Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

kingdom hearts 3

Kingdom Hearts 3 levert Disney-magie

Er is weinig waar Disney geen vinger in de pap meer heeft, van Marvel tot Star Wars en alles ertussen, ernaast en eronder. Maar de samenwerking met Square-Enix blijft nog steeds een uniek buitenbeentje. Shinji Hashimoto pitchte het idee voor een Disney x Final Fantasy crossover in de lift aan een manager bij Disney toen beiden in hetzelfde gebouw werkten. Die pitch zorgde ervoor dat Kingdom Hearts in 2002 het licht zag. 16 jaar, 8 games en enkele vreemd genummerde remasters later krijgen we eindelijk een slotstuk met Kingdom Hearts 3.

Nu de release, 29 januari 2019, bijna voor de deur staat, werd het tijd om terug te blikken op onze demosessies met deze game. Square-Enix heeft de afgelopen tijd rondgereisd met 2 speelbare stukken uit de game, namelijk een deel in de wereld van Toy Story en een baasgevecht uit Mount Olympus (Hercules). Wie de game niet goed kent, moet weten dat je in elke Kingdom Hearts van Disney-wereld naar -wereld reist in een omstreden ruimteschip, the Gummi Ship. In elke wereld ervaar je een variant van de gekende Disney-verhalen en help je de sprookjesfiguren aan hun happily ever after. In de hoofdtitels doe je dat met Donald, Goofy en Sora, een typische tiener in Final Fantasy-stijl inclusief stekkerhaar en te grote schoenen.

Toy Story en Sora’s nieuwe speelgoed

Beginnen deed ik met Toy Story, een wereld die nog niet eerder is verschenen in de Kingdom Hearts-reeks. Om niet op te vallen als buitenstaanders gebruikt Donald speciale magie om je uiterlijk aan te passen aan de wetten van de wereld waar je in belandt. In vorige games zijn we zo al leeuwen geweest, zeemeermannen en zelfs halloweenmonsters bij The Nightmare Before Christmas. Bij Toy Story wil dat zeggen dat Sora, Donald en Goofy een houten speelgoeduiterlijk meekrijgen. Op de PS4 ziet dit er trouwens fantastisch uit, de Pixar-wereld lijkt tot leven zijn gebracht en de details van Sora’s geschilderde haarlijnen tot Goofy’s bouten zijn gewoonweg af. Hetzelfde kan ik zeggen over de Toy Story-personages: Woody, Buzz en Rex bijvoorbeeld lijken exacte kopieën uit de laatste film.

kingdom hearts 3
© Disney © Pixar © Square Enix

Kingdom Hearts is vaak chaos en ook nu werd ik meteen in de strijd gegooid. Na enkele schermen over het knoppenschema kreeg ik hordes Heartless-monsters op me afgestuurd. De Heartless zijn de meest frequente baddies uit de reeks en hun designs zijn ook altijd afgestemd op de stijl van de wereld. In de wereld van Toy Story zien ze er dus ook uit als speelgoed inclusief speelgoed geweren. Het eerste dat me opviel, is dat Sora’s keyblade, een zwaard in de vorm van een sleutel, nu ook kan transformeren in andere wapens. Zo krijg ik snel de optie om de keyblade te laten transformeren naar een reuze speelgoedhamer. Die komt ook meteen van pas om de wildgroei aan Heartless de grond in te kloppen, Whac-A-Mole stijl! Hoewel er echt véél vijanden op het scherm zijn en de camera nog steeds niet altijd even goed meewerkt, verliep het gevecht erg vlotjes. Sora glijdt van vijand naar vijand dankzij het gekende lock-on systeem en een uitgebreide combo set.

Een nieuw en uitgebreid arsenaal

Alles ziet er flitsend uit en maakt de gevechten leuk, afwisselend en een waar spektakel.

Tijdens de gevechten met de Heartless probeer ik allerlei combinaties uit. Afhankelijk van welke magie, fysieke aanval of aanwezige personages er zijn, krijg je een speciale aanval. Zo had ik dus eerder de keyblade die transformeerde, maar ook summons oproepen zoals de kleine zeemeermin of Disneyland-attracties tevoorschijn toveren zijn mogelijke opties. Het beste was de optie om een speelgoedraket te lanceren met Buzz en Woody om even doorheen de vijanden te branden. Alles ziet er flitsend uit en maakt de gevechten leuk, afwisselend en een waar spektakel. Ik vraag me af hoe overpowered we zijn in de demo want het gaat allemaal wel héél vlot.

kingdom hearts 3
© Disney © Pixar © Square Enix

Er zal wel meer uitdaging in de finale versie zitten hoop ik, maar nu is het gewoon genieten van alle verschillende mogelijkheden om de Heartless mee te verpulveren. Op het einde van deze eerste demo is er een klein baasgevecht waarbij je zelfs gebruik kon maken van mecha-speelgoed robots. Op die manier veranderde je speelstijl compleet zonder dit verplicht of onnatuurlijk te maken. Het paste perfect in de Toy Story-wereld en ik kijk al uit naar welke mechanieken ze zo in andere werelden gaan toepassen.

Kingdom Hearts 3 levert titanenwerk

Over de demo in Mount Olympus heb ik minder nieuws te vertellen. De wereld zag er opnieuw goed uit en groter dan wat we in de vorige games al te zien kregen. In de Toy Story-wereld lag de focus echt op de nieuwe wereld en je nieuwe mogelijkheden ontdekken. In de wereld van Hercules voel je vooral hoe groot een wereld kan zijn ten opzichte van vroeger. Je beklimt de berg doorheen paden, maar ook letterlijk door anime-gewijs de muren op te lopen.

kingdom hearts 3
© Disney © Square Enix

Deze mechaniek verliep wat stroef, je kan enkel rechtdoor, links of rechts lopen, niet diagonaal en dat voelt vreemd. Terwijl je naar boven loopt gooit een Titaan rotsblokken naar beneden die je moet ontwijken. Het voelt allemaal erg episch aan en dat is zeker de bedoeling van deze demo. Je vertrouwt meer op magie tijdens de gevechten met de Heartless en zowel vuur, ijs als bliksem maken hun terugkeer. Een leuke toevoeging is de invloed van magie op je omgeving. Zo kan je bijvoorbeeld schaatsen over de gladde sporen die je ijsspreuk nalaten.

Tijd voor een baasgevecht

Net wanneer het repetitief lijkt, roep je de Disney-attractie Thunder Mountain op.

Eenmaal aan de top start de strijd der titanen. Het gevecht verloopt al wat uitdagender dan de eerdere bij Toy Story. Je moet enkele patronen herkennen en het juiste moment vinden om de titaan op zijn knieën te krijgen, letterlijk. Eenmaal gevallen spring je behendig hogerop zodat je één van de twee hoofden kan aanvallen. Dit herhaalt zich een aantal keer en net wanneer het repetitief lijkt, roept Sora de Thunder Mountain-attractie op om zo vanuit de lucht aan te vallen. Vanuit de trein schiet je vuurwerk af en uiteindelijk stuur je de hele attractie recht op je doel af. Het hele gebeuren lijkt erg volgens script, maar is tegelijk te leuk om niet enthousiast te zijn. Daarmee eindigt de demo alweer te snel.

© Disney © Square Enix

Dat ik enthousiast ben over de game is duidelijk, de nostalgie, de snelheid, de nieuwe toevoegingen lijken allemaal te werken. Toch lees ik online enkele andere ervaringen. Zo zou de game teveel vertrouwen op de nostalgie van vorige games en te weinig innoveren ten opzichte van andere next-gen games. Ik snap dat games zoals The Witcher 3, Spider Man en Horizon Zero Dawn de lat erg hoog gelegd hebben en ik snap de kritiek wel. De game voelt als een logisch gevolg na Kingdom Hearts 1 en 2, maar dat hoeft voor mij niet slecht te zijn. Er zijn zodanig veel spin-offs gemaakt waardoor ik vertrouwen heb dat ze ondertussen weten wat werkt en wat niet. Ik blijf nog steeds uitkijken naar 29 januari. Misschien één advies voor nieuwe spelers nu er nog tijd is: alle games zijn beschikbaar voor PS4 en minstens Kingdom Hearts 1, 2 en Birth by Sleep lijken me essentieel om aan 3 te beginnen.

Kingdom Hearts 3 is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels