Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Eternals #1 review: dit is een reboot

Eternals maakt vanaf het eerste nummer één ding heel duidelijk: dit is een reboot. En dat is handig voor wie al wil kennismaken met de superhelden uit de aankomende film.

Wat hebben Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Kit Harington en Richard Madden gemeen? Deze sterren moeten in november van dit jaar – als alles meezit, dus misschien toch niet – de Eternals op het witte doek vertolken. De E-watte?

De Eternals zijn een ras van onsterfelijke aliens die al duizenden jaren in het geniep op onze aardkloot rondlopen. Hun taak, en val niet van je stoel, is de mensheid beschermen tegen het kwaad. Hun vijanden zijn de Deviants. De papa’s en mama’s van de Eternals zijn dan weer de Celestials, gigantische aliens die een beetje verantwoordelijk zijn voor de evolutie van de mens en in sommige gevallen van de supermens.

Met een eigen film in het verschiet is het logisch dat de Eternals een relaunch krijgen bij Marvel Comics. Kieron Gillen, Esad Ribić en Matthew Wilson zorgen voor een toegankelijk eerste nummer met veel aandacht voor de mythologie die de helden verbindt.

© Marvel Comics

De wedergeboorte van de Eternals

Er is een verteller en die vertelt: Ikaris ontwaakt uit de dood, voor de zoveelste keer. De verteller is de stem van de Machine, een overkoepelend orgaan over de hele planeet dat ervoor zorgt dat de Eternals kunnen teleporteren. Dus teleporteren Ikaris en een andere soortgenoot uit de Machine naar New York om een Deviant op te sporen.

De Eternals zijn dus herrezen van hun dood uit 2018, maar de nieuwe reeks vraagt geen voorkennis van je. Schrijver Kieron Gillen begeleidt je kalm door het wat, hoe en waarom van deze groep helden. Details, zoals de namen van alle 100 Eternals of locaties, worden weergeven in infographics zoals Jonathan Hickman dat deed in zijn House of X (niet toevallig ook een reboot). Ikaris zegt zelfs letterlijk dat de Eternals met een schone lei beginnen: om de 20 jaar of 25,000 jaar rebooten de Eternals, dus maakt het verleden niet meer uit.

© Marvel Comics

Een episch spel met mythologie

Net zoals Thor en de andere Asgardians zijn de Eternals verweven met onze aardse mythologie. Hun thuisbasis is Olympia in een soort pocketuniversum achter de Olympusberg in Griekenland. Kronos, Prometheus en andere mythische figuren zouden dus gebaseerd zijn op wat de Eternals allemaal uitgespookt hebben.

Gillen verweeft die Griekse mythologie met die van het Marvel-universum zelf. Dé slechterik uit het filmuniversum speelt een belangrijke rol in Eternals, en dat is geen al te grote spoiler want hij siert de cover van het tweede nummer. Al die lagen op elkaar dreigen een zware comic te maken, maar de humor van Gillen zorgt voor luchtigheid.

Wie ook een hand heeft in de epische proportie van Eternals is tekenaar Esad Ribić. Als Ribić een comic tekent, weet je dat er grootse ambities achter schuilen. De helden lijken mieren in de werelden die hij tekent. Inkleurder Matthew Wilson brengt volume in de meestal spaarzame achtergronden van Ribić. En de helden zelf, die zien er niet altijd menselijk uit. Maar wat wil je, het zijn aliens.

Eternals #1 is geschreven door Kieron Gillen, getekend door Esad Ribić met Matthew Wilson en uitgegeven door Marvel Comics op 6 januari 2021.

Intrigerend

Intrigerend
4 5 0 1
Eternals heeft onze aandacht en kan epische proporties aannemen als de comic zijn eigen ding mag doen.
Eternals heeft onze aandacht en kan epische proporties aannemen als de comic zijn eigen ding mag doen.
4/5
Total Score

Raak

  • Duidelijke inleiding tot deze helden
  • Epische tekeningen van Ribić

Braak

  • Een beetje te zelfbewust
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels