Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Skybound X 1 review: feest met Robert Kirkman

[columns][column size=”2/4″]

Door de pandemie werd het met een jaar uitgesteld. Daarom viert men bij Image in 2021 dat Skybound, de imprint van Robert Kirkman, tien jaar bestaat. Dat wordt gevierd met de anthologietitel Skybound X waarin het heden en verleden worden gevierd en er alvast een blik wordt geworpen naar de toekomst.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Robert Kirkman, Chris Dingess, James Harren
Tekenaar: Ryan Ottley, James Harren, Tillie Walden
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 7 juli 2021[/column][/columns]

De clichés over dit type titels zijn bekend. Deze comic telt 60 pagina’s en wordt gevuld met korte verhalen die inhaken op de titels die door Skybound werden uitgegeven. Het merendeel van de verhaaltjes is wel voor de echte fans. En als je dat bent, dan ga je een amusante tijd tegemoet.

Het goede van Skybound X

Het is toch lastig afscheid nemen van een cash cow. De comic van The Walking Dead is al even gestopt, al lijkt Kirkman dit hier samen met Ryan Ottley nog even voort te zetten. Oorspronkelijk wilde Image deze titel niet publiceren omdat zombiecomics nooit goed verkochten. Kirkman leidde Jim Valentino, de redacteur die zou beslissen om Walking Dead in het fonds op te nemen, om de tuin met het verhaal dat de comic zou draaien om een invasie van buitenaardse wezens.

©Image Comics

Het verhaal Rick Grimes 2000 haakt hier op in. Het lijkt als een soort koortsdroom waarin Rick een boel oude bekenden weer terugziet. Deze slepen hem mee in een strijd tegen de aliens die dus inderdaad achter de zombie-invasie zouden zitten? Heel bizar, al kan het wel.

Ook worden hier de eerste pagina’s van Clementine gepubliceerd. Dit is een Young Adult graphic novel gemaakt door Tillie Walden. Walden heeft haar sporen verdiend in dit genre en lijkt een lieflijk verhaal te maken dat tussen Clementine en een ander personage gaat. Het probleem is dat dit personage afkomstig is uit de Walking Dead Telltale Games. Wanneer je deze games nooit hebt gespeeld, dan is het toch lastig aanhaken.

Het matige van Skybound X

Ultramega was een van de meest imponerende debuterende titels bij Image Comics. Het verhaal dat Harren hier presenteert, is niet veel meer dan een quasi filosofisch niemendalletje. Het tekenwerk blijft goed.

Manifest Destiny wordt al gepubliceerd sinds 2013 en wordt dit jaar eindelijk afgerond. Waar gaat het over? In Manifest Destiny is het jaar 1804 en de locatie is de nog piepjonge republiek gekend als de Verenigde Staten van Amerika. Het zijn de beginjaren van de grote uitbreiding (de historici onder ons hadden dat natuurlijk al gezien aan de titel) en we volgen een schip dat over het water glijdt.

©Image Comics

Aan boord ligt de focus op de kapiteins Lewis en Clark. Deze laatste is het studerende type en Lewis is de ruige man die van wanten weet in het echte leven. Het lijkt een gewone verkenningstocht te worden, maar steeds vaker duikt het begrip ‘monster‘ op en al snel wordt het de lezer duidelijk dat deze missie meer behelst dan alleen wat schetsjes maken van vreemde dieren en planten…

Dit kleine verhaal gaat over een exotisch volkje dat jaren geleden al werd uitgeroeid in deze reeks. Het heeft verder geen enkel nut en weet, ondanks het leuke tekenwerk, slechts matig te boeien.

Conclusie

Het is een hele prestatie. In tien jaar tijd heeft Robert Kirkman een handvol titels uitgebouwd tot een heus imperium. Toch is het wel even spannend om te zien of hij in staat zal zijn om weer met een nieuwe Walking Dead te komen? Het is wel veelzeggend dat dit nog altijd wordt uitgemelkt.

Echte Skybound/Kirkman-zeloten kunnen dit probleemloos oppikken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels