Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

layer cake

Geekster Filmclub: L4YER CAKƐ

In Geekster Filmclub raden onze redacteurs enkele van hun favoriete films aan. Dit kunnen kleinere films zijn die onterecht onder de radar bleven of een klassieker die terug eventjes in de spotlight mag. Deze keer: L4YER CAKƐ (lees gewoon Layer Cake).

Layer Cake (2004)
Regisseur: Matthew Vaughn
Met: Daniel Craig, Colm Meaney, Sienna Miller & Michael Gambon

Matthew Vaughn begon zijn carrière met het producen van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch van Guy Ritchie om later zelf furore te maken met zijn Kick-Ass, X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past en Kingsman-saga. Zijn regiedebuut, Layer Cake (gestileerd als L4YER CAKƐ), ligt nog vrij dicht bij de stijl van kompaan Guy Ritchie.

Een Guy Ritchie-gangsterfilm die zich niet slimmer voordoet dan hij is

Vaughn kopieert in Layer Cake de vinnige montage, het snelle tempo, soms donkere humor, de opzwepende soundtrack en de overdaad aan nevenpersonages die we gewoon zijn van Guy Ritchie.

De naamloze verteller, gespeeld door Daniel Craig en in de aftiteling benoemd als XXXX, is een drugsdealer met het oog op pensioen die volgens het cliché van de gangsterfilm nog 1 laatste klus aanvaardt. Deze laatste klus loopt niet helemaal zoals gepland en de lijken stapelen zich snel op wanneer misleiding na misleiding naar boven komt.

Vaughn kopieert in Layer Cake de vinnige montage, het snelle tempo, soms donkere humor, de opzwepende soundtrack en de overdaad aan nevenpersonages die we gewoon zijn van Guy Ritchie waardoor de 105 minuten voorbij schieten als een trein. Echter werkt Layer Cake beter omdat deze zich niet slimmer wil voordoen dan hij is en dreiging de film moet dragen. Het script werd verzorgd door J.J. Connolly, de schrijver van het gelijknamige boek waar Layer Cake op gebaseerd is.

layer cake
© Columbia Pictures

Een sollicitatie naar James Bond

De stoere poses van Craig met een geweer doen je instant denken aan James Bond en het verbaasd dan ook niet dat er wordt aangenomen dat Craig zijn optreden Layer Cake heeft geleid tot zijn casting als 007

In Layer Cake zien we een pre-Bond Daniel Craig aan het werk als een slimme en ambitieuze gangster die alles op een rijtje heeft maar stillaan beseft dat er nog vele lagen boven hem staan in the layer cake of crime. De stoere poses van Craig met een geweer doen je instant denken aan James Bond en het verbaast dan ook niet dat er wordt aangenomen dat Craig zijn optreden in Layer Cake heeft geleid tot zijn casting als 007. Of Craig dit al in het achterhoofd had, is natuurlijk een andere vraag.

De belangrijkste tegenspeler van het hoofdpersonage is Eddie Temple, vertolkt door een te gebruinde Michael Gambon (het komt soms in de buurt van een voormalige oranje POTUS). De kalmte die we hier van Michael Gambon zien als hoofd van een criminele organisatie is zeer dreigend en misten we eerlijk gezegd in zijn performance als Dumbledore in de Harry Potter-reeks (remember “HARRY, DID YA PUT YA NAME IN DA GOBLAD EH FIYA”).

De hoop nevenpersonages geven veel kleur en achtergrondverhaal aan de wereld van Layer Cake en wie goed kijkt kan zelfs een jonge Tom Hardy herkennen.

layer cake
© Columbia Pictures

Niks nieuws en toch vernieuwend

Layer Cake zal in 2004 eerder onder de radar gebleven zijn door de toenmalige overdaad aan luchtige gangsterfilms en heeft zo destijds te weinig krediet gekregen.

Layer Cake kan in het begin misschien lijken op een klassieke eind jaren 90, begin 2000 film vol gevloek en actie, maar de humor en luchtigheid van het eerste deel wordt in het latere deel vervangen door een veel volwassenere toon met (misschien iets te rechtuit) stukje maatschappijkritiek. Layer Cake teert voornamelijk op Daniel Craig. Elke acteur is goed maar Craig z’n uitstraling en emotioneel bereik maken je betrokken bij het hoofdpersonage.

De film zal in 2004 eerder onder de radar gebleven zijn door de toenmalige overdaad aan luchtige gangsterfilms en heeft zo destijds te weinig krediet gekregen.

Layer Cake is te bekijken op Netflix.

4/5
Total Score

Raak

  • De actie en humor
  • Daniel Craig

Braak

  • De maatschappijkritiek is iets te hard ‘in your face’
Total
7
Shares
Gerelateerde artikels