Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Uncanny X-Men: The Fall of the Mutants review

[columns][column size=”2/4″]De bespreking van de Mutant Massacre-omnibus werd goed ontvangen. Daarom duiken we dieper in een oude verhaallijn uit de klassiek geworden X-Men-run van Chris Claremont. Maak je klaar voor The Fall of the Mutants.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Chris Claremont
Tekenaar: Marc Silvestri, Kerry Gammill
Inkleurder: Glynis Oliver, Bill Wray
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: augustus 1987 – maart 1988[/column][/columns]

De X-Men zijn niet helemaal ongeschonden uit hun confrontatie met de Marauders gekomen en likken nu hun wonden. De mutantenhaat is een nieuwe fase ingegaan en onze helden beraden zich nu op hun positie. De regering staat op het punt om de Mutant Registration Act in te laten gaan zodat mutanten zich moeten registreren. Waar kennen we dat ook alweer van? Oh ja.. Days of Future Past. Voor Storm betekent het dat ze beseft dat ze zonder krachten niet van betekenis kan zijn voor de X-Men. Daarom gaat ze terug naar Eagle Plaza om Forge voor het blok te zetten om haar gaven terug te geven.
X-Men Naze flashback Maakt niet uit hoe. Maar lieve lezertjes, zoals jullie inmiddels weten, gebeurde er iets tijdens Storms vorige bezoek aan Eagle Plaza. Forge-mentor Náze was ook aanwezig en tijdens het gevecht met de Dire Wraiths wilde deze via magie de strijd in hun voordeel beslechten. Maar er kwam een wezen door dat andere plannen had en dan vooral met Forge. Náze verdween en in zijn plaats was daar The Adversary. Deze Adversary manipuleert Storm voor zijn eigen snode plannen. Hij is in een tweestrijd met de kosmische entiteit Roma verwikkeld. Een oude bekende voor wie bekend is met de Captain Britain-comics.

X-Men Naze en Roma

De profetie van Destiny

De X-Men zijn inmiddels op zoek naar Storm maar stuiten natuurlijk wederom op The Freedom Force. Typerend dat deze groep in de run van Claremont elke keer opduikt wanneer er iets significants gebeurt. Of zijn jullie The Dark Phoenix Saga vergeten? Hoewel ze, als verlengstuk van de regering, de opdracht hebben gekregen om de X-Men in te rekenen, spelen er ook persoonlijke sentimenten mee. In een van haar visioenen heeft Destiny doorgekregen dat de X-Men zullen sterven zodra ze zich overdag in Eagle Plaza bevinden.
X-Men Destiny profetie

En Rogue is natuurlijk de pleegdochter van diezelfde Destiny en Mystique. Het is ‘s nachts maar de lucht scheurt open en Eagle Plaza wordt in het zonnetje gezet. Het vervolg laat zich raden. Met twee reporters in hun kielzog gaan de X-Men naar binnen terwijl ondertussen tijd en ruimte door elkaar gaan lopen.

Storm (inmiddels weer met haar gaven intact), Forge en Colossus voegen zich bij het team. En in een dramatische climax brengen de X-Men een offer om de wereld te redden. Om de Adversary naar zijn thuisdimensie te verbannen en de aarde te redden, moeten de X-Men sterven.

Fall of the Mutants was uiteindelijk een mini-event waarbij de X-Men, New Mutants en X-Factor ieder op een eigen manier geconfronteerd werden met de hardere kant van het leven van een mutant in een wereld vol mensen. De verbindende gebeurtenis was natuurlijk de dood van de X-Men.

X-Men Wolverine

Hoe is Fall of the Mutants?

Als comic is dit beter dan zijn voorganger, omdat er zowaar is gewerkt aan een opbouw richting het gebeuren in deze verhaallijn. Er werden al hints naar The Fall of the Mutants gegeven in eerdere verhalen die teruggaan naar de era dat John Romita Jr deze titel tekende (1983-1986). Toch hadden sommige zaken misschien een langere opbouw verdiend zoals de hele profetie van Destiny en neigt het einde natuurlijk naar edelkitsch. En toch… Toch grijpt het je dertig jaar na dato weer naar de strot. In deze periode kwam tekenaar Marc Silvestri tot volle wasdom. Technisch gezien was hij waarschijnlijk de meest complete tekenaar tijdens Claremonts run op de X-Men. Zijn collega’s vonden dat in ieder geval zeker.

Epiloog

Toch is dit ook het begin van het einde. De grootste verandering vind je in de creditbox op de openingspagina. Jim Shooter wordt eind 1987 buitengewipt bij Marvel Comics als editor-in-chief en vervangen door Tom DeFalco. Hiermee verliest Claremont een van zijn belangrijkste supporters en daar zou hij later nog de zure vruchten van plukken.

De X-Men zijn nu legenden… Voor Chris Claremont is het een teken om nog één keer zijn vleugels te strekken en een spin-off te starten. Kitty Pryde en Nightcrawler zijn achtergebleven na de knokpartij met the Marauders en hebben op tv kunnen zien hoe hun teamgenoten de dood vonden. Ze willen het gedachtengoed van Charles Xavier levend houden en een nieuwe groep vormen. Ze reizen naar Engeland waar ze samen met Captain Britain (een oude en op dat moment vergeten creatie van Claremont) en zijn geliefde Megan en natuurlijk Rachel Summers een nieuwe groep zullen vormen genaamd Excalibur.

En de X-Men? Die gaan naar Australië.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels