Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Walking Dead: Alien review – interessante spin-off van een hitserie

The Walking Dead is natuurlijk het vehikel waarmee Robert Kirkman en Charlie Adlard succes behaalden. Nu is het zo dat Robert Kirkman behoorlijk kritisch is en liever de controle over zijn schepping niet graag weggeeft. Er was een uitzondering op deze regel en dat is The Walking Dead: Alien.

Schrijver: Brian K. Vaughan
Tekenaar: Marcos Martin
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 28 juli 2020

Kirkman is namelijk ook partner binnen Image Comics. En in die hoedanigheid zat hij achter Brian K. Vaughan aan om diens titel The Private Eye in papiervorm uit te geven bij Image.

© Image Comics

Deze specifieke comic was natuurlijk al digitaal uitgegeven via Panel Syndicate, een uitgever gerund door Vaughan en Marcos Martin. Uiteindelijk gaf Vaughan toe maar wel onder een voorwaarde: hij wilde een verhaal schrijven in de wereld van The Walking Dead. Kirkman zei ja.

The Walking Dead: Alien

Een Amerikaan slaapt op een steiger ergens in Barcelona. Hij wordt wakker door een gil en ziet hoe een Somalische immigrant wordt belaagd door een groep mensen. Wanneer de Amerikaan de jongen te hulp wil komen, blijkt dat dit geen ordinair groepje raddraaiers is. Het zijn zombies en ze hebben honger. Onze vriend wordt ontzet door een dame en samen proberen ze zich staande te houden in deze nieuwe wereld.

Je kunt merken dat Vaughan een betere schrijver is dan Kirkman. De personages hebben een duidelijke motivatie en in hun manier van uiten zie je kleine dingen die erop wijzen hoe ze qua karakter in elkaar zitten. Iets wat Kirkman nooit voor elkaar heeft gekregen.

©Image Comics

Het verhaal krijgt ook een andere dimensie doordat het speelt in Barcelona. Het gros van de bekende zombieverhalen speelt in de VS. En dan is het opvallend hoe verfrissend zoiets simpels als het wisselen van een setting is. Het is raar dat dit men dit gegeven nu pas begint te verkennen. Er kan heel wat verteld worden over hoe de rest van de wereld met een zombieplaag om zou gaan.

Marcos Martin en de horizontale glorie

The Walking Dead: Alien was oorspronkelijk een digitale comic die horizontaal werd gepubliceerd. Ideaal om te lezen op je tablet. Dit formaat wordt voor het papier gehandhaafd en het werkt.
Door de horizontale setting heeft Martin meer ruimte om mee te spelen. De meerwaarde zie je in de weidse stadslandschappen die worden gepresenteerd. Door te spelen met het perspectief wordt de wereld veel realistischer en is het makkelijker om als lezer de pagina binnen te stappen.

Ook hier geldt weer dat er iets relatief simpels gedaan wordt waarmee de aantrekkelijkheid van de strip wordt verhoogd. En wederom vraag je jezelf als lezer af waarom niet meer tekenaars hiervoor kiezen?

Dit is al met al een interessante hardcover geworden die ook los van de originele Walking Dead-reeks is te lezen.

The Walking Dead: Alien

The Walking Dead: Alien
4 5 0 1
4/5
Total Score

Raak

  • Leuk concept
  • Prima tekenwerk
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels