Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De vijf boeken die we deze maand lazen

Op ons nachtkastje en in onze rugzak tijdens het pendelen is er altijd een plekje vrij voor een boek. Een fysiek boek, een luisterboek of een versie op een e-reader. Zoveel opties dat je eigenlijk geen reden meer hebt om niet te beginnen lezen! Ontdek welke boeken wij de laatste maand hebben opengeslagen.

magicians

The Magicians van Lev Grossman (Louis)

Vorige maand luisterde ik American Gods als voorbereiding op de reeks. Deze maand waagde ik me aan het eerste boek van de The Magicians-reeks van Lev Grossman. Net zoals Neil Gaiman vorige maand is Lev Grossman ook een meesterverteller! Je wordt volledig meegetrokken in het verhaal van de ietwat arrogante Quinten en zijn vrienden op BrakeBills, een New Yorkse hogeschool voor magie. Grossmann neemt net zoals Gaiman trouwens wel zijn tijd om alles te introduceren en te omschrijven.

Het boek wordt omschreven als een volwassen Harry Potter gemengd met een stuk Narnia. En dat klopt ook volledig. Je kan het verhaal zelfs opdelen in drie ietwat lange delen waarbij we zijn volledige schoolcarrière lezen als lange doch interessante inleiding. Een middenstuk waarbij Quinten moet zien te overleven in de echte wereld, wat hem nogal moeilijk ligt. Maar tenslotte trekken Quinten en zijn oude klasgenoten nog naar Fillory, een magische dimensie die nogal wat weg heeft van Narnia. 

Als je het boek zo hard kan opdelen in drie stukken mag het natuurlijk niet verwonderen dat er passages leuker zijn om te volgen dan andere. Ik moet bijvoorbeeld toegeven dat de hoofdstukken over de Brakebillscarrière een stuk aangenamer luisterden dan die in Fillory. Fillory werd al zodanig veel en lang voorgesteld als een verhaal in het verhaal doorheen het boek dat het derde deel, wanneer ze er eindelijk geraakten, een beetje punch verloor. Het gaat hierdoor helaas een eindje duren totdat ik er The Magician King ga bijnemen. Volgens de cliffhanger keren we namelijk terug naar Fillory en daar heb ik nog niet meteen zin in. Maar ik moet wel nuanceren dat de fantasie en schrijfstijl van Grossman heel veel goed maken op dat vlak.

magicians

Thirteen Reasons Why van Jay Asher (Louis)

Als er één boek is dat je zou moeten luisteren in plaats van lezen, is het Thirteen Reasons Why wel. In de omgekeerde richting dan hierboven heb ik de eerst de reeks gezien en had ik nu zin om eens het bronmateriaal een kans te geven. Ik zal met de deur in huis vallen dat de reeks een stuk interessanter is. Maar dat is ergens wel logisch ook aangezien we veel meer standpunten, en meer achtergrondinfo te zien krijgen dan wat Hannah allemaal vertelt aan Clay.

Maar het verhaal, dat trouwens zo goed als 100% is overgenomen door de reeks, is zeker ook in boekvorm onderhoudend. Net zoals Clay zou je het verhaal in één keer willen verslinden en is het zeer moeilijk het bandje stop te zetten. Het zo zelf allemaal horen zet je misschien nog net iets meer aan het denken dan wat de serie doet. Die persoonlijke connectie met Hannah wordt toch net iets sterker als je ze zelf hoort praten in je oor/gedachten. Eén minpuntje echter aan het verhaal is dat Clay tussen de bandjes zijn eigen gedachten ook met je deelt. Tijdens het luisteren durfde dit wel eens wat ambetant overkomen omdat je eigenlijk ook zo snel mogelijk de bandjes wil doorluisteren zonder die korte pauzes tussendoor. Los daarvan blijft het wel een ervaring die je aan het denken zet!

magicians

The Darkest Minds-trilogie: Onvergetelijk (Lina)

Mijn laatste boek was het eerste deel van the Darkest Minds-trilogie. Ik bleef serieus op mijn honger zitten en klasseerde het boek als afgedaan. Maar mijn nieuwsgierigheid nam de bovenhand en ik besloot om het toch nog een kans te geven. Wie weet zit er toch wat evolutie in Ruby en krijg ik er niet meer de kriebels van.

Ik zit ondertussen enkele hoofdstukken ver en de strijd tegen de corrupte regering is begonnen. Het verhaal begint enkele maanden na waar het eerste deel is geëindigd en we zitten al meteen in een spannend deel, volop in een missie. Ruby heeft haar krachten ondertussen al meer onder controle maar ze is nog niet waar ze wil zijn: dezelfde controle die Clancy over zijn krachten had.
Verder kan ik er nog niet veel over zeggen, ook om spoilers te vermijden en omdat het verhaal nog in volle opbouw is. Ik probeer ook met een open mind naar Ruby te kijken. Ik moet wel toegeven dat het een grote uitdaging is, maar we gaan ervoor!

magicians

De Macht van Naomi Alderman (Elien)

Vorige maand vertelde ik dat ik aan dit boek begonnen was, en na een drukke periode heb ik het ook kunnen uitlezen. In The Power (De macht) van Naomi Alderman verandert de wereld plots drastisch. Jonge vrouwen ontdekken dat ze speciale krachten hebben. Met één aanraking kunnen ze helse pijn veroorzaken en zelfs iemand doden. Elektriciteit stroomt door hun aderen. En gaandeweg wekt de jongere generatie die kracht ook op in de oudere wanneer ze tot het besef komen dat zij het ook in zich hebben. Alle meisjes aan de macht, dus, en de mannen zijn plots wel heel letterlijk het zwakke geslacht.

Als je het uit de korte inhoud nog niet kon afleiden: The Power is een grote metafoor voor de genderongelijkheid in de wereld. In onze maatschappij zijn vrouwen vaak bang als ze alleen op straat rondlopen. Enkel door hun gender hebben mannen overmacht tegenover vrouwen. Toch? Alderman bewijst in haar boek het tegendeel. Macht maakt iedereen corrupt. Goede bedoelingen gaan vaak verloren wanneer iemand doorheeft waartoe die in staat is. The Power heeft ook wat te zeggen over de politieke en religieuze wereld, en hoe die elkaar allemaal beïnvloeden om de maatschappij zoals we die kennen te creëren.

Ik moet wel toegeven dat ik er even over gedaan heb om dit boek te lezen. De individuele verhalen krijgen pas een duidelijke richting in de tweede helft van het boek, en tot dan doet Alderman vooral aan world-building. Misschien lag het ook gewoon aan het feit dat ik het boek in periodes gelezen heb en daardoor uit de flow van het verhaal was. Uiteindelijk is het een boek waar ik van genoten heb en zelfs van geschrokken ben.

De ideeën die Alderman aanhaalt zijn schitterend en confronterend, een spiegel voor ons verleden, heden en toekomst. De gebeurtenissen worden verteld vanuit het perspectief van verschillende vrouwen en één man. Situaties die we vandaag kennen worden op zijn kop gedraaid en dat stemt tot nadenken. De personages zijn driedimensioneel en geloofwaardig. En mede daarom is dit een onthutsend boek om te lezen. Ongeacht je geslacht.

magicians

Magic Fell van Andi Van (Kyria)

Ik heb Magic Fell ontdekt door een giveaway. Daarin won ik namelijk een bon van Dreamspinner Press, een site met onbekende queerverhalen in alle soorten genres. Ik zag een leuke elf op de cover en was meteen verkocht.

Het verhaal zelf begint een beetje traag en gooit nogal veel verschillende namen en termen naar je hoofd, maar eens je daarin zit word je meegezogen in de wereld van Tasis en Kelwin. Het is vanaf de eerste pagina duidelijk dat deze twee personages verliefd gaan worden en ook de beschrijving op de site zegt het meteen. Je weet dus wel op voorhand al waar het over gaat gaan. Of dat denk je toch, want uiteindelijk is die hele romance maar het subplot!

Het echte verhaal gaat over de Mages’ Guild en hun verwoesting, die veroorzaakt is door een magiehatende koning. Tasis ontdekt dat hij een afstammeling is van de grote leidster van de Guild én dat hij de enige is die het terug kan oprichten. Met zijn magische krachten werkt hij zichzelf wel vaak in de problemen, maar net daardoor ontmoet hij de charmante elf Kelwin. Samen ontdekken ze de wereld, elkaar en de grote geheimen.


Volg je ons al op Goodreads?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels