Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Pet Sematary review: wat na de dood?

De dood heeft altijd iets mysterieus rond zich hangen. Wat gebeurt er als je sterft? Staat er een wit licht te wachten en een potje rijstpap aan het einde van de tunnel? Niemand die het weet. En daar maakt Stephen King gretig gebruik van in Pet Sematary of Dodenwake.

Dood is dood, toch?

Aan de rand van het bos komt de familie Creed te wonen. Een gelukkig gezin dat bestaat uit Louis, Rachel, vijfjarige dochter Ellie en tweejarige zoon Gage. De gepensioneerde overbuur Jud komt ook snel met hen kennismaken en nodigt hen met veel plezier uit bij hem thuis voor een drankje. Iets waar Louis graag op ingaat. Geleidelijk aan worden de twee goede vrienden en laat Jud de hele familie kennismaken met het dierenkerkhof, de Pet Sematary, dat in het bos ligt.

Na het bezoek blijft het kerkhof in het hoofd van Louis spoken. Hij probeert het van zich af te zetten en stort zich op zijn nieuwe job als universiteitsdokter. Alleen is dat iets moeilijker dan verwacht. Een van zijn patiënten sterft een gruwelijke dood in de armen van Louis. Sindsdien loopt het mis. De ziel van de patiënt is verbonden geraakt met die van Louis en als dankbaarheid om zijn dood pijnloos te maken, besluit de ziel Louis te te waarschuwen voor de gevaren van het dierenkerkhof en dat ze absoluut nooit voorbij het kerkhof mogen gaan. Deze nare ervaring schudt hij van zich af waarna hij probeert met zijn leven verder te gaan.

Alleen gaat dat niet zo gemakkelijk. Terwijl het hele gezin zonder Louis op weekend zijn naar de ouders van Rachel, wordt Church, de kat van Ellie, aangereden door een truck. Jud ziet dit alles gebeuren en overtuigt Louis om het diertje te begraven op het dierenkerkhof, waar Louis ook mee instemt. Jud is niet van plan om hem te begraven bij de rest maar dieper het bos in, waar er een beangstigende sfeer hangt.

Maar is zijn zoon wel zo levend als hij verwacht?

De volgende dag ontwaakt Louis in aanwezigheid van de kat Church. Het lichaam van de kat is in de kamer, maar de ziel is verdwenen. Geen gespin, een koude tong en een verschrikkelijke lijkgeur. Precies een zak vlees met pootjes. Vol ongeloof probeert Louis met de kat te leven en het geheim te bewaren tegenover de rest van de familie. Niemand mag van deze hekserij weten. Tot ook het noodlot toeslaat en Gage aangereden wordt op de grote baan. Louis blijft niet bij de pakken zitten en begraaft Gage ook op het dierenkerkhof, in de hoop dat zijn zoon weer onder de levenden komt.. Maar is zijn zoon wel zo levend als hij verwacht?

Pet Sematary, het boek?

Ik hou van een spannend horrorboek, en al zeker als het van mijn koning zijn hand komt. Er gebeurt ontzettend veel in Pet Sematary, maar het verhaal komt zeer traag op gang. En dan toch ook weer niet. Al in het eerste deel van het boek start het verhaal van de kat, in het tweede deel wordt het hele ‘kerkhofgebeuren’ uitgelegd en dan in het laatste deel krijgt Louis het krankzinnige idee om Gage te begraven in het dierenkerkhof. Maar daarrond zitten heel veel details waar je nogal gemakkelijk over leest. Toch heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb.

Pet Sematary kruipt echt in het hoofd. Je bent er constant mee bezig en je wilt weten wat er verder gaat gebeuren en wat de oorsprong is van het kerkhof. Precies of het kerkhof heeft je in de ban, net zoals bij het hoofdpersonage Louis. Ik kan momenteel niet naar katten kijken zonder me voor te stellen dat die dood is en waggelt zoals in het boek. Verdorie King! En ik heb dan een kat in huis, mijne Louis. Ook helemaal toevallig. Arm beestje, precies of ik die dood wens..

Maar goed, lang verhaal kort. Ik vind Pet Sematary, Dodenwake in het Nederlands, echt een goed boek. Perfect om even weg te zijn van deze wereld. Het leest heel vlot en ik durf nog eventjes niet mijn voet boven mijn laken te leggen, dus daar is King weer goed in geslaagd.

© Paramount Pictures

Pet Sematary, de film?

Ik ben niet meteen van plan om Pet Sematary te gaan kijken, en al zeker niet nadat ik de trailer zag. Ellie is dood in plaats van Gage? Please, geef me een heel goede reden waarom dat moet gebeuren. Geen idee wat de meerwaarde daarvan is. Het lijkt me ook wat plat en oppervlakkig met veel jumpscares en weinig diepgang en uitleg. Ik denk dat het ook moeilijk is om het enge erin te houden als de hele uitleg gedaan moet worden in de film. Laat gerust weten wat je van Pet Sematary vindt! Ik ben heel benieuwd. Ik denk persoonlijk dat die moeilijk zal kunnen tippen aan het boek. 


Pet Sematary is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels