Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dragon Ball Z Kakarot

Dragon Ball Z Kakarot: hands-on preview

Is er één franchise die meer betekend heeft voor de westerse weeb dan Dragon Ball Z? Op de uitzondering van Pokémon na, is dat met ruime voorsprong Dragon Ball Z. Dragon Ball Z was voor velen onder ons hét moment waarop we wakker geschud werden. De ontpopping van ons animeminnende hart. Ondertussen niet meer weg te slaan van ons televisiescherm, noch van onze consoles. Na het grote succes van Dragon Ball Super en de Dragon Ball FighterZ-game, besloot Bandai Namco dan ook logischerwijs om verder te investeren in een nieuwe, verse Dragon Ball-game. Vergeet multiplayer extravaganza Xenoverse of het arena-vernietigende FighterZ, deze keer is het de beurt aan de open-world action RPG! Dragon Ball Z Kakarot is de nieuwste telg binnen het repertoire en wij hebben hem onder handen mogen nemen op Gamescom! 

Dragon Ball Z Kakarot

Wat centraal staat in deze games, is immers meer dan ooit het verhaal van Dragon Ball Z. En dat is net hoe het klinkt.

Zelfde verhaal, betere uitwerking?

Dragon Ball Z Kakarot is zoals eerder vernoemd een vreemde eend in de bijt. Het is de nieuwste Dragon Ball Z-titel op consoles, maar is in tegenstelling tot de laatste games vooral een single player-ervaring. Wat centraal staat in deze games, is immers meer dan ooit het verhaal van Dragon Ball Z. En dat is net hoe het klinkt. Net als Uncle Ben in elke nieuwe iteratie van Spider-Man het loodje dient te leggen, worden we wederom geconfronteerd met een grote nostalgiegolf van jewelste. Opnieuw zal Goku het opnemen tegen Raditz, Super Saiyajin worden in de strijd tegen Frieza en zal Gohan zich ontpoppen tot een waardige Z-warrior. Op dat vlak kleurt Dragon Ball Z Kakarot perfect binnen de lijntjes. Maar de manier waarop, is nu al uitzonderlijk. 

Op Gamescom hebben we de kans gehad om twee verschillende demo-builds te spelen. De ene publieke demo, waar we met Goku op verkenning konden gaan, vissen en Raditz verslaan. De andere demo een exclusieve versie waarin we de meest iconische clash van de serie konden herbeleven, namelijk die van Gohan tegen Perfect Cell. Twee totaal verschillende builds, die beiden op hun eigen manier scherp aantoonden dat Dragon Ball Z Kakarot niet zomaar een Dragon Ball Z-game zal zijn. 

Dragon Ball Z Kakarot

Het is alsof je de eerste aflevering van F.C. De Kampioenen met Hollywood steracteurs voor je ogen ziet geschapen worden.

Dragon Ball, Remade

Neen, het is duidelijk dat deze retelling van het verhaal met de grootste vakkundigheid behandeld wordt. Oude vertrouwde voice-actors worden opnieuw opgetrommeld. De grafische engine van Dragon Ball FighterZ, die hier duidelijk geoptimaliseerd is voor alle cutscenes. Het voelt alsof je letterlijk naar een upgrade van de anime kijkt, die daarbovenop tussen verschillende scènes speelbaar blijkt te zijn. Het is alsof je de eerste aflevering van F.C. De Kampioenen met Hollywood steracteurs voor je ogen ziet geschapen worden. Dat gevoel wanneer de nostalgie-knop op de juiste manier betokkeld wordt. Hoewel ik de scènes vanbuiten ken, kreeg ik letterlijk kippenvel tijdens de cutscene waarin Gohan de Father-son Kamehameha gebruikt om Perfect Cell voorgoed te verslaan. Noem het sentimentaliteit van mijn toenemende vergrijzing of een perfecte ode aan de meest iconische scène uit de franchise. 

Dragon Ball Z Kakarot
Kiekenvlees. Opnieuw.

De wereld van Toriyama

In de Raditz-build konden we meer dan alleen maar vechten, maar ook proeven van de meer open world-mechanieken die Dragon Ball Z Kakarot ons te bieden heeft. Als tussendoortje kan je met Goku immers op allerhande sidequests, vissenjacht of dino-minnekoosqueestes gaan. Het maakte perfect duidelijk dat hoewel de game perfect uitgestippeld is, je nog enorm veel vrijheid hebt in het exploreren van de wereld die Akira Toriyama heeft opgebouwd. Je kan er vanop aan dat er behoorlijk wat knipogen naar de grotere Dragon Ball-wereld zullen inzitten. Het doet heel hard denken aan de manier waarop de Game Boy Advance-games van Dragon Ball Z destijds in elkaar zaten. Alsof je plots een stiekem, stoer broertje van Dragon Quest aan het spelen bent.

Dragon Ball Z Kakarot

In de Cell-build werd ons vooral duidelijk gemaakt dat deze game vooral NIET zal aanvoelen als Xenoverse. Van ver ziet de combat er hetzelfde uit, maar is allesbehalve dat. De (gescripte) bossfights zijn immers bikkelhard, met verschillende fases en movesets, die je goed gaat moet leren kennen. Maar je bovenal ook moet doorzien. Het was pas na ettelijke iteraties dat we ternauwernood de levensbalk van Cell tot het absolute nulpunt konden terugbrengen. Het geeft je een vreemd soort voldoening, om tot het puntje van je stoel gedreven te worden in een bossfight, om dan op de valreep te winnen. Dichter bij het Dragon Ball Z-gevoel kom je helemaal niet. Met diepgaande combat mechanics, inclusief supporting characters, vloeiende animaties en explosies op je schermen is het zichtbaar genieten. Zonder enige framedrop te bespeuren in dat extravaganza van vuurwerk. Waterdicht dit. 

Dragon Ball Z Kakarot

Afgaand op wat we gespeeld hebben op Gamescom, staat Dragon Ball Z Kakarot nu torenhoog op ons 2020 verlanglijstje. Onze lichamen zijn er klaar voor. We kijken nog even alle klassieke AMV’s als voorbereiding. 

Dragon Ball Z Kakarot komt begin 2020 naar PS4 en Xbox One-consoles en Steam.   

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels