Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

like father review

Like Father review: een hartig tussendoortje

In de licht verteerbare maar verrassend pakkende familiekomedie Like Father van Netflix vinden een vader en dochter elkaar terug op een cruise naar de Caraïben.

Afgelopen zomer was het de Summer of Love op Netflix, die zelfs hun eigen verwachtingen heeft overtroffen wat kijkcijfers betreft. Mensen snakken naar simpel en hoopgevend entertainment en laat romcoms dat nu eens bieden. In onze vorige reviews van Set It Up en To All The Boys I’ve Loved Before hadden we het al over die massale nieuwe toevlucht naar het genre. Het is dan enigszins verrassend dat de streaminggigant Like Father onder diezelfde noemer uitbracht. Tenzij je een film over een vader-dochterband ook romantisch vindt. Dan houdt het volledig steek. Maar laten we vooral niet zeuren over zulke kleine zaken, want liefde kan er nooit genoeg zijn, of dat nu romantische of familiale liefde is.

Regisseuse Lauren Miller-Rogen doet geen moeite om de clichés van de vakantiekomedie uit de weg te gaan, en dat hoeft ook niet.

Helaas neemt de liefde een serieuze duik in de eerste minuten van Like Father. Rachel (Kristen Bell, The Good Place, Veronica Mars) is een verstokte workaholic die het zelfs op haar trouwdag niet kan laten om haar gsm links te laten liggen. Dat is de druppel voor haar toekomstige, en hij dumpt haar prompt aan het altaar. Getuige van deze pijnlijke situatie is Harry (Kelsey Grammer, X-Men, The Simpsons), de vader van Rachel. Veel troost biedt hij niet, want hij ziet zijn dochter voor het eerst in jaren.

like father 2

Rachel stort zich weer op het werk. Wanneer het daar onvermijdelijk misgaat, zoekt ze haar heil in een avondje drinken… met haar vader. De volgende ochtend wordt het duo wakker op een cruiseschip. Onder invloed heeft Rachel haar vader uitgenodigd op haar verloren huwelijksreis. Ze zitten vast tot het schip arriveert in Jamaica en proberen er dan maar het beste van te maken, ook al worden ze aanvankelijk aangezien als pasgetrouwd koppel (een mooie knipoog naar het vaak grote leeftijdsverschil tussen love interests in films). Cue een langgerekte reclamespot voor Royal Caribbean-cruises, maar verdorie, het is een reclamespot die werkt. En ik heb een fobie voor diep water.

Regisseuse Lauren Miller-Rogen doet zelfs geen moeite om de clichés van de vakantiekomedie uit de weg te gaan. Dat hoeft hier ook niet. De acteurs lijken zich geweldig te amuseren. Het verbaast je niet als je ziet wat er op het schip allemaal te beleven valt. Bell en Grammer krijgen steun van een eclectische bende medepassagiers aan hun ontbijttafel, waar ze toevallig wel heel veel geluk mee hebben. Een pasgetrouwd plezierzoekend hetero-echtpaar, een koppel frequente cruisegangers en een koppel mannen dat figuurlijke schoppen onder de kont niet uit de weg gaat.

like father 1

En dat is ook wel een beetje nodig. Tenzij ik nog minder vertrouwen in de mensheid moet hebben dan ik nu al bezit, is Rachel overdreven werkverslaafd. Je gsm verstoppen in je bruidsboeket, daar moet je toch wel heel diehard voor zijn. Het is helemaal oké dat Rachel niet de meest sympathieke vrouw is, maar in het begin van de film neigt ze een beetje naar een karikatuur zonder empathie. Het talent van Kristen Bell kan de meubelen redden tot de genuanceerdere laatste twee derdes van de film eraan komen. Al snel komt ook Seth Rogen (de man van de regisseuse) opdraven als een gescheiden man die Rachel wel ziet zitten.

Ik was zelf verrast dat deze op het eerste zicht luchtige film me toch nog aangreep.

Ondanks de leuke activiteiten op het schip draait Like Father om de pogingen van Harry om de relatie met zijn dochter te herstellen. Kelsey Grammer laat zich van zijn kwetsbaarste kant zien in deze mooie rol. Harry heeft iets te verbergen, maar toch twijfel je niet aan zijn wil om zijn dochter beter te leren kennen. Gaandeweg sloopt ook Rachel de muren rond haar hart. In deze stukken komt de film pas echt tot zijn recht. Ik was zelf verrast dat deze op het eerste zicht luchtige film me toch nog aangreep. Veel daarvan is te danken aan Grammer en Bell. Toch worden thema’s als verdriet, de rol van vaders en dochters, tweede kansen niet uit de weg gegaan. Ze worden niet echt expliciet vermeld. Je herkent ze tussen de lijnen door.

De film krijgt trouwens bonuspunten omdat ze het zangtalent van de twee hoofdrolspelers optimaal gebruiken in een amusante karaokecompetitie. Laat dat hier in ons land ook ooit een ding worden, alsjeblieft.

Like Father is nu te zien op Netflix.

Lichte emo

Lichte emo
3 5 0 1
Tenzij je zelf in een soortgelijke situatie gezeten hebt, zal deze film niet echt door je hoofd blijven spoken. Daarvoor is de film net iets te conventioneel. Maar als je weer eens vergaat van de keuzestress op Netflix, heb je aan Like Father genoeg om een vermakelijk en verrassend emotioneel anderhalf uur door te brengen.
Tenzij je zelf in een soortgelijke situatie gezeten hebt, zal deze film niet echt door je hoofd blijven spoken. Daarvoor is de film net iets te conventioneel. Maar als je weer eens vergaat van de keuzestress op Netflix, heb je aan Like Father genoeg om een vermakelijk en verrassend emotioneel anderhalf uur door te brengen.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels