Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

studio_tarara_cover

Studio Tarara heeft opvallend veel diepgang

Decors van de jaren 90. Kijk, het Rad van Fortuin! Kostuums van de jaren 90. Kijk, die vreselijke grote hemden met drukke prints! Een hoofdpersonage met een drank- en drugsprobleem tijdens de rock-‘n-rolltijden van VTM. Intriges die leiden tot een sterfgeval. Studio Tarara had gemakkelijk een soort procedural kunnen zijn die met het drama platgetreden paden opzocht. Dat is het zeker niet geworden.

Opgelet: Dit artikel bespreekt grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Machtsmisbruik

In de tweede aflevering kreeg ik een krop in de keel. Tot daartoe was Studio Tarara een goede dramaserie, met interessante personages en een goed script. Ricky Bolsens (Koen De Graeve) en Sandra Verbeeck (Ruth Beeckmans) zijn de sterren van het sketchprogramma uit de titel. Het succes en de druk om het niveau aan te houden worden Ricky echter te veel, en hij stort zich op drank en drugs. Wanneer hij een overdosis neemt en crasht, moet producente Christine (Janne Desmet), ook de ex-vrouw van Ricky, op zoek naar een tijdelijke vervanger.

De redder in nood is gevierd acteur Jean Van Hoof (Peter Van Den Begin). Iedereen is dol op hem, en Ricky voelt de concurrentie snel de kop opsteken. Maar achter de schermen misbruikt Jean zijn bekendheid en macht. Eerst geeft hij jonge kleedster Babs (Lauren Versnick) complimentjes en biedt hij aan om haar een handje te helpen met haar carrière. Daarna haalt hij zijn penis tevoorschijn en zet hij haar onder druk om hem aan te raken.

studio_tarara_babs
© VTM

Sandra bewondert hem en vraagt hem om een foto met haar nichtje. Tijdens dat fotomoment – een openbaar moment tussen andere fans, waar Sandra dus amper weerwerk kan bieden, raakt hij haar aan tussen haar benen. Sandra is geschokt, maar durft niks te zeggen. Achteraf heeft ze het erover met Ricky en schminkster Kim (Charlotte Timmers). Zij wuiven de “vaf” (vinger aan foef) weg als iets dat gewoon constant gebeurt. Niet veel later staat Jean in de kleedkamer van Sandra terwijl ze doucht. En dat gedrag escaleert alleen maar, tot hij ook ‘s nachts aan haar appartement staat en haar bedreigt.

De manier waarop de makers deze verhaallijn aanpakken, vind ik heel bedachtzaam. Ze mijden de gruwel ervan niet, maar tonen ook hoe moeilijk de kwestie soms lijkt. Sandra meldt Jeans gedrag aan Christine, maar zij kan niks ondernemen zonder bewijzen. Vaak gebruikte redenen zoals de seksuele reputatie van een vrouw en wat zij zoal kan doen om erger te voorkomen, worden ook aangehaald. “Er is vanalles dat ik zou kunnen doen,” zegt Sandra daarop, “Maar misschien kan Jean ook minder ne vetzak zijn?” Daar zou het op neer moeten komen, maar helaas is het niet zo simpel. Wanneer blijkt dat anderen van zijn gedrag afwisten, wordt het kluwen van machtsmisbruik nog groter. Gelukkig is er ook plaats voor positieve dingen, zoals de vrouwen die elkaar steunen en onder andere Ricky die stilaan beseft dat zijn vrouwelijke collega’s het vaak harder te verduren hebben.

Ongeloof

Zijn ogen worden helemaal geopend door Roxanne (Frances Lefebure). Zij is degene die Ricky vond na zijn overdosis op de set van Rad van Fortuin. Ricky wil haar beter leren kennen, maar zij houdt de boot af. Niet veel later wordt ze ontslagen, en al snel blijkt dat door zwangerschap te zijn. Een bordjesmeisje kan namelijk niet met dikke buik op televisie verschijnen. Ondanks haar initiële twijfels en haar nakende status als alleenstaande mama groeien de twee toch naar elkaar toe.

studio_tarara_roxanne
© VTM

Totdat Roxanne vertelt dat ze niet weet wie de vader is omdat ze gedrogeerd en verkracht is. Ze was zelfs naar de politie gegaan, maar zij schilderden het af als “een onenightstand” en zeiden dat ze “maar niet zo veel had moeten drinken”. Zelfs met kans op bewijs werd er niks ondernomen. De serie speelt zich natuurlijk af in de jaren 90, toen DNA-onderzoek bij verkrachtingen nog niet veel voorstelde. Maar ook vandaag worden nog veel aangiftes van verkrachting geseponeerd door de politie.

Onverwacht?

De makers van Studio Tarara hebben dus twee grote verhaallijnen over onrecht tegen vrouwen front and center gezet in een serie die ogenschijnlijk over een man en een sterfgeval zou gaan. Zonder daar vooraf weinig of niets over te zeggen. Ik volgde de promo voor de serie, en ik heb alleszins niets opgemerkt. Deden ze dat om geen kijkers af te schrikken of om een verrassingseffect te creëren? Het maakt eigenlijk niet uit. Zo zijn een paar van de meest actuele thema’s van vandaag de Vlaamse huiskamers ingeslopen. De gesprekken en discussies die daaruit kunnen voortkomen, zijn hopelijk een brug naar minder taboe en meer openheid. Tussendoor hebben ze het in Studio Tarara ook nog eens over het loonverschil tussen mannen en vrouwen, toxische mannelijkheid en hoe mensen kunnen lijden zonder dat je het doorhebt. Dat alles in een serie die ook nog vaak grappig en goed geacteerd is.

studio_tarara_christine
© VTM

Je zou nu kunnen zeggen dat dat een verrassing is van productiehuis Shelter. Studio Tarara is hun eerste dramareeks na successen als Wat Als?, Benidorm Bastards, Safety First en Hoe Zal Ik Het Zeggen?. Maar ook die comedyprogramma’s tonen dat Tim Van Aelst, Sofie Peeters en co altijd al de vinger aan de pols hadden. In Safety First is Ingrid (Ruth Beeckmans) het enige vrouwelijke lid van het team, maar ook duidelijk degene met het meeste gezond verstand. Sketches bij Wat Als? zoals Wat als Godfried Bouillon zijn ex miste? en Wat als vrouwen de wet dicteerden? spelen met stereotiepen. Ook Benidorm Bastards gebruikte de verwachtingen van mensen over ouderen (ook oudere vrouwen) om een lach uit te lokken.

Dat die werkwijze gesmaakt wordt, bewijzen de drie Emmy’s die het productiehuis op de kast heeft staan. Als ze de relevante, genuanceerde en entertainende mix van Studio Tarara in de toekomst voortzetten, kunnen ze binnenkort misschien wel meedingen naar een Emmy in een dramacategorie.

De voorbije afleveringen van Studio Tarara zijn te herbekijken op vtm.be. Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels