Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

uncut streaming service

Uncut: alternatieve Netflix van eigen bodem

Voor wie zijn gading niet vindt bij Netflix als het om het filmaabod gaat, is er goed nieuws. Sinds september is er een alternatieve, lokale variant die volledig inzet op arthouse films en Belgische producties. Uncut belooft ons een aanbod van duizenden films voor €7,99 per maand. Maar hoe zit het nu precies met dat aanbod? En is de service even gebruiksvriendelijk als zijn vele concurrenten?

In de wolken

Streaming is in. Laat dat duidelijk zijn. Abonnementen waarbij je toegang krijgt tot een bibliotheek aan content zijn hoogstwaarschijnlijk de toekomst. Want laten we eerlijk zijn, wie koopt er tegenwoordig nog muziek of films? Zelfs in de wereld van de videogames gaat het steevast deze richting uit met abonnementen zoals PlayStation Now en Xbox Game Pass. Niemand is blij met de fragmentatie van de markt die dit met zich meebrengt. Want voor iedere afzonderlijke service heb je natuurlijk een bijhorend abonnement nodig. In de muzieksector is er nog veel overlapping, maar wanneer het over film en tv aankomt, zitten we stilaan aan de limiet van de vele platformen die dezelfde service aanbieden maar met een verschillend aanbod. Zo hebben we ondertussen naast Netflix ook Amazon Prime, Hulu, HBO GO en binnenkort ook Disney+. Is er nog plaats voor nieuwkomers in het medialandschap?

À la carte

Hoewel Netflix ondertussen uitblinkt voor series is het filmaanbod nog altijd vrij beperkt.

Ik ben een filmliefhebber en ik moet toegeven dat het filmaanbod van Netflix mij weinig kan bekoren. De laatste tijd komt er eindelijk wat verbetering in met originele producties zoals Annihilation of Okja maar over het algemeen komen films laat en in beperkte aantallen op de Belgische versie van de streamingdienst. In dat opzicht is Uncut een welgekomen aanvulling. Netflix houd ik wel voor de vele series en af en toe een blockbuster of eigen productie. Als het om de “betere” film gaat, moet ik nu eenmaal ergens anders te rade. De grote hamvraag is natuurlijk: hoe zit hun nu met dat aanbod? Want €7,99 is op zich niet veel, maar het komt natuurlijk wel bovenop de andere abo’s die we al lopen hebben. Weinigen zullen zich enkel abonneren op Uncut, dus het is een terechte vraag. Gelukkig stelt Uncut voorlopig niet teleur. Het aanbod was was deftig in het begin maar gelukkig blijven er ondertussen sinds de start in september gestaag films toegevoegd worden aan de bibliotheek. Houd er wel rekening mee dat er niet echt recente films verschijnen. Uncut is meer een on-demand archief van de betere film.

Je kan bij Uncut per genre browsen.

Excusez-moi?

uncut app
De app is voorlopig enkel beschikbaar in het Frans.

De algemene gebruikerservaring is misschien voorlopig het enige teleurstellende aan Uncut. Het platform kan absoluut niet tippen aan grote streaminggiganten zoals Netflix als het om zijn gebruikerservaring aankomt. De website is vrij traag en soms onresponsief. Alles werkt, maar volledig zonder enige toeters of bellen. Enkele bugs (zoals het beperkt aantal films dat je kon toevoegen aan je watch list zijn er ondertussen uitgehaald), maar de hele ervaring blijft heel basic.

Zo onthoudt noch de speler op de website noch die van de app waar je gestopt bent in het bekijken van een film. (Edit: de functie is ondertussen beschikbaar op de startpagina maar lijkt evenwel nog niet te werken.) Ook wanneer ik een film toevoegde aan mijn watch list werd deze niet (meteen?) gesynchroniseerd naar de app. De ondertitels van een film hebben altijd een donkere achtergrond, denk aan de vroegere ondertiteling via de teletextpagina 888. Er is geen manier om deze aan te passen van stijl zoals je kan bij Netflix. Maar misschien nog de grootste en meest onvergefelijke fout die voor mij de app volledig onbruikbaar maakt, is het feit dat deze (voorlopig?) enkel in het Frans beschikbaar is. Gelukkig is mijn televisietoestel aangesloten op mijn pc zodat ik volop de web-versie kan gebruiken. Leve België.

uncut streaming service
Over de website hebben we nog het minste klagen.

Kwaliteit

Het aanbod van Uncut blijft gelukkig wel zeer sterk.

Toch hebben deze gebreken me niet afgeschrikt om mijn abonnement op Uncut te behouden. De films zijn er nu eenmaal beschikbaar en het is nog steeds makkelijker en vooral goedkoper dan constant DVD’s of Blu-rays te kopen. Dit is nu eenmaal de toekomst waar we naar evolueren. Het aanbod blijft ook groeien. Zo werden er de laatste weken onder andere Boyhood, Spirited Away en The Red Turtle toegevoegd. Komt er morgen een betere variant op de markt die wél een degelijke interface met verschillende features kan bieden, dan stap ik over. Voorlopig is Uncut echter het enige alternatief voor Netflix als het op films aankomt.

uncut netflix films on demand
Het aanbod van Uncut blijft gelukkig wel zeer sterk.

Hopelijk komen er binnenkort verbeteringen aan de website en de app en wordt Uncut zo een volwaardige concurrent in het streaminglandschap. Want uiteindelijk blijft dit nog steeds €7,99 bovenop een ander abonnement. Voor €9,99 kan je wel een formule nemen waarmee je op vier schermen tegelijk kan kijken en dat dus te delen valt met een paar vrienden. Maar als Netflix plots beslist om zijn filmaanbod drastisch uit te breiden, betekent dat in zijn huidige vorm toch vrijwel zeker de endcredits voor Uncut.

Uncut is nu beschikbaar voor €7,99 per maand.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels