Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spider-Verse toont dat iedereen een superheld kan zijn

Spider-Man: Into the Spider-Verse toont dat iedereen een held kan zijn op hun eigen manier. En natuurlijk is dat een thema dat regelrecht uit het bronnenmateriaal komt: de comics van Miles Morales en van Spider-Verse.

Peter Parker is altijd al de superheld voor de man in de straat geweest. Hij doet het zonder goddelijke krachten zoals Superman en zonder duur pak zoals multimiljardair Tony Stark. Parker doet het niet alleen met zijn spinnenkrachten, maar ook met zijn spitsvondigheid, zijn gevoel voor rechtvaardigheid en zijn drang om goed te doen, ook al staat het grootste kwaad voor de deur.

In de fantastische animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse ontdekken we dat Parker niet alleen is: een groep mensen en wezens met spinnenkrachten uit andere universa en met een totaal andere achtergrond dan Parker vechten ook tegen het onrecht. De honderd variaties op Spider-Man in de comics tonen dat iedereen het in zich heeft om het masker te dragen, zoals in de volgende drie aanraders.

Ultimate Comics: Spider-Man

Bijna twintig jaar geleden zat Marvel in zak en as door tegenvallende verkopen en een ingewikkelde continuïteit van hun verhalen. Scenarist Brian Michael Bendis bracht de oplossing met zijn Ultimate-universum, een soort reboot voor de grote helden van Marvel. Vijftien jaar later werd het Ultimate-universum min of meer opgedoekt in Secret Wars, maar werden enkele populaire personages naar het hoofduniversum overgeplaatst: Earth-616. Een van die personages was Miles Morales.

De afro-latino Miles heeft zijn geboorte in 2011 te danken aan Barack Obama en Donald Glover (die toen Peter Parker wou spelen in The Amazing Spider-Man). Bendis en tekenaar Sara Pichelli creëerden een rolmodel voor gekleurde kinderen waarin ze zichzelf konden herkennen. Miles als personage was niet alleen een cruciale toevoeging aan het striplandschap, hij zorgde ook nog eens voor frisse verhalen.

Aanvankelijk wou Miles helemaal niks weten van zijn superkrachten die hij kreeg door een radioactieve spinnenbeet. Gevoed door zijn angst en door zijn vaders afkeur van superhelden, besloot hij om een normaal leven te leiden. Maar wanneer Peter Parker kwam te overlijden, besefte Miles dat hij hem had kunnen redden. Hij zette zijn schuldgevoel om in verantwoordelijkheidsgevoel en nam het masker van Spider-Man op.

Deze Spider-Man is niet zomaar een kopie van Peter Parker. Het innerlijke conflict ligt mijlenver van de verwondering die Parker voelde bij de ontdekking van zijn krachten. Hij neemt net zo hard zijn verantwoordelijkheid op als Parker, maar worstelt ook met de impact die hij op de wereld kan hebben als jonge tiener én met zijn afkomst. Wat als hij voorbestemd is om een crimineel te worden zoals zijn oom?

En Donald Glover? Die mocht gelukkig zijn stem verlenen aan Morales in de animatiereeks Ultimate Spider-Man.

Amazing Spider-Man: Edge of Spider-Verse

Edge of Spider-Verse is een kleine bundeling kortverhalen die dient als opstapje naar het dikkere boek van Spider-Verse. De aperitief smaakt beter dan het hoofdgerecht. De reden is simpel: hierin maak je kennis met Spider-Man Noir, SP//dr en Spider-Gwen.

Spider-Man Noir had al een eigen reeks ervoor, maar het is de ideale introductie van Peter Parker tijdens de Grote Depressie. Op het einde van zijn avontuur met Mysterio redt een Spider-Man uit de toekomst hem van een moordende gek, een van de beginpunten van Spider-Verse.

De eerste nieuwkomer die Edge of Spider-Verse lanceerde was SP//dr, een mechanisch pak dat gecontroleerd wordt door een radioactieve spin in tandem met een mens. De mens in het pak is Peni Parker, tredend in de voetsporen van haar vader. Het serieuze kortverhaal met een neonwereld, die duidelijk afgekeken is van Akira, door het creatieve team Jake Wyatt en Gerard Way weet je te raken. In een ideale wereld had deze incarnatie een eigen lopende reeks gekregen.

Wie wel een eigen reeks kreeg, was Spider-Gwen. In haar alternatief universum wordt niet Peter, maar wel de rockende Gwen Stacy gebeten door de radioactieve spin. Maar ze heeft het hard te verduren gekregen: ze verloor haar Peter Parker, die de Lizard werd, en vecht sindsdien voor haar bestaansrecht in een wereld die haar haat.

Daarnaast lees je in Edge of Spider-Verse ook over Aaron Aikman, in een verhaal dat cybernetica combineert met interdimensionale wezens. En in het meest verontrustende verhaal uit het boek verorbert Peter Parker zijn schoolgenoten, niet voor tere zieltjes.

Spider-Verse

Het hoofdgerecht: Spider-Verse is een ambitieus boek van schrijver Dan Slott dat de bekendste en minder bekende Spider-Men uit het Marvel-universum bijeenbrengt. Het comic event toont, net zoals zoveel andere comics, aan dat je verschillende universa geslaagd kan mengen met elkaar.

Het hoofdverhaal biedt een antwoord op wie de mysterieuze moordenaars zijn die de Spider-Men uit alle universa komen opvreten. De Inheritors is een familie uit Earth-001 die alle mensen met spinnenkrachten, of Spider-Totems, een kopje kleiner wil maken door een voorspelling. Dus besluiten alle Spider-Men om de krachten de bundelen en het op te nemen tegen deze allesverslindende monsters.

Het belangrijkste deel van Spider-Verse is schitterend getekend door Olivier Coipel, maar voor diversiteit moet je zijn bij de bijgebundelde achtergrondverhalen van alle personages. Zo komt Miles Morales terecht in de wereld van de sixties Spider-Man, bestaat er een steampunk Spider-Woman, maakt Silk haar introductie, is er een hoofdstuk volledig in het Spaans én ontmoet je de anarchistische Spider-Punk in een felgekleurd verhaal waarvan ik maar niet genoeg kreeg.

Spider-Verse heeft dus een overdaad aan personages en kleurrijke achtergrondverhalen voor hen die tonen dat iedereen Spider-Man kan zijn. De enige echte Spider-Man bestaat niet meer. Dankzij de geboorte van onder meer Miles Morales en Spider-Gwen kijkt er nu een veel grote doelgroep op naar Spider-Man. Dankzij die bredere representatie is Spider-Man een superheld geworden voor iedereen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels