Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Proctor Valley Road #1 review: nog beter dan Stranger Things

Proctor Valley Road is een comic voor wie bovennatuurlijke verhalen over tieners in de jaren 80 mist.

Het nieuwe seizoen van Stranger Things is uitgesteld, stripreeks Paper Girls eindigde een jaar geleden en op de tv-adaptatie ervan is het nog even wachten. Proctor Valley Road van Grant Morrison, Alex Child en Naomi Franquiz vult de leegte die het gemis van deze Stephen King-geïnspireerde fictie achter zich laat.

In de nieuwe vijfdelige kortserie organiseren enkele jongeren in de seventies een spooktour. Wanneer een paar van hen verdwijnen, ontdekken de vier overgebleven meisjes dat er echte monsters ronddolen op de beruchte baan.

© BOOM! Studios

Proctor Valley Road ziet er nochtans niet uit als sci-fi horror

Sla dit eerste nummer van Proctor Valley Road open en tieners met grote ogen in kleurrijke kledij lachen je op een zonnige dag toe. Naomi Franquiz tekent cartooneske figuren met grote emoties, Tamra Bonvillain kleurt die in met een nostalgische tint. De atypische keuze contrasteert met, en versterkt daardoor, de horror die schuilgaat in de schaduwen van het barre stuk land.

Proctor Valley, dat verlaten gebied in Californië, en zijn spookverhalen bestaan echt. Waargebeurde moordmysteries zijn verweven geraakt met waarnemingen van demonen. Het engst van al – toch voor wie The Blair Witch Project zag als tienjarige en er nog steeds van wakker ligt – zijn de afdrukken van kinderhanden die je auto besmeuren.

Dus: die kinderhandjes duiken natuurlijk op Proctor Valley Road #1. Achteraf gezien had ik deze comic niet moeten lezen voor het slapengaan.

© BOOM! Studios

Personages die je wil behoeden voor het kwaad

Grant Morrison (die met Doom Patrol, All-Star Superman, Klaus op hun cv nu niet echt een comic schrijft die je ervan zou verwachten) en Alex Child (die de comic wil adapteren voor tv) introduceren August, Rylee, Cora en Jennie. De vier karaktervolle jonge vrouwen willen snel geld verdienen om naar een optreden van Janis Joplin te gaan, maar eigenlijk willen ze weg van hun thuisstad en de bekrompen volwassenen die er wonen.

De schrijvers verweven folklore met nostalgische sciencefictionhorror, een genre dat ondertussen wel weer over zijn hoogtepunt heen lijkt. Maar Proctor Valley Road is meer It dan Stranger Things en is minder afhankelijk van verwijzingen naar popcultuur dan van de horror gepuurd uit de tijdperiode zelf.

Proctor Valley Road #1 is geschreven door Grant Morrison en Alex Child, getekend door Naomi Franquiz met Tamra Bonvillain en uitgegeven door BOOM! Studios op 10 maart 2021.

Proctor Valley Road #1
4 5 0 1
Eén: lees Proctor Valley Road. Twee: lees Proctor Valley Road op klaarlichte dag.
Eén: lees Proctor Valley Road. Twee: lees Proctor Valley Road op klaarlichte dag.
4/5
Total Score

Raak

  • Vult het gat dat Stranger Things en Paper Girls nalaten
  • Ondanks de schattige tekenstijl niet voor in het donker

Braak

  • Misleidende tekenstijl
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels