Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Filmclub: Princess Mononoke

In Geekster Filmclub raden onze redacteurs enkele van hun favoriete films aan. Dit kunnen kleinere films zijn die onterecht onder de rader bleven of klassiekers die terug eventjes in de spotlight mogen.

Princess Mononoke (1997)
Regisseur: Hayao Miyazaki
Muziek: Joe Hisaishi

Ik kan jullie niet genoeg vertellen hoeveel ik houd van deze film. Misschien omdat het mijn allereerste anime-film was die ik ooit zag? Ik herinner me nog dat ik de DVD van Princess Mononoke samen bekeek met mijn jongere broer en dat we op het einde van de film spontaan besloten om de film gewoon nog een keer te bekijken. Zo’n impact had dit sprookje over de clash tussen mens en natuur op ons. Spirited Away mag dan algemeen (en terecht) als hét meesterwerk van filmmaker Hayao Miyazaki gezien worden, deze Mononoke-hime (de originele Japanse titel) zal voor altijd een speciaal plaatsje gereserveerd krijgen in mijn hart.

Ashitaka vertrekt op een epische reis en raakt onderweg verstrengeld in een conflict tussen mens en natuur.

Princess Mononoke speelt zich af in de late Muromachi-periode (16de eeuw) en vertelt het verhaal van de Emishi-prins (de oorspronkelijke noordelijke inwoners van Honshu) Ashitaka die op zoek gaat naar een manier om de vloek die op hem rust nadat hij in aanraking kwam met een demoon toen die zijn dorp aanviel, te bannen. Deze vloek manifesteert zich in zijn rechterarm en geeft hem er een bovennatuurlijk sterke kracht, maar zal zich uiteindelijk verspreiden over zijn volledige lichaam waardoor ook hij een demoon zal worden. Volgens de sjamaan van het dorp is zijn enige redding de Great Forest Spirit die in het westen regeert over het land van de goden. Ashitaka vertrekt op een epische reis en raakt onderweg verstrengeld in een conflict tussen mens en natuur.

Princess Mononoke is een grandioze fantasyfilm die moeilijke thema’s niet schuwt.

Het centrale thema van Princess Mononoke is ongetwijfeld het milieu en de impact van de mens daarop. Het is een film die moeilijke thema’s zoals de verwoestende kracht van het kapitalisme en de stigmatisering van mensen met een ongeneeslijke ziekte niet schuwt. Maar tegelijkertijd wil Miyazaki ons niet de les spellen. Dit is op de eerste plaats een grandioze fantasyfilm met een perfecte combinatie van avontuur, actie en jawel, romantiek. Dat gecombineerd met de sublieme soundtrack van Joe Hisaishi zorgt er voor dat ik meer dan twintig jaar later nog steeds versteld sta van de impact die deze film heeft. Princess Mononoke sloeg in 1997 dan ook in als een bom. De film brak in Japan alle bestaande box office-records en werd de meest succesvolle Japanse film aller tijden. Dat record zou staande houden tot een andere Miyazaki-film, Spirited Away, het in 2001 verbrak.

Princess Mononoke betekende een keerpunt in de carrière van Miyazaki. In een interview zei hij ooit dat zijn wereldbeeld veranderde na de oorlog in Joegoslavië, die hij als een teken zag dat de mensheid nooit uit haar fouten zou leren. Hij vond het dan ook moeilijk om terug te gaan naar het maken van “onschuldige” films zoals Kiki’s Delivery Service en vond het zijn plicht om vanaf dan een sterke boodschap te brengen in elke film die hij zou regisseren.

De complexiteit van de personages in Mononoke-hime weerspiegelt de situatie zoals deze in de echte wereld ook is.

De complexiteit van de personages in Mononoke-hime weerspiegelt de situatie zoals deze in de echte wereld ook is. Geen enkel figuur in deze film is ofwel goed of slecht. Iedereen heeft zijn eigen idealen waarin hij gelooft en denkt te doen wat best is voor diegene in zijn of haar naaste omgeving. Het zijn niet de individuen die worden beoordeeld, maar de mensheid op zich. Het tilt deze film terecht uit boven de rest van het oeuvre en zorgt ervoor dat al die jaren later het nog steeds aanschouwd kan worden als een absolute klassieker.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels