Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

clint_barton

Road to Endgame: de Avengers met wie het allemaal begon – Clint

Zes helden. Een rijke genie, een supersoldaat, een Asgardiaan, een superspionne, een man met een woedeprobleem en een spion met pijl en boog. Vijf mannen, één vrouw. Elk met hun eigen verhaal. En de hoop om ze ooit allemaal samen in één film te brengen. Na 5 jaar en 6 films slaagde Marvel Studios grandioos in hun opzet met The Avengers. Vijftien films later staan de originele Avengers nog altijd centraal. Misschien komt daar verandering in na Avengers: Endgame. Een ode aan de OG6 kon dus niet ontbreken. Vandaag: Clint Barton.

Clint Barton / Hawkeye – Jeremy Renner

Oh, Clint. Voor velen is de minst opvallende Avenger ook de minst belangrijke, maar Clint Barton verdient wel wat meer erkenning dan dat. Clinton “Clint” Francis Barton werd zelf gekozen door Nick Fury om agent te worden van S.H.I.E.L.D.. Dankzij zijn leidinggevende kwaliteiten, tactisch inzicht en precieze schietkunsten klimt hij op in de rangen. Hij kan overweg met autoriteit, maar volgt die ook niet blindelings. Wanneer ene Black Widow op de radar van S.H.I.E.L.D. terechtkomt als een mogelijke bedreiging voor de veiligheid, krijgt hij de opdracht om haar uit te schakelen. Hij ziet echter iets waardevols in haar en hij overhaalt haar om over te lopen en voor S.H.I.E.L.D. te werken. De twee kunnen het snel heel goed vinden, en samen vormen ze het beste spionnenduo van de organisatie.

Bedenk je eens hoe straf je moet zijn om mensen met een pijl en boog te slim af te zijn?

Terwijl Natasha het meer heeft voor wapens en elektrische stokken, blijft Clint bij zijn vertrouwde pijl en boog. Oké, het lijkt misschien dwaas om het tegen aliens te willen opnemen met iets smal dat je zelf moet richten en mensen soms nog kunnen we slaan. Maar bedenk je tegelijkertijd eens hoe straf je moet zijn om mensen daarmee te slim af te zijn? En ook, hoe moedig het is om zo, zonder krachten of bescherming, de strijd aan te gaan. Hij werd wel geholpen met explosieve pijlen, maar toch. Mijn respect heb je, Legolas.

hawkeye
© Marvel Studios

Dat Clint minder blijft hangen bij veel mensen is wellicht het gevolg van The Avengers. We leren daar alle belangrijke personages beter kennen, behalve Clint. Hij brengt het grootste deel van de film gehersenspoeld door. Onder de invloed van Loki zien we vooral dat hij niet te onderschatten is, maar over zijn persoonlijkheid weten we pas iets meer halverwege de film, wanneer Clint ontwaakt uit de greep van de halfgod. Hij is het bewijs dat een stoïcijnse spion ook een zachtere kant heeft en over goede mensenkennis beschikt, zoals bij Natasha.

Verrassend genoeg is Hawkeye ook an agent of comic relief geworden.

Die mensenkennis gebruikt hij doorheen de films steeds vaker. In Age of Ultron overhaalt hij de Maximoff-tweeling om Ultron te laten vallen. Na de dood van Pietro voelt hij zich duidelijk schuldig, want hij noemt zijn zoon naar hem en hangt vervolgens zijn pijl en boog op om de volgende generatie een kans te geven. Maar als hij terugkeert in Civil War, keert hij terug naar Wanda om haar te helpen en haar eraan te herinneren wie ze is en wat ze kan. De mentorrol is hem op het lijf geschreven, met zijn mix van oprechtheid en no-nonsense. Verrassend genoeg is Hawkeye ook an agent of comic relief geworden. De droge humor van Jeremy Renner is een leuk contrast met zijn resting bitch face.

Een andere reden waarom Hawkeye terecht bij de OG Avengers zit, is dat hij eigenlijk een gewone man is die heel goed heeft leren vechten en mikken. Hij is de meest doorsnee Avenger, als die er al zijn. Zo doorsnee dat hij zelfs een vrouw en kinderen heeft. Hij heeft dus de meest stabiele relatie van alle Avengers, ook al wisten enkel Fury en Natasha dat tot de groep noodgedwongen moest schuilen op de boerderij van Clint. Een boerderij! Met een vrouw en kinderen! Clint, he’s just like us. Endgame belooft de relatief gelukkige Clint (na Civil War terug bij zijn gezin met een enkelband) op een heel donker pad te sturen. Clint verdient het misschien niet, maar Jeremy Renner verdient wel een verhaallijn om zijn tanden in te zetten.

The end of the line

De personages werden noodgedwongen een familie, soms tegen hun zin. De acteurs kunnen het na al die jaren nog steeds uitstekend vinden. Vorig jaar lieten vijf van de zes acteurs dezelfde tattoo zetten met OG6 en een A in verwerkt. Het idee kwam van Scarlett Johanssen. Zij en Chris Evans kregen hun tattoo in New York. Daarna vloog de tatoeëerder naar LA voor Robert Downey Jr., Jeremy Renner en Chris Hemsworth. Die laatste moest enigszins overtuigd worden, bij Mark Ruffalo lukte dat niet. Hoe Bruce Banner van hem, eigenlijk. De voorbije tien jaar hebben duidelijk voor hen veel betekend, net als voor ons. Bedankt, OG6. Jullie waren tien jaar lang het gezicht van iets ongeëvenaards. Very big shoes to fill, indeed.


Lees zeker ook onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels