Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

(Der)tien om te zien: Adventure Time, Peaky Blinders, A Star Is Born en meer

Het is tegenwoordig moeilijk om bij te houden wat er qua popcultuur allemaal beschikbaar is, met de verschillende platformen en een groot aanbod. Wij grasduinen door die brede waaier en geven jullie onze tien aanraders van de week. Deze week zeuren we en geven we er 13.

Cyberwar

Cyberjournalist Ben Makuch reist de wereld rond om de wereld van digitale oorlogvoering bloot te leggen via gesprekken met lokale overheden, hackers en online activisten. Zo zijn er afleveringen rond het hackerscollectief Anonymous en de grootschalige hack van filmbedrijf Sony, waarbij ontelbare e-mails gelekt werden.

Vanaf vrijdag 23 augustus op Viceland

Adventure Time seizoen 1

Bijna een jaar na het einde van, zonder twijfel, de beste tekenfilmserie ooit, begint Comedy Central met hernieuwde uitzendingen. Redenen waarom je moet kijken naar Adventure Time: de apocalyptische setting waarin absurde, maar diepe personages wonen die elkaar bezingen terwijl de gebeurtenissen rond hen steeds epischer worden. Adventure Time was de start van een revolutie in de animatie-industrie en als zelfverklaarde geek is het een serie die je móét gezien hebben.

Vanaf vrijdag 23 augustus op Comedy Central

The Man From U.N.C.L.E.

Deze actiefilm van Guy Ritchie is gebaseerd op de tv-serie uit de jaren 60, en ook meteen een van zijn meest onderschatte films. Henry Cavill en Armie Hammer brengen een droge humor in de rollen van superspionnen Napoleon Solo en Ilya Kuryakin op hun missie om samen kernbommen te onderscheppen. Ze worden bijgestaan door de toen nog relatief onbekende Alicia Vikander en Elizabeth Debicki, en Hugh Grant aan het begin van zijn ‘acteerrenaissance’. Entertainment en een dosis glamour, ideaal voor vrijdagavond.

Vrijdag 23 augustus op VIER

20th Century Women

In 20th Century Women heeft alleenstaande moeder Dorothea het moeilijk om haar puberende zoon op te voeden in een wereld die ze soms maar moeilijk begrijpt, die van eind de jaren 70. Ze probeert dan ook de huurders die in haar boarding house wonen naar voor te schuiven als rolmodellen, met wisselend succes. Deze indie heeft op 3 jaar tijd een soort cultstatus bereikt in bepaalde filmmiddens, omwille van de opvallende vrouwelijke personages en schitterende vertolkingen van onder andere Annette Benning en Greta Gerwig. Een pareltje dat ik al lang wil zien.

Zaterdag 24 augustus op BBC two

Ant-Man

Een van de meest geestige films in het MCU leverde de immer sympathieke en nooit ouder wordende Paul Rudd nog meer liefde op. Ant-Man is een echte heist-film waarin ex-gevangene Scott Lang gerekruteerd wordt om een held te zijn die minuscuul klein kan worden. Oorspronkelijk zou Edgar Wright de film regisseren, maar hoewel we die versie ook wel hadden willen zien, heeft Peyton Reed deze film heel genietbaar gemaakt. Humor en tederheid (Scotts relatie met zijn dochter is ontzettend belangrijk) trokken ook topacteur Michael Douglas aan, die voor de positie van scene stealer de duimen moet leggen voor Michael Peña als de enthousiaste beste vriend van Scott.

Zaterdag 24 augustus op BBC One

A Star Is Born

Aaaa-oaaaaaaaa-aaaaa-ooohhaaaah. De klaagzang van Lady Gaga die de wereld rondging en haar geloofwaardigheid als actrice meer dan bewees, zit ook nog eens in een steengoede soundtrack. A Star Is Born, het regiedebuut van acteur Bradley Cooper, is op alle vlakken een succes. Hij speelt beter dan ooit tevoren en toonde zich een quadruple threat; acteren, zingen, regisseren en schrijven. De chemie tussen de twee acteurs veroverde ook de Oscars en de film had ook nog iets te zeggen over de muziekindustrie en relaties. Eén van mijn favorieten van vorig jaar.

Zaterdag 24 augustus op Play More Cinema

The Poseidon Adventure

Keer terug naar de tijd toen rampenfilms nog zonder CGI gemaakt werden met deze klassieker uit 1972. The Poseidon Adventure vertoont gelijkenissen met Titanic, maar is een veel intiemere film en focust veel minder op een liefdesverhaal. Overlevenden van een schipbreuk zijn op elkaar aangewezen om de vrijheid te bereiken. Realistische dialogen en vertolkingen van onder andere Ernest Borgnine en Gene Hackman zorgen ervoor dat je de remake uit 2006 bijna als misdaad tegen de mensheid kan beschouwen.

Zondag 25 augustus op vtm

Peaky Blinders seizoen 5

De sfeervolle Britse gangsterserie hoeven we je niet meer te introduceren: Peaky Blinders is een waar fenomeen geworden nadat Netflix de serie in hun aanbod opnam. En terecht, want Peaky Blinders is een sfeervol rise and fall-verhaal over antiheld Tommy Shelby (een schitterende Cillian Murphy) die je elke aflevering vastgrijpt met intens geweld, mooie mensen en muziek die je regelrecht in je persoonlijke playlist wil slepen. Na de vendetta tussen Shelby en Luca Changretta (Adrien Brody) lijdt de familiezaak onder de beurscrash van 1929, terwijl Tommy carrière probeert te maken in de politiek. Wie niet kan wachten op de release ervan op Netflix in oktober, kan vanaf zondag Peaky Blinders volgen op BBC One.

Vanaf zondag 25 augustus op BBC One

X2

De mensen die teleurgesteld waren in Dark Phoenix kunnen hun hart ophalen met wellicht de beste X-Menfilm. Na een aanslag op de president worden anti-mutantenmaatregelen getroffen. Professor X wordt ontvoerd door de mutantenhater William Stryker, die ook een link blijkt te hebben met Wolverine. Xaviers school voor mutanten wordt aangevallen en de overgebleven X-Men moeten samenwerken om alles waar ze voor gewerkt hebben te behouden. Nooit was de metafoor voor de holebigemeenschap duidelijker dan in deze film, met de coming-outscène van Bobby en het concept van een ‘geneesmiddel’, maar dat maakt de film des te beter. (En ik heb zelfs Hugh Jackman niet vernoemd!)

Dinsdag 27 augustus op CAZ

Gräns

Een film waar je je hoofd moet naar zetten, zo kan je Gräns wellicht omschrijven. Een trollenvrouw (jazeker) werkt als douanebeambte en heeft een speciale reukzin waardoor ze smokkelaars kan opsporen. Wanneer ze een mysterieuze man ontmoet, verlegt ze haar eigen grenzen en gaat er een nieuwe wereld over. Als je de critici mag geloven is deze film tegelijkertijd bossprookje, romantisch drama als horrorfilm. De film scoorde uitstekend op Cannes, dus dat wil ook al iets zeggen. Wie hem net als wij gemist heeft op Film Fest Gent vorig jaar kan dat nu goedmaken.

Dinsdag 27 augustus op Play More Cinema

The Drop

Het Amerikaans debuut van landgenoot Michael R. Roskam veroverde het internet toen Tom Hardy gespot werd op de set met een puppy. De relatie tussen mens en hond is een ankerpunt in The Drop, dat zich afspeelt in het criminele milieu. De bar van Hardy’s personage Bob wordt gebruikt door de Tsjetsjenen als verstopplaats van hun zwart geld. Als het geld gestolen wordt, moet hij het zien terug te vinden. Matthias Schoenaerts en Noomi Rapace duiken op als shady figuur en de vriendin van Bob, maar vooral James Gandolfini laat een indruk na in zijn laatste rol voor hij overleed.

Donderdag 29 augustus op CAZ

De witte van Sichem

De roman van Ernest Claes werd na een versie uit 1934 opnieuw verfilm in de jaren 80 door Robbe de Hert. De witte van Sichem toont de armoedige levensomstandigheden in het landelijke Vlaanderen van 1900. Bij Lewie Verheyden – de witte – is het net zo. Als hij niet naar school moet, moet hij werken bij de tirannieke boer Coene. Om zichzelf af te leiden haalt Lewie vaak kwajongensstreken uit. Onverwacht vindt hij in de literatuur een vluchtroute uit de harde realiteit, en hij bedenkt een nieuw plan. Een Vlaamse cultklassieker die vandaag nog in het collectief geheugen zit.

Donderdag 29 augustus op één

High Life

Niet te verwarren met de experimentele film van dit jaar met Robert Pattinson in de hoofdrol. High Life valt eerder te vergelijken met wtfock, de populaire jongerenserie die net als deze Britse serie ook online begon en nu stilaan op de traditionele zenders komt. De oorspronkelijk zes afleveringen van 10 minuten worden op BBC One uitgezonden in één keer. We volgen Genevieve, een slimme en getalenteerde 17-jarige die haar relatieve onbezorgde jeugd tot een abrupt einde ziet komen wanneer ze voor het eerst symptomen krijgt van een bipolaire stoornis. Dit korte portret voelt oprecht en authentiek aan en zal wellicht minder mensen verdelen dan pakweg 13 Reasons Why.

Donderdag 29 augustus op BBC One

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels