Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

vampierenfilms

7 vampierenfilms met een hoektand af

We zijn gebeten door vampierenfilms, maar wat kijk je als je Dracula en Twilight beu gezien bent?

Het subgenre van horror kende heel even een heropleving met de Twilight-reeks, iedereen kent ondertussen wel alle varianten op het verhaal van Dracula en zelfs zijn oorsprong met Dracula Untold uit 2014. Op het eerste zicht lijkt er niets meer dan dat in het genre te zitten, maar gelukkig is dat niet echt het geval. Heel wat grote en kleine films durven vampieren op een originele manier te benaderen. Dit zijn zeven vampierenfilms om je tanden in te zetten:

lettherightoneLåt den rätte komma in (2008)

Van deze Zweedse benadering op het vampierengenre zal je ongetwijfeld al gehoord hebben, want de Amerikanen maakten er in 2010 een behoorlijke adaptatie van die toch het origineel niet kon overtreffen. In het romantische horrorverhaal ontmoet de gepeste Oskar een geheimzinnig meisje dat een schouder om op te steunen aanbiedt (en een einde aan het gepest). De getemperde bovennatuurlijke elementen worden overschaduwd door een warm verhaal in een koude wereld.

daybreakers

Daybreakers (2009)

In Daybreakers wordt de futuristische wereld, waar mensen schaars zijn, gerund door vampieren. Dat is natuurlijk een probleem voor het overleven van de mensheid zelf, maar ook voor het voortbestaan van de vampieren die het bloed van mensen nodig hebben. Een groepje vampieren, onder leiding van Ethan Hawke, probeert synthetisch bloed te ontwikkelen en strijdt in het geheim ten voordele van het onderdrukte menselijke ras. Een donkere sciencefiction-actiefilm om van te smullen!

frightnight

Fright Night (2011)

Een tiener vermoedt dat zijn nieuwe buurman een vampier is, maar niemand gelooft hem. Hij gaat ten rade bij een bovennatuurlijke goochelaar, gespeeld door David Tennant. Colin Farrell is de vampier in de film en de love interest wordt dan weer vertolkt door Imogen Poots. Dat zijn drie heel sterke redenen om deze geflipte actiekomedie op te zetten, een remake van de gelijknamige film uit 1985 die niet heel goed verouderd is.

byzantium

Byzantium (2012)

In het mistroostige Engeland zijn twee vampiers van 200 jaar oud, moeder en dochter, op de dool. Eleanor, de perfecte rol voor Saoirse Ronan die dit jaar bezig is aan haar doorbraak, vertelt gaandeweg het achtergrondverhaal rond hun vampierenbestaan. Dit zorgt ervoor dat de film een half kostuumdrama wordt. Ondertussen speelt Gemma Arterton als bevallige vampier haar troeven uit om te overleven. De sfeer is gespannen en de beelden betoverend. De regisseur is geen onbekende in het genre, Neil Jordan was namelijk ook verantwoordelijk voor Interview with the Vampire.

30days

30 Days of Night (2007)

Na 40 Days and 40 Nights vol onthouding, moest Josh Hartnett het 30 dagen volhouden in het donkere Alaska met er ziekelijk uitziende vampiers. 30 Days of Night is gebaseerd op de comic van dezelfde naam, een aanrader voor elke horrorfan. Leuk detail: in de serie Penny Dreadful kruipt Hartnett dan weer in de huid van de natuurlijke vijand van vampieren.

onlylovers

Only Lovers Left Alive (2013)

Jim Jarmusch, grootmeester van de indiefilm, had al een tijdje plannen om deze film op poten te zetten met Tilda Swinton, Mia Wasikowska en Michael Fassbender. Die laatste werd nog vervangen door Tom Hiddleston, duidelijk een betere keuze om een wereldvreemde vampier te vertolken. Swinton en Hiddleston vertolken twee aan bloed verslaafde vampiers, hij de eeuwige eenzaat en zij zijn reddende engel. Vol sterke vertolkingen toont deze poëtische vampierenfilm hoe eeuwenoude wezens nog zin in het leven proberen te vinden, of de zoektocht ernaar gewoonweg opgegeven hebben.

whatwedointheshadows

What We Do in the Shadows (2015)

Een van de beste films van vorig jaar zet het mockumentary– en vampierengenre op zijn kop. De hilarische fictieve documentaire introduceert een groepje vampieren, waaronder Jemaine Clement van Flight of the Conchords, dat zich probeert aan te passen aan de 21ste eeuw, met alle gevolgen van dien. De troep weerwolven waarmee ze in aanraking komen, krijgt binnenkort trouwens zijn eigen film.

Laat jouw bloeddorstige aanraders hieronder achter!

Total
0
Shares
1 opmerking
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels