Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Post-Serie-Dip © HBO

Last van de ‘post-serie-dip’, het zwarte gat na het einde van een reeks?

De voorbije weken zagen we veel van onze favoriete reeksen eindigen. De Big Bang Theory, Veep en Game of Thrones hebben intussen allemaal hun finale achter de rug en daarmee komt soms een gevoel van leegte en verdriet. Een neerslachtig moment waarin de vraag “Wat nu?” wel eens durft op te doemen. Wat is dat gevoel en valt dat psychologisch te verklaren? Volgens Dirk De Wachter alvast wel, sterker nog, het is niet meer dan normaal.

De laatste afleveringen zijn de momenten waarop je theorieën en gevoelens al dan niet bevestigd worden.

Bij het schrijven van dit artikel heb ik nog geen idee wat er in de laatste aflevering van Game of Thrones zal gebeuren. Wat ik wel zeker weet, is dat het gepaard zal gaan met sterke emoties. Of het nu blijdschap of extreme frustratie is, de laatste aflevering zal bij ieder van ons ongetwijfeld wel iets losmaken. Begrijpelijk ook. Als je enorm emotioneel geïnvesteerd bent in een reeks of een verhaal, dan heb je ook je eigen visie en beeld erover, zeker bij een reeks zoals Game of Thrones. De laatste afleveringen zijn dan ook de momenten waarop je theorieën en gevoelens al dan niet bevestigd worden. Je kan jezelf niet meer wijsmaken dat jouw versie dé juiste versie is.

Maar ook dat is enkel maar een deel ervan. Wanneer je langdurig personages volgt, begin je er een emotionele sterke band mee op te bouwen. We hebben 8 jaar de pieken en dalen van de Starks gevolgd. We zagen de relatie van Penny & Leonard evolueren over 12 seizoenen. Het is dan niet meer dan normaal om door een soort van rouwproces te gaan, aldus professor in de psychiatrie Dirk De Wachter.

Dirk De Wachter
Dirk De Wachter © Leen Wouters

Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven.

Hij ziet het zelf vaak genoeg in zijn praktijk: “Mensen ontwikkelen soms heel diepe banden met fictionele personages of de wereld die in een serie gecreëerd wordt. Denk aan publieksreacties op de seizoensfinale van Thuis of Familie, maar ook bijvoorbeeld het Harry Potter-universum. Fans verkleden zich als personages en vinden een stukje escapisme in de verhaallijnen. Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.”

Jon Snow © HBO
Jon Snow © HBO

Het rouwen om een reeks of fictief personage kennen we allemaal, maar het wordt nog steeds door de man met de pet als iets overdreven gezien. Dat is een groot deel van het probleem, volgens De Wachter. “De leegte of het verdriet die een mens kan ervaren na het einde van een favoriete serie werkt ook isolerend. Men wéét dat er vooral lacherige opmerkingen zullen komen wanneer men uiting zou geven aan deze gevoelens. Dit specifieke fenomeen noemen wij ‘niet-erkende rouw’. Een beetje zoals wanneer een geliefd huisdier overlijdt: dit kan voelen alsof je een familielid verliest, en toch zullen velen de diepte van je gevoelens niet begrijpen, of zelfs lacherig reageren.”

Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn.

We weten intussen dat het normaal is en er toch nog een stigma heerst over het gevoel. Wat kunnen we daar aan doen? Wat moeten we doen als we ons zo voelen wanneer de credits van de laatste aflevering over het scherm rollen? De Wachter onderstreept het belang om bij anderen terecht te kunnen. “Net als bij het verlies van een reëel persoon heeft iemand die lijdt onder het einde van een serie nood aan opvang en omkadering. Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn. Nabijheid, een luisterend oor zodat de persoon zijn of haar hart kan luchten, en bovendien: niet lacherig reageren of de emotie die de persoon voelt afwijzen. Ook contact met andere fans kan hier voor veel steun zorgen.”

Klinkt dit jullie bekend in de oren? Hadden jullie dit ook na de laatste aflevering van Game of Thrones? Of bij het einde van Marvels Infinity Saga? Of wanneer je na meer dan honderd uur een RPG hebt uitgespeeld? Het gevoel is namelijk niet gelimiteerd tot enkel reeksen. Wanneer was de laatste keer dat het einde van een reeks/fim/game je een dip gaf?


Voor de fans die geen weg kunnen met hun heimwee naar Westeros: vanaf 27 mei is de documentaire The Last Watch te zien op Telenet Play & Play More. Een twee uur durende documentaire achter de schermen van het laatste seizoen.

Bron: https://press.telenet.be/entertainment/het-zwarte-gat-na-game-of-thrones-nu-erkend-als-de-post-serie-dip

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels