Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Targi cover

Targi review: meester van de woestijn

Targi gaat over het woestijnvolk de Toeareg. Het is een worker placement voor twee spelers van bedenker Andreas Steiger waarbij je dadels, zout en peper moet verkrijgen en verhandelen om de meeste invloed over je volk te kunnen winnen. Geekster verborg de mond en testte het voor jullie uit.

Spelontwerp: Andreas Steiger
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 12+
Speelduur: 60-120 minuten

Tactische worker placement

In Targi moet je proberen, door handelswaren te verkrijgen en aan te bieden, aanzien te winnen in je stam, en met de juiste stamkaarten de meeste overwinningspunten te behalen. Targi speelt zich af in rondes, maar eerst moet je het bord samenstellen. De 16 randkaarten liggen altijd op dezelfde plaats, zodat bijvoorbeeld de overvallen die niet vlak achter elkaar kunnen gebeuren, maar de kaarten in het midden kunnen veranderen. Je moet immers negen kaarten tussen de randkaarten leggen: vijf handelswarenkaarten en vier stamkaarten. De handelswarenkaarten leveren je de afgebeelde kostbaarheden of punten meteen op, maar de stamkaarten zijn de echte sleutel tot de overwinning. Ze geven je namelijk eenmalige of zelfs permanente voordelen tijdens het spelen, en zijn de sleutel tot de overwinning. Zo kan je er goedkoper andere stamkaarten mee kopen, krijg je er extra punten voor of krijg je er soms gratis grondstoffen mee.

Targi stamkaarten
Je moet de stamkaarten in drie rijen van vier kaarten proberen te verzamelen.

Je verworven stamkaarten leg je in maximaal drie rijen van vier kaarten. Je mag kiezen in welke rij je een kaart legt, maar je moet altijd van links naar rechts werken en mag je kaarten daarna niet meer verplaatsen. Het kan zijn dat op het einde niet elke rij af is geraakt. Dat is belangrijk, want voor elke rij met ofwel viermaal hetzelfde symbool op de kaarten of viermaal een verschillende symbool krijg je nog eens bonuspunten.

Hoe kan je deze kaarten nu krijgen? Elke ronde mag je je 3 Targi-pionnen om de beurt neerzetten op de randkaarten met grondstoffen of acties op. Er zijn wel een aantal belangrijke regels: Je mag je pion niet zetten op de plaats waar de rover of een andere speler al staat, op de kaarten in de hoeken of recht tegenover een kaart die een andere speler al heeft opgeëist. De randkaarten zijn echter niet de enige zaken die je in je achterhoofd moet houden, want op de snijpunten tussen de horizontale en verticale lijnen van de randkaarten waar jouw pion op staat, mag je nog je stamstenen zetten. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je elkaar goed kan tegenwerken door niet enkel een kaart in bezit te nemen die je tegenstander misschien wil, maar zelfs om ervoor te zorgen dat hij zijn geliefde kaart gewoonweg niet mag pakken of geen gunstig snijpunt kan veroveren. Uiteindelijk mag je alle acties uitvoeren op zowel de randkaarten, waar je pionnen staan, als op de kaarten in het midden, waar je stamstenen op te vinden zijn. Stel dat je geen stamstenen hebt kunnen plaatsen omdat je bijvoorbeeld enkel de kaarten onder of boven elkaar hebt ingenomen, dan heb je pech en heb je minder acties.

Targi pionnen
Je krijgt niet enkel de effecten van de randkaarten waar je pionnen opstaan, maar ook van de kaarten in het midden waar de snijpunten tussen die randkaarten liggen.

Hierna worden de acties die zowel op de randtegels als de kaarten in het midden staan, uitgevoerd. Elke speler mag om de beurt alle acties in één keer uitvoeren voor het aan de andere speler is. De volgorde van je acties mag je zelf bepalen, maar je moet je acties wel volledig uitvoeren. Als je stamstenen op een stamkaart staan, moet je deze nemen en indien mogelijk kopen voor de afgebeelde handelswaren. Wie het niet kan of wil betalen, moet de kaart op hand bijhouden. Een tweede stamkaart niet kunnen of willen betalen betekent dat deze automatisch op de aflegstapel terechtkomt terwijl de eerste kaart bij jou moet blijven. Enkel met een speciale actie kan je de stamkaart in je hand opnieuw proberen te kopen. Wanneer alle acties uitgevoerd zijn, worden alle gebruikte kaarten uit het midden vervangen en verzet je de rover een veld. Als de rover één van de vier overval-velden bereikt, moeten de spelers goud, handelswaren of zelfs overwinningspunten inleveren. Ten slotte mag je maar een beperkt aantal handelswaren of goud bijhouden aan het einde van je beurt. Het spel eindigt wanneer iemand zijn twaalfde stamkaart kan spelen of wanneer de rover een vierde overval heeft gepleegd. De speler met de meeste punten is uiteraard de winnaar.

Sobere pracht

Targi is sober, maar wel mooi afgewerkt, wat goed past bij een spel over een woestijnvolk. De kaarten zijn van standaardgrootte en zijn stevig genoeg. De tekening op de doos is best mooi, en ten slotte zijn de symbolen op de kaarten duidelijk, hoewel je ook altijd de uitleg in een tekstje krijgt, wat handig kan zijn bij de eerste of tweede keer spelen. De fiches met de grondstoffen of de overwinningspunten hebben jammer genoeg wel een beetje een te grote rand.

Targi randkaarten
De symbolen zijn duidelijk, maar op de achterkant vind je ook altijd nog eens de uitleg.

Targi: Conclusie

Targi is snel uitgelegd, maar is een heel goede worker placement met best veel strategie: waar zet je je eigen pionnen neer, welke kaarten uit het midden wil je bemachtigen, probeer je je tegenspeler te blokkeren, hoe snel leg je zelf stamkaarten, enzovoort. Vooral het feit dat je niet enkel naar de zijkanten moet kijken, maar ook naar de snijpunten tussen de lijnen die eruit vertrekken, is bijzonder fijn en zorgt voor veel nadenken. De effecten van de stamkaarten kunnen ook de dynamiek en het ritme van het spel zwaar veranderen, hoewel sommige stamkaarten echt krachtiger lijken dan andere. De makers beweren dat je op 60 minuten Targi kan spelen, maar zeker de eerste keer mag je daar een goed half uur bijrekenen.

Geïnteresseerd in spellen van White Goblin Games? Lees hier al onze reviews en artikels.

Schitterend

Targi
4 5 0 1
Targi is een heel goede en tactische worker placement voor twee spelers waarbij je zoveel mogelijk aanzien in een woestijnstam moet winnen.
Targi is een heel goede en tactische worker placement voor twee spelers waarbij je zoveel mogelijk aanzien in een woestijnstam moet winnen.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels