook goed om te weten: voor deze film is ook audiodescriptie voorzien en meer toegankelijkheid kunnen we alleen maar aanmoedigen.

I Used to Be Normal

Plot: Deze documentaire volgt fans van boybands uit verschillende generaties. Onder andere fans van One Direction, de Backstreet Boys, Take That en The Beatles komen aan bod. Van hen zien we hoe zij hun fan-zijn beleven.

Waarom zien: Aangezien de regisseuse zelf onlangs superfan is geworden, hopen we dat haar film de vooroordelen die mensen hebben over fangirls en -boys onderuit haalt. Want dat is toch wel nodig.

© Twentieth Century Fox

Jojo Rabbit

Plot: De eenzame jongen Jojo Betzler maakt deel uit van de Hitlerjugend. Zijn wereldbeeld wordt op zijn kop gezet wanneer hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder Rosie een Joods meisje helpt verborgen te houden. Ondanks de raad van zijn idiote, imaginaire vriend Adolf Hitler raakt de trotse Jojo geconflicteerd en begint hij zijn blind nationalisme in vraag te stellen.

Waarom zien: De Tweede Wereldoorlog blijft een gevoelig onderwerp voor komedies want het kan snel de verkeerde kant uitgaan. Maar onder leiding van Taika Waititi hebben we er vertrouwen in. Daarnaast speelt hij ook zelf de rol van Hitler en strikte hij Scarlett Johansson om de moeder te spelen.

© Belga

Knives Out

Plot: De befaamde misdaadschrijver Harlan Thrombey (Christopher Plummer) wordt dood aangetroffen in zijn landhuis, net na z’n 85ste verjaardag. Uit het niets duikt de charmante en scherpe privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) op om de zaak te onderzoeken. Hij krijgt af te rekenen met met een bende hebberige familieleden, die elkaar zonder aarzelen verdacht maken, en enkele loyale bedienden die stijf de lippen op elkaar houden. Blanc baant zich een weg door een kluwen van valse sporen, zelfzuchtige leugens en verborgen motieven, vastberaden om de waarheid te achterhalen.

Waarom zien: Rian Johnson schreef tussen de Star Wars-films door deze komische whodunit en blijkbaar met succes. Dat blijkt toch uit de lovende reacties van op andere filmfestivals en de topcast die hij binnenhaalde met onder andere Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis en Lakeith Stanfield.

La Llorona

Plot: Dertig jaar na de burgeroorlog in Guatemala wordt de ex-generaal Enrique Monteverde (Julio Diaz), inmiddels een oude man die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, berecht en schuldig bevonden voor zijn aandeel in de volkerenmoord. Maar nadat hij tijdens het proces in elkaar zakt en in allerijl naar het ziekenhuis wordt gevoerd, komt hij weer op vrije voeten. Vluchtend voor een uitzinnige menigte demonstranten trekt hij zich terug in zijn luxueuze huis, samen met een loyale bodyguard, zijn kille vrouw, zijn volwassen dochter, hun inheemse huishoudster en diens mysterieuze nieuwe bediende Alma (María Mercedes Coroy). Buiten de muren van het huis weerklinken voortdurend protestkreten, maar in de vroege uurtjes begint Monteverde vreemde dingen te horen en zien in zijn huis.

Waarom zien: De mythe van La Llorona wordt steeds bekender bij het grote publiek, zie passages in de reeks Grimm en de recente horrorfilm The Curse of La Llorona. Ook hier wordt die gebruikt maar de letterlijke betekenis wordt in verband gebracht met de verschrikkingen uit de burgeroorlog om zo ook een horrorfilm te bekomen. Die combinatie is erg intrigerend.

© FOX

Le Mans 66

Plot: De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) en autocoureur Ken Miles (Christian Bale). Samen bouwden zij een raceauto voor Ford Motor Company om de strijd aan te gaan met het dominante raceteam van Enzo Ferrari tijdens de 24-uur van Le Mans in 1966.

Waarom zien: Als je auto- of Formule 1-liefhebber bent, is dat wel duidelijk. Als je dat, net als ik, minder bent, heb je nog de naar het schijnt straffe prestaties van de hoofdrolspelers Matt Damon en Christian Bale.

Little Joe

Plot: Alice werkt voor een bedrijf dat nieuwe plantensoorten ontwikkelt. De bloem die Alice op een dag maakt, is niet alleen bijzonder vanwege diens fallusachtige schoonheid, maar vooral vanwege de therapeutische kwaliteiten. Al wie de bloem ruikt, zal gelukkiger door het leven gaan. Tenminste, zolang de plant dagelijks wordt gevoed en aandacht krijgt. Alice geeft haar creatie de naam Little Joe, naar haar zoon Joe, en neemt een exemplaar mee naar huis. Maar algauw gedraagt niemand zich nog als zichzelf. Eerst de hond van haar collega, daarna de collega zelf en vervolgens haar zoon: allemaal raken ze in de ban van de bloem.

Waarom zien: Het lijkt alsof dit ook wel een horrorfilm in vermomming kan zijn. Een mysterieus object dat de gedragingen van mensen beïnvloedt, is altijd een interessant concept om te onderzoeken.

Making Waves

Plot: Deze documentaire toont ons het proces van hoe de klankband van een film tot stand komt. Het blijkt een veel gecompliceerdere evenwichtsoefening te zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Drie erg uiteenlopende bouwstenen – stemmen, geluidseffecten en muziek – moeten zo goed mogelijk samengebracht worden om de perfect uitgebalanceerde klankband te vormen. Een klankband die vaak nog meer dan de beelden emoties bij de toeschouwer uitlokt.

Waarom zien: Als je interesse hebt voor filmmuziek, sound design en filmmaken in het algemeen is dit een aanrader.

Mientras Durante La Guerra / While At War

Plot: De gerespecteerde auteur Miguel de Unamuno beslist om openlijk de Spaanse staatsgreep van juli 1936 te steunen. Hij wordt onmiddellijk door de regering van de tweede Spaanse Republiek afgezet als rector van de universiteit van Salamanca. Ondertussen slagen nationalisten erin om Salamanca over te nemen, waarna generaal France van de stad zijn hoofdkwartier maakt. Een paar collega’s van Unamuno worden opgepakt, maar hij gelooft dat hij genoeg invloed heeft om hen te bevrijden dus trekt hij naar het paleis van Franco om hem te vragen hen vrij te laten.

Waarom zien: Persoonlijk ga ik kijken omdat ik Spaans gestudeerd heb en de Spaanse geschiedenis mij dus erg interesseert. Toen ik meer las over de film, ontdekte ik ook dat de film zich dus afspeelt in Salamanca, waar ik op Erasmus heb gezeten. Dubbel bedoeld voor mij dus.

Sorry We Missed You

Plot: We volgen de moeilijkheden van een gewoon gezin uit Newcastle. De vader, Ricky, gaat aan de slag als pakjeskoerier. Maar door onmenselijke uren dreigt hij te bezwijken onder de druk en krijgt hij het ook thuis bij zijn vrouw en twee puberende kinderen hard te verduren. De moeder, Abby, zit aan haar limiet als bejaardenverzorgster die te weinig tijd krijgt om haar patiënten met genoeg liefde te verzorgen.

Waarom zien: Bij regisseur Ken Loach kan je er altijd op rekenen dat je het echte leven te zien krijgt. In deze film gaat hij nog een stap verder door bijna uitsluitend gewone mensen te casten.

Systemsprenger / System Crasher

Plot: Een onhandelbaar kind dat tussen al de gekende etiketjes valt, wordt in informele kringen een ‘systemsprenger’ genoemd. Door een onbekend trauma krijgt ook de 9-jarige Benni die stempel. Ze is te jong voor een instelling, te agressief voor een pleeggezin en – naast haar psychotische episodes – te lief om aan haar lot over te laten. Omdat haar mentor gelooft dat knuffels en begeleiding beter werken dan medicijnen neemt hij Benni mee naar een boshut, om daar samen met hem en zijn zwangere vrouw in de natuur te leven. Tussen het bomen kappen en spelen door leeft ze helemaal op. Is de tikkende tijdbom in Benni eindelijk ontmanteld?

Waarom zien: Met de stijging van mentale problemen, zelfs bij jongeren en kinderen, is het thema van de film relevanter dan ooit.

© Sony

The Dead Don’t Die

Plot: Het stadje Centerville wordt geteisterd door een zombieplaag. De zombies lijken te worden gevoed door wat ze deden vlak voor ze om het leven kwamen. Lokale agenten moeten zo snel mogelijk zien op te treden om hun burgers te beschermen.

Waarom zien: Een zombiekomedie van Jim Jarmusch met Adam Driver, Chloe Sevigny en Bill Murray in de hoofdrollen, dat klinkt alvast goed. De recensies zijn niet echt veelbelovend maar dat kunnen we nu dus zelf bepalen.

The Farewell

Plot: Wanneer de in Amerika wonende Billi hoort dat haar geliefde Chinese grootmoeder Nai Nai op sterven ligt, wil de werkloze dertiger haar meteen opzoeken. Haar ouders zien dit niet zitten want zelf weet Nai Nai niet dat ze terminaal is, en dat wil de familie zo houden.

Waarom zien: Deze film kreeg op alle Amerikaanse filmfestivals lovende recensies, vooral voor de acteerprestatie van Awkwafina en hoe de Chinese cultuur in beeld gebracht werd.

The Ground Beneath My Feet

Plot: Lola is het prototype van de ‘perfectionista’. Een sterke, hardvochtige vrouw die als bedrijfsadviseur een briljante carrière maakt. Ze draait haar hand niet om voor slapeloze nachten, honderden uren werk per week en uitputtende hardloopsessies. Haar huis is kil en onpersoonlijk, net als de luxueuze hotels waarin ze verblijft. Maar haar minutieus gecontroleerde jetset-leven gaat barsten vertonen wanneer haar zus wordt opgenomen in een psychiatrische instelling na een zelfmoordpoging. Diagnose: paranoïde schizofrenie. Lola doet er alles aan om dit voor de buitenwereld te verbergen.

Waarom zien: Ook hier staat mentale gezondheid centraal, maar ook de druk die mensen hebben door sociale media om te doen alsof je leven perfect is.

The Lighthouse

Plot: Robert Pattinson en Willem Dafoe spelen twee vuurtorenwachters die in de 19e eeuw een maand lang een vuurtoren moeten bewaken in de Amerikaanse staat Maine.

Waarom zien: Robert Eggers gooide al hoge ogen met zijn vorige horrorfilm The WItch en doet het, als we alle lovende commentaren mogen geloven, opnieuw met deze film. Daarnaast is de film volledig in het zwart-wit en met een vierkant beeld, om nog meer in de sfeer te komen.

© Tara Violet Niami / Focus Features

The Mustang

Plot: Matthias Schoenaerts vertolkt een Amerikaanse gevangene die liever in de isoleercel zit dan om te gaan met anderen. Roman Coleman weet met zijn geïnternaliseerde woede geen blijf, tot hij als Chinese vrijwilliger aangenomen wordt als mustangtemmer bij een gevangenisprogramma. Wanneer zijn uitverkoren wilde paard niet meteen van hem moet weten, heeft hij opnieuw moeite om zich te beheersen. Maar dieren maken iets los in de mens, zoals ook Roman ondervindt.

Waarom zien: Dankzij buitenlandse recensenten heeft de film een hoge score op Rotten Tomatoes, met veel lof voor de regie van Laure de Clermont-Tonnerre en de vertolking van Schoenaerts. Ook wij konden de film al zien, maar mogen helaas niks lossen.

© The Searchers

The Report

Plot: Senaatslid Daniel Jones krijgt de lastige taak om het onderzoek te leiden naar de extreme verhoortechnieken die de CIA toepaste op terreurverdachten na 9/11. Zo komt hij met bewijzen van onmenselijke martelpratkijken die de CIA jarenlang onder de mat heeft geveegd. De publicatie van zijn zogenaamde Torture Report blijkt moeilijker dan gedacht. Het Witte Huis en de CIA doen er immers alles aan om de zaak in de doofpot te stoppen.

Waarom zien: Nog meer Adam Driver! Daarnaast zijn wij altijd fan van films die gaan over mensen die tegen het establishment in gaan, denk maar aan Spotlight of The Post, en deze belooft daarbij perfect aan te sluiten.

The Souvenir

Plot: Een jong, rijk meisje gaat film studeren aan de universiteit. Ze gaat op kot in Londen en leert Anthony kennen. Hij is heel erg arrogant en onbetrouwbaar maar toch wordt ze verliefd op hem. Hun relatie is allesbehalve gezond en toch leert ze veel van hem over de arbeidersklasse.

Waarom zien: Het is de doorbraakrol van Honour Byrne, de dochter van Tilda Swinton. Ze deelt meteen het scherm met haar moeder en ook Tom Burke (Strike). Ook hier ben ik benieuwd om te ontdekken of de goeie recensies terecht zijn.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels