Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

House of X #2 review: de geschiedenis van X-Men op zijn kop

House of X #2 is het derde deel van de twaalfdelige vernieuwing van de X-Men en zet meteen de volledige geschiedenis van de X-Men op zijn kop.

Jonathan Hickman en zijn getalenteerde team hebben enkele weken geleden de ommekeer voor de X-Men ingeluid. De mutanten distantiëren zich van vredevolle co-existentie en eisen hun bestaansrecht in de wereld op (dat kon je lezen in House of X #1). In Powers of X #1, de reeks die je afwisselend leest met House of X, ontdekten we de toekomst: het nieuwe plan van Xavier is mislukt en er woedt een oorlog tussen mens, machine en mutant die een vreselijk einde kent.

Op het eerste gezicht is de heropflakkering van het imago van de X-Men, en uiteindelijk hun verval, gecombineerd met alternatieve realiteiten niks nieuws onder de zon voor de mutanten. Het is de epische en geheimzinnige manier waarop Hickman, samen met tekenaars Pepe Larraz en R.B. Silva, inkleurder Marte Gracia, letteraar Clayton Cowles en designer Tom Muller deze bijna zelfreflectie vertellen die de reeksen zo uitzonderlijk maakt. En dan lees je House of X #2 dat je opnieuw met verstomming slaat.

© Marvel Comics

In House of X #2 herschrijft Hickman de geschiedenis van de X-Men zodanig dat je hun wereld nooit meer op dezelfde manier kan bekijken, zónder dat er eigenlijk echt iets aan de oppervlakte verandert.

De onthulling van Moira MacTaggerts mutantenkracht, ooit de levensgezellin van Xavier, zet alles op zijn kop: reïncarnatie. Haar aangrijpende levensverhalen zorgen ervoor dat alles wat de X-Men ooit hebben meegemaakt, van hun begin tot hun einde in alternatieve realiteiten en toekomsten die er al dan niet ooit zullen komen, onder dezelfde koepel past. Plots spreekt geen enkele verhaallijn andere tegen, plots is elke realiteit verbonden dankzij Moira.

© Marvel Comics

Dit betekent ook dat de grootste spilfiguur van de X-Men nooit Xavier, Magneto, Jean Grey, Cyclops of Wolverine was, maar wel Moira. Haar inmenging zorgt ervoor dat je de vele tijdslijnen van X-Men (die waarin Apocalypse de wereld verwoest, die waarin er een genezing voor het mutanten-gen bestaat, die Sentinels de mutantenstad Genosha teisteren,…) vanuit een ander perspectief moet bekijken.

Het is dat perspectief, en de kennis van hoe bepaalde beslissingen aflopen, dat de nieuwe wereld van de X-Men heeft geschept. We kunnen niet wachten om te ontdekken wat Moira en haar House of X nog in petto heeft voor ons.

House of X #2 is geschreven door Jonathan Hickman, getekend door Pepe Larraz en uitgegeven door Marvel Comics op 7 augustus 2019.

Verbluffend

Verbluffend
4 5 0 1
Hickman blijft ons omverblazen met zijn visie op de X-Men, een visie die de geschiedenis en de vele verhalen ervan handig ombuigt om er epische dingen mee te doen.
Hickman blijft ons omverblazen met zijn visie op de X-Men, een visie die de geschiedenis en de vele verhalen ervan handig ombuigt om er epische dingen mee te doen.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels