Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

House of X #5 review: worden de X-Men slechteriken?

In het voorlaatste deel van House of X ontdekken we dat de X-Men misschien wel op weg zijn om booswichten te worden

Tijd om er opnieuw in te vliegen moet sterschrijver Jonathan Hickman gedacht hebben met zijn team van tekenaars (Pepe Larraz met de altijd afgelikte tekeningen en Marte Gracia met kleuren uit een andere dimensie, een samenwerking die distinctieve personages en een prachtige wereld oplevert). Na het heengaan van Cyclops, Jean Grey, Wolverine en Nightcrawler tijdens een missie om de geboorte van allesvernietigende Sentinels te voorkomen, loste Hickman opnieuw enkele puzzelstukjes over hoe de nieuwe wereld van de X-Men eruitziet.

In House of X #5 valt het een en ander op zijn plek, met grote gevolgen voor enkele ondergewaardeerde personages, en zorgt een aangekondigde plotwending ervoor dat de X-Men zich naar de grijze zone tussen goed en kwaad bewegen.

House of X #5 biedt eindelijk een antwoord op wat de cocons zijn die de reeks in het begin introduceerde. Oplettende fans begonnen door te hebben wat Xavier precies deed in het midden van de mutanten die zich uit de peulen scheurden: hij wekte ze tot leven. In de comic staan Polaris en haar vader Magneto de lezer te woord over het proces.

Wat krijg je als je het mutanten-DNA in de grote bibliotheek van Mister Sinister combineert met vijf ondergewaardeerde X-Men en de Cerebro-machine? Een manier om de eeuwige dood te vermijden, en dus ook die van Cyclops en co.

Houd je vast, want dit is heerlijk: de gouden ballen van Goldballs leken altijd de meest overbodige superkracht te zijn. Nu is de held, ooit geïntroduceerd door Brian Michael Bendis in zijn Uncanny X-Men (een reeks die ik je met plezier aanraad als je Cyclops als rebel wil zien), verheven tot god onder mutanten. De ballen die hij legt, blijken eieren te zijn. Proteus buigt de realiteit zodanig dat de eieren levensvatbaar worden, een spuitje met DNA en de levenskracht van Elixir zorgt voor het embryo. Tempus spoelt de tijd door, Hope versterkt de kracht van de vijf levengevende helden. Uiteindelijk draagt Xavier de opgeslagen ziel (inclusief herinneringen) over vanuit Cerebro die nu in de cloud werkt.

© Marvel Comics

Jonathan Hickman heeft van iets heel ingewikkeld, iets voor de hand liggend gemaakt en ondertussen X-Men die het grote publiek niet konden boeien, interessant gemaakt. Hope, jaren geleden de redding van de mutanten op uitsterven, krijgt eindelijk een centrale rol. Goldballs en Tempus krijgen iets te doen met hun krachten waarmee niemand anders iets kon aanvangen. Hickman blijft verrassingen uit zijn hoed toveren, maar niets voelt vergezocht aan.

Het verrijzenisproces is een trucje dat lacht met het feit dat niemand in comics ooit echt dood is. Tegelijkertijd heeft deze zet gigantische gevolgen voor de X-Men en de grote constante van hun verhalen. Met de mogelijkheid om gelijk wie uit de dood te halen, hoeven mutanten nooit meer te vrezen voor hun leven. Genoeg bang geweest, nu is het tijd om de wereld te onderwerpen.

© Marvel Comics

Zo’n vaart loopt het natuurlijk (nog) niet. De mutantennatie Krakoa eist eerst zijn plaats in de wereld op bij de Verenigde Naties. Het is niet de eerste keer dat de X-Men dat proberen. In X-Men: Red hield Jean Grey nog een onsuccesvol pleidooi voor de erkenning van haar volk. Deze keer loopt het beter af, al is het maar dankzij de hulp van de telepathische Emma Frost.

Nu Krakoa een erkende natie is, kan niemand zomaar binnenvallen om te vechten tegen mutanten, goede of slechte. Xavier omarmt op het einde van House of X #5 een troep superschurken. De voornaamste is de imposante Apocalypse die onder de indruk is van Xaviers werk. Apocalypse heeft de mutanten nog nooit zo zien floreren, maar wat betekent dat voor onze X-Men?

Omarmt Apocalypse hun visie, of zijn het de ideeën van de X-Men die dichter bij slecht aan beginnen te leunen? Of luidt Hickman een nieuw tijdperk in voor onze helden, eentje waarin ze koste wat kost aan hun dromen timmeren, waarin de grens tussen goed en kwaad vervaagt?

© Marvel Comics

House of X #5 is geschreven door Jonathan Hickman, getekend door Pepe Larraz met Marte Gracia en uitgegeven door Marvel Comics op 18 september 2019.

Groots

Groots
4 5 0 1
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de gevolgen uit House of X #5 zullen zijn voor de toekomst van de X-Men. Dit is meer dan ooit de start van een nieuw tijdperk.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de gevolgen uit House of X #5 zullen zijn voor de toekomst van de X-Men. Dit is meer dan ooit de start van een nieuw tijdperk.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels