Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Die volume 1: Fantasy Heartbreaker review – beter dan een avondje D&D

Kieron Gillen en de Française Stephanie Hans zorgen met Die Vol. 1: Fantasy Heartbreaker voor een van de eerste comic-verrassingen van 2019. De eerste vijf issues in deze bundel zijn diverse malen herdrukt. Dan mag je wel spreken van een populaire reeks. Die staat niet voor het woord “sterf”, het is ook een Engels woord voor dobbelsteen.

Schrijver: Kieron Gillen
Tekenaar: Stephanie Hans
Inkleurder: Stephanie Hans
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 5 juni 2019

Het verhaal begint in 1991. Solomon en Dominic zijn vrienden en hebben hun geboortedatum gemeen. Elk jaar vieren ze hun verjaardag in het huis van Solomon samen met hun vrienden Angela, Matthew, Isabelle en Chuck.

(c) Kieron Gillen & Stephanie Hans

Omdat ze maar één keer zestien worden, heeft Solomon wat bedacht. Een unieke Dungeons and Dragons-campagne om samen te spelen. Als Sols moeder twee uur later binnenkomt, zijn alle tieners verdwenen.

Twee jaar later duiken ze ineens op langs een verlaten landweg. Waar er eens zes waren, zijn er nu vijf. Solomon heeft het niet gered. En bij Angela ontbreekt er zowaar een arm. Ze hebben twee jaar lang rondgezworven in een magische wereld maar wat er is gebeurd, kunnen ze eigenlijk niet beschrijven. Of over spreken. 25 jaar later wordt Dominic 41 jaar. Zijn verjaardag heeft hij na 1991 nooit meer gevierd. Dat verandert wanneer er een pakketje wordt bezorgd met daarin de bebloede dobbelsteen van Solomon.

Dominic roept de vriendengroep weer bijeen. De tieners van toen zijn nu veertigers. De twee jaar in de andere wereld hebben hen ieder op een eigen manier getekend. Wanneer ze het verhaal horen en de dobbelsteen zien, besluiten ze, ondanks alles, toch om weer terug te gaan naar de andere wereld. Daar blijkt dat het spel nooit is gestopt.

(c) Kieron Gillen & Stephanie Hans

Het werk van Stephanie Hans valt als eerste op. Ze heeft een constante stijl waardoor je het verhaal goed kunt volgen. Je hebt geen problemen met gezichtsherkenning en dergelijke. Het nadeel is haar kleurenpalet, dat letterlijk bestaat uit een drietal basiskleuren en hier en daar wat extra kleurtjes. Het zal haar ongetwijfeld tijd besparen, maar het valt op. Het geeft vooral de pagina’s in de andere wereld een monotone uitstraling.

Tuurlijk is de kern van Die een rollenspel. Maar deze comic is veel meer dan alleen wat Sword & Sorcery. Het grootste conflict zit in de hoofden van de vriendengroep. Ze zijn getekend door hun ervaringen in de andere wereld en de zaken die daar hebben plaatsgevonden. Wat dat zou kunnen zijn, komt langzaam tijdens het lezen opborrelen. Het is heel herkenbaar omdat het voortkomt uit menselijk falen en is tegelijkertijd ontzettend duister. Als lezer zeg je meerdere malen: “Oh shit.”

Deze comic maakt de hype waar.

Die volume 1: Fantasy Heartbreaker

Die volume 1: Fantasy Heartbreaker
5 5 0 1
5/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels