Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hitman HD Enhanced Collection

Hitman HD Enhanced Collection review: vermoord door de tand des tijds

De laatste tijd kan je er niet meer omheen: als een game iet of wat succesvol bleek in het verleden, maakt men er al eens graag een geremasterde versie van. Uit nostalgische redenen ongetwijfeld. Het geld dat ze ermee uit je zakken proberen halen omdat je het originele schijfje niet meer hebt of omdat je console het simpelweg niet kan draaien, is louter bijkomstig. Bulletstorm, Crash Bandicoot, Final Fantasy, God of War, The Last of Us … het is slechts een kleine greep uit het lange lijstje remakes en remasters die de afgelopen jaren op ons werden afgevuurd. Gewaagde voorspelling: de Hitman HD Enhanced Collection, waarin je klassiekers Blood Money en Absolution opnieuw mag ontdekken, zal zeker niet de laatste game in dat rijtje worden.

Ontwikkelaar: IO Interactive
Uitgever: Square Enix
Platform: Xbox One, PlayStation 4
Aantal spelers: 1
Release: 11 januari 2019

Reviewexemplaar bekomen via uitgever.

Silverballers en fiber wire

Ik beken, ik ben geen Hitman-fan van het eerste uur. Grotendeels omdat ik nog maar acht jaar oud was op het moment dat de eerste game uit de reeks het levenslicht zag op pc in 2000, geef ik grif toe. Mijn eerste kennismaking met Agent 47 vond plaats rond 2007, toen de reeks al een eerste trilogiebundel in de rekken legde. De Hitman Trilogy (of Hitman: The Triple Hit Pack) op PlayStation 2 bestond uit Hitman 2: Silent AssassinHitman: Contracts en Hitman: Blood Money. Die laatste was op dat moment nog maar een jaartje uit, maar had toen al hoge ogen gegooid. Ik sloop (en knalde, wanneer het nodig was) me een weg door onder meer een casino, een afkickcentrum en het Witte Huis, telkens met de Silverballers en de fiber wire in de aanslag.

Hitman HD Enhanced Collection
Iedereen die tegenspreekt dat dit de beste missie is uit Blood Money, heeft het fout.

Na het tumultueuze einde – het mag dan wel al dertien jaar geleden zijn, aan spoilers doen we hier niet mee – was het liefst zes jaar wachten op een opvolger. Hitman: Absolution kwam pas eind 2012 uit, in volle glorietijd van de vorige generatie consoles. Opnieuw kreeg je een redelijk goed verhaal voorgeschoteld en zorgde het spel voor heel wat afwisseling qua decors. Een hotel, een rechtbank, een stripclub… Allemaal nieuwe locaties waar je enkele doelwitten zo creatief mogelijk mocht gaan uitschakelen.

Flashbacks

Intussen is het alweer bijna zeven jaar geleden dat Absolution verscheen, al werden we ondertussen wel al getrakteerd op enkele nieuwe seizoenen van Hitman – collega’s Jason en Michiel penden hun uitmuntende review eerder al neer op onze site. Tijd voor een flashback, dachten ze bij IO Interactive, dat prompt Blood Money en Absolution samen knalde tot één grote Hitman HD Enhanced Collection. Hakan Abrak, CEO van de Deense ontwikkelaar, vertelde op de officiële website hoe tevreden hij was met deze remakes: “We zijn erg blij met deze bundel en met de manier waarop we twee klassieke Hitman-titels konden updaten en remasteren op moderne consoles”, klinkt het. “Blood Money en Absolution hebben ons geholpen om te geraken waar we vandaag staan, we kijken ernaar uit om gamers ervan te laten genieten in 4K en 60 fps.”

Hitman HD Enhanced Collection
Coole mensen kijken niet om naar explosies, ook niet in Absolution.

Hitman: Blood Money ziet eruit alsof het rechtstreeks uit 2006 richting jouw huidige console werd geteleporteerd.

Klinkt mooi, klopt niet. Of toch niet helemaal. Abrak bedoelt het ongetwijfeld goed, maar vooral Hitman: Blood Money ziet eruit alsof het rechtstreeks uit 2006 richting jouw huidige console geteleporteerd werd. Hier en daar zal er wel wat aan gesleuteld zijn tijdens het overzetten van het spel naar de Hitman HD Enhanced Collection, maar de tand des tijd heeft toch redelijk stevig ingehakt op deze voormalige parel. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Blood Money een meer dan degelijke game is, op de kleine gekende minpuntjes (AI met het IQ van een goudvis en soms onhandige controls) na. Het spel had een puik wapenupgradesysteem, pakte voor het eerst in de reeks uit met een picture-in-picture view en bood tijdens elk level heel wat uiteenlopende manieren om je doelwit te kunnen omleggen. Kortom, Blood Money werd zowat het deel dat de reeks naar een hoger niveau zou gaan tillen. De game strandde dan ook niet voor niks op een gemiddelde score van om en bij de 82%, al hebben gamereviews na een tijdje ook wel last van een soort inflatie natuurlijk.

Hitman HD Enhanced Collection
‘Vrouwelijke rondingen’ is een relatief begrip in Blood Money.

GDPR zorgde ervoor dat de servers van de Contracts-spelmodus eind 2018 offline gehaald moesten worden.

Opvolger Absolution, het tweede luik van de Hitman HD Enhanced Collection, haalde enkele jaren later ongeveer dezelfde scores binnen. De nieuwe glans van de gameplay-verbeteringen was dan wel al wat doffer geworden, Absolution kon wel alweer bogen op een sterk verhaal en enkele andere nieuwigheden zoals de Instinct Ability waarmee Agent 47 veel makkelijker vijanden kon spotten en je dus ook makkelijker je tactiek kon uitdokteren. Het grootste pluspunt van de game werd echter de online Contracts-modus. Hierin konden spelers zelf opdrachten samenstellen voor andere huurmoordenaars. Zo kon je zelf kiezen welke NPC het loodje moest leggen, welk wapen er daarvoor gebruikt moest worden, of je daarbij gespot mocht worden door de AI en ga zo maar door. Goed voor een stevige levensduurverlenging, maar helaas voor de huurmoordenaarsgemeenschap (en voor IO) kwam er in 2018 een einde aan dat mooie liedje. Het onvermijdelijke GDPR zorgde ervoor dat de Contracts-servers offline gehaald moesten worden, aangezien IO Interactive zelf geen eigenaar was van de servers waarop de gamemodus draaide.

Hitman HD Enhanced Collection
Een eervolle tweede plaats in de categorie ‘beste screenshot uit Blood Money’.

Deukjes

Deze review klinkt misschien net iets harder dan de verzameling echt verdient.

Zo komen we meteen bij de twee grootste minpunten die Hitman HD Enhanced Collection een deukje doen oplopen. De frisheid die Blood Money door de franchise deed lopen, is na dertien jaar onderhand wel uitgewerkt, terwijl Absolution met het neerhalen van de Contracts ook meteen zijn grootste troef zag verdwijnen. Het zorgt ervoor dat de review van Hitman HD Enhanced Collection misschien net iets harder klinkt dan de verzameling echt verdient. Objectief gezien zijn beide titels immers verre van slechte games – dan zijn er in tussentijd heel wat grotere stinkers gepasseerd – en blijft de gehele Hitman-franchise ook nog steeds dé referentie bij uitstek in het genre. Je moet er enkel bijnemen dat de tand des tijds misschien wel al een redelijk stukje van de glorie van deze games afgebeten heeft.

Hitman HD Enhanced Collection
Verzin hier zelf een grappig onderschrift bij, mijn inspiratie is op.

Wie nooit de kans heeft gekregen om Blood Money en Absolution zelf te spelen, is dus wel zeker goed af met deze Hitman HD Enhanced Collection – al moet je wel in het achterhoofd houden dat de games op zich al enkele jaren op de teller hebben staan. Nostalgici zullen het zich wellicht niet nalaten om dit aan hun virtuele collectie toe te voegen, zeker als de oude console en games intussen al ergens in een achterkamertje verdwenen zijn. Gamers die wel nog ergens een console van de vorige generatie hebben rondslingeren en ook de games zorgvuldig bijgehouden hebben, laten Hitman HD Enhanced Collection dan misschien wel best aan zich voorbijgaan.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels