Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

stardew valley

Hoe Stardew Valley mij door de lockdown helpt

Net zoals vele gamers heb ik een grote Steam-bibliotheek vol games die ik nog nooit gespeeld heb. Stardew Valley was er daar een van, tot ik recent eindelijk de gieter in de ene en het pikhouweel in de andere hand nam en de grote stap maakte om mijn eigen boerderij te starten.

Extra info; ik speel Stardew Valley in multiplayer-modus, met drie andere mensen. Daarom zijn mijn ervaringen misschien niet dezelfde als die van anderen.

De schoonheid in starten

Hiervoor dacht ik altijd dat Stardew Valley gewoon Animal Crossing was, maar dan met meer werk. Waar je in AC fruit verzamelt en insecten vangt, moet je in SV een boerderij draaiende houden. Ik had ook ooit in een ver verleden Harvest Moon gespeeld, dus wist ongeveer wel waar ik me aan moest verwachten. Maar deze game was zoveel meer. Niet alleen een super leuke artstyle, maar ook een enorm leuke gameplay. In Animal Crossing word ik het verzamelen van dingen om aan Bells te raken na een tijdje beu, en begin ik websites af te speuren naar andere spelers die Bells weggeven. In Stardew Valley kan je zoveel verschillende dingen doen, dat wanneer je iets beu bent, je wel iets anders vind om je even mee bezig te houden. Bijvoorbeeld Burgemeester Lewis zijn onderbroek uit Marnies slaapkamer gaan halen. Ik zeg maar iets.

Mijn flamingo en ik hebben een winterse date © Chucklefish

Mijn boerderij bevindt zich op de Four Corners Farm, waar elk stukje een eigen specialiteit heeft. Mijn farm heeft een klein hoekje waar dagelijks stenen, koper, ijzer of goud verschijnt. Grappig daaraan is dat ik toen ik startte nog helemaal geen interesse had in de mijn (tot ik ontdekte dat je daarmee alles kan upgraden).

Starten doe je met een aantal pastinaakzaadjes, waardoor ik meteen mijn specialiteit op de boerderij vond; zoals een echte boer het veld omploegen en zaadjes planten. Al snel ontdekte ik dat je stenen paden kan maken en het was dan dat mijn eerste doel zichtbaar was, als een klein stipje aan de horizon.

De schoonheid in symmetrie

Wanneer ik verschillende soorten Building Sims speel (en ik heb er toch al een aantal gespeeld), hou ik van symmetrie en minimalisme. Geen idee waarom, want mijn slaapkamer is alles behalve minimalistisch of symmetrisch. Mijn SimCity-steden hadden altijd mooie rijtjeshuizen, mooi bij elkaar, mijn historische stad in de Anno-games was in vierkantjes gebouwd en mijn Animal Crossing-villagers kregen vloekwoorden te horen wanneer ze hun nieuw huisje midden in mijn bloemenperkjes durfden neerzetten.

Hier stonden vorig seizoen een heleboel mooie gewasjes © Chucklefish

Mijn boerderij moest dan natuurlijk ook mooi symmetrisch worden! Alle groenten en fruit mochten enkel in vakjes van 3×3 groeien, en enkel bij hun soortgenootjes. Pastinaak bij pastinaak, aardappelen bij aardappelen. En drie vervloekte bonenstaken die ik te veel gekocht had op een apart stukje. Tussen de kleine akkertjes plaatste ik de stenen paden, af en toe een fakkel, en nog zeldzamer, een vogelverschrikker. Gelukkig speelde ik met ervaren boeren en kon ik altijd aan hen vragen wat ik moest doen.

Dit is mijn klein corona-paradijs. Een aantal dagen doorheen de week reis ik naar Stardew Valley en geef ik mijn gewassen water, verkoop ik wat ik geoogst heb en koop ik veel te veel kamerplanten (toch één ding dat hetzelfde blijft als in het echte leven).

De schoonheid in verscheidenheid

Iedereen op onze boerderij heeft zijn eigen speelstijl. iemand heeft kippen, koeien en eenden en een aantal gewassen, een andere zet haar boerderij vol met bijenkorven, de derde speler zit vooral in de mijn en ik speel Stardew zoals ik Animal Crossing speel: ik zie een leuk meubel en ik koop het. Mijn eerste upgrade was dan ook een groter huis, want ik moest al meubels in het huis van mijn lief gaan zetten omdat ik er zelf geen plaats meer voor had.

Ik ben aan het sparen voor een nog groter huis © Chucklefish

Toen ik ontdekte dat je ook je gebruiksvoorwerpen kon upgraden, werd mijn leven een beetje makkelijker. Het eerste dat ik bestelde was natuurlijk een betere gieter, want minder energie verspillen aan elke dag mijn gewassen water geven, betekende dat ik meer tijd had om… In het bos rond te lopen? Flamingobeeldjes te kopen? Hoedjes te verzamelen bij de Hat Mouse? Het was alleszins een goeie koop, al vergat ik de dag erna wel meteen dat ik die gedaan had, en verspilde ik toch nog evenveel energie als daarvoor door elk gewasje apart water te geven. Ik heb nooit gezegd dat ik een slimme boer ben.

Het heeft tot de zomer geduurd voor ik het aandurfde om voorbij de eerste twee levels in de mijn te gaan, en de eerste keer Willy ging bezoeken om eindelijk eens een vis te proberen vangen. Praten tegen de andere mensen in het dorp doe ik tot nu toe nog niet. Ik ben een kapitalistische boer, hier om geld te verdienen en planten te kopen, niet om met mensen te praten (maar wees gerust, we hebben niet voor Joja Mart gekozen). In de herfst werd ik level 10 in farming, level 5 in mining, level 4 in foraging, en ein-de-lijk level 1 in fishing. We zijn net twee weken ver in de winter. Ik ben te weten gekomen dat er net als in het echte leven dan niets kan groeien. Ik ben nog niet zeker of ik dit seizoen in Stardew Valley overleef.

stardew valley
Dit screenshot is genomen vijf seconden voor ik gillend wegrende van de slimes © Chucklefish

De ontdekking van Stardew Valley (en eigenlijk de uitnodiging om als vriendengroep te spelen) was een welkome afleiding van het steeds thuis zitten. Het is een manier om als vrienden samen avonturen te beleven, al zien we elkaar dan misschien niet in het echt, of horen we elkaar alleen via Discord. We hebben iets om naar uit te kijken, een vaste afspraak om een kalmerend spel te spelen (behalve als je een Lava Eel wilt vangen, zo te horen aan een van de medespelers). Ondertussen hoor je elkaar nog eens én kunnen we gezellig praten over wat er gebeurd of niet gebeurd is die dag. Het is vergelijkbaar met een avond samen op café zitten, alleen speel je een pixelspel waar je een boerderij opbouwt. Het kalmeert me en, aangezien we altijd rond 21 uur ‘s avonds starten, is het de perfecte afsluiter van de dag. Tot nu toe heb ik nog niet over gewasstelende kraaien of gemene groene slijmballetjes gedroomd, maar als dat betekent dat ik daardoor ook in mijn dromen Stardew Valley kan spelen, neem ik het er graag bij.

Het spel is niet zo duur (op dit moment veertien euro via Steam en vijf euro op de app-stores) en het helemaal waard. Installeer het spel en verhuis ook naar de vallei. Je zal het je niet beklagen.

Heb jij ook avonturen beleefd in Stardew Valley? Staat je huis ook vol kamerplanten, of verzamel jij net alle standbeelden in het spel? Ben jij ook een gewassenboer, of focus jij op de kippen en koeien, of nog op iets helemaal anders? Ben je al ontelbaar keer dood gegaan in de mijn? Deel het verhaal!

Stardew Valley is te vinden via Steam, Nintendo Switch en de app stores van Apple en Android.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels