Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

chris claremont anniversary special 1

Chris Claremont Anniversary Special 1 review: greatest hits

2020 stond natuurlijk vooral in het teken van Covid. Dus je kunt het Marvel wel enigszins vergeven dat ze pas in januari komen met deze Chris Claremont Anniversary Special. Het is immers alweer een halve eeuw geleden dat Claremont een stap binnen zette in de burelen van Marvel Comics en begon aan een spectaculaire loopbaan.

Schrijver: Chris Claremont
Tekenaar: Bill Sienkiewicz, Brett Booth, Sean Chen, Orto Olortegui
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 13 januari 2021

In deze jubileumeditie zijn er een aantal tekenaars verzameld met wie de schrijver ooit heeft samengewerkt: Bill Sienkiewicz, Brett Booth, Sean Chen en een zekere Orto Olortegui. Omdat alle heren digitaal werken, liggen hun stijlen dicht tegen elkaar aan. De enige uitspringer is het krasserige tekenwerk van Sienkiewicz. Maar zelfs de grootmeester kan niet verbloemen dat deze comic toch wat klinisch en misschien zelfs doods oogt.

© Marvel Comics

Dani Moonstar is een Valkyrie. Maar als je echt wil meerijden met de posse van hemelse Noorse engelen moet je eerst nog een proef ondergaan. Daarom wordt ze door Hela, de godin van de dood, op pad gestuurd. Als Valkyrie kan ze door ruimte en tijd reizen. Ze komt op diverse plekken terecht waar bekenden van haar in gevecht zijn met hun opponenten.

Het zijn natuurlijk allemaal klassieke scènes uit comics die Claremont heeft geschreven. Zo zie je bijvoorbeeld Rogue in gevecht met Binary, de latere Captain Marvel. Ze hebben één overeenkomst. De tegenstanders zijn allemaal in bezit genomen door de Shadow King.

Charmant

Het is wel aardig om te zien hoe Chris Claremont de Shadow King gebruikt om een brug te slaan tussen New Mutants Special Edition #1 (1985) en Uncanny X-Men 266 (1990). Door de wol geverfde fans zullen in hun nopjes zijn met deze uitdieping van de bestaande continuïteit.

© Marvel Comics

Het is alleen jammer dat Claremont alleen van stal wordt gehaald om zijn grootste hits te spelen. Goed, de man was erg succesvol als schrijver en zal tot in de lengte van dagen herinnerd worden als de schrijver die de X-Men op de kaart zette. Hier bij Geekster is een stevige portie van zijn legendarische run besproken.

Recent schreef hij een kort verhaal voor de speciale jubileumissue waarin werd gevierd dat Conan the Barbarian 50 jaar geleden bij Marvel begon. Daarin liet Claremont zien dat de creatieve sappen nog niet zijn opgedroogd. Het zou fijn zijn mocht Marvel hem meer laten doen dan alleen dit. De Chris Claremont Anniversary Special is verder een prima comic, hoor.

Chris Claremont Anniversary Special

Chris Claremont Anniversary Special
4 5 0 1
Spelen in de rijke tuin van een legende.
Spelen in de rijke tuin van een legende.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels