Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De hardware van Gamescom 2019

De zomer was voor de hardwarekwijlende gamer alvast geen komkommertijd. We mochten genieten (en fronsen) bij de aankondiging van de Nintendo Switch Lite en dan was er ook nog de mysterieuze vernieuwing van de gewone Switch. Voor de pc-gamers waren er de GeForce Super-kaarten en dan nog voortdurende strijd tussen AMD en Intel. Wat vonden we nog in Keulen voor hardware op Gamescom 2019?

OLED

De grootste had Alienware met het 55 inch-gaming scherm genaamd de Alienware AW5520QF. Dit monster is de eerste OLED-monitor met een refresh rate van 120 Hz. Voordien waren gamers beperkt tot IPS- of TN-panelen maar die lijken al gauw wat flets vergeleken met het diepe contrast van een OLED-paneel. Het prijskaartje is wel navenant en tikt de 4000 dollar aan. Voor dat geld is je 4K-scherm wel in een strak design gewikkeld. Maar voor wie is dit scherm net? Ondergetekende pc-gamer heeft niet voldoende plek op zijn bureau om een 55 inch-scherm te herbergen. Ik ken eigenlijk geen mensen die dit wel kunnen. Dan lijkt de AW5520QF eerder geschikt voor consolegamers, maar dan komt de 120 Hz ververssnelheid niet tot zijn recht.

Alienware is niet de enige die inzet op OLED. Collega’s HP Omen, Gigabyte en Razer rusten (nu of binnenkort) hun duurste laptops ook uit met OLED-schermen.

Zowat alle fabrikanten presenteerden monitors voor gaming. De maten gaan van 24 tot 27 inch. We geven een eervolle vermelding voor de Omen X 27, een 1440p paneel met een referesh rate van 240 Hz en Freesync 2 HDR-compatibiliteit. Het groene team met hun Nvidia-kaarten opteert wel beter voor de evenknie van Lenovo, de Legion Y27gq, die dezelfde specificaties voorlegt maar met G-Sync-ondersteuning. De prijs is nog niet bekend maar je kan rekenen op een kleine 700 euro.

Budgetdesktops

Meer en meer merken storten zich op het gamingsegment. Dat was misschien wel wat logisch: voor de modale pc-gebruiker maakt het bitter weinig uit of die nu op de nieuwste generatie Intel werkt of op een pc van 4 jaar oud. Voor gamers is niets krachtig genoeg en de enige beperkende factor is vaak het budget. En dat geeft leukere marges dan de huis-tuin-keukenmarkthardware. Zowel HP als Alienware gaan in op deze trend, maar mét respect voor je budget.

HP lanceert de Pavilion Gaming Desktop, verkrijgbaar vanaf 599 euro. Het is geen Omen dus, die naam reserveren ze voor meer premiumtoestellen. Het is wel een product om enthousiast over te zijn: volgens de PR mogen we voor dat geld een SSD-only-systeem verwachten met een Nvidia GTX 1060 en een AMD-processor. Dat klinkt als erg veel waar voor je geld en zou vanaf deze maand al verkrijgbaar moeten zijn. Ik geef graag extra punten aan HP om een behuizing met strak design neer te zetten.

Alienware doet nagenoeg dezelfde dans met hun G5 Gaming Desktop, inclusief een strak design. Zij gaan voor een Intel-processor, een GTX 1650 en helaas een harde schijf. Ik heb liever een snelle, geruisloze SSD van 256 GB dan een trage, tikkende 1TB harde schijf. Ik kan je helaas nog niet vertellen wanneer de G5 in onze contreien landt, maar verwacht een prijskaart van een duizend euro.

Randapparaten

Mechanische toetsenborden waren alomtegenwoordig in Keulen: Alienware, MSI, HP… Nagenoeg elk merk heeft een mechanisch keyboard in zijn gamma, ik begin me af te vragen hoe Cherry, de fabrikant van toetsschakelaars, de productie nog kan volgen. Interessanter waren de gamingmuizen. Mad Catz bestaat 30 jaar en dat vieren ze met een volledig gepimpte versie van hun R.A.T. 8+ muis. De oplage is beperkt tot 100 stuks. Alles is aanpasbaar bij deze muis, van polsvorm tot gewichtjes en knoppen. Eerlijk, ik heb zelfs geen idee hoe je eraan begint.

Asus ROG presenteerde de Chakram, een muis met verwijderbare joystick. Ze zien het als de perfecte mobiele oplossing voor flightsims of een potje rijden/vliegen in GTA V. Je kan de muis opladen via Qi en de batterij zou het 100 uur moeten volhouden.

Voor de consolegamers was er weinig nieuwe hardware te vinden in Keulen, los van onze eerste aanraking met een Switch Lite. Tenzij je nieuwe kleurtjes voor je Xbox One controller meetelt natuurlijk… Ik verlaat jullie met nog enkel sfeerbeelden uit Keulen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels