Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoe Adventure Time het mooiste liedje werd

Aan alle mooie liedjes komt een einde, ook aan dat van Adventure Time. De prettig gestoorde, maar altijd oprechte tekenfilmserie over een jongen en zijn hond veroverde acht jaar lang onze harten, elke aflevering opnieuw.

Adventure Time is veel meer dan het coming of age-verhaal van tiener Finn én zijn hond Jake. Het eerste seizoen begon nog met redelijk losstaande, frivole afleveringen. Ondertussen begon er veel meer van mythologie door te sijpelen. Alhoewel de luchthartigheid geregeld terugkeerde, werd Adventure Time episch in schaal en diepzinnig in zijn bedoelingen. Het totaalplaatje maakte de serie zo belangrijk voor fans.

De setting: het post-apocalyptische land van Ooo

Vergis je niet, de wereld van Adventure Time met zijn koninkrijken van snoepgoed, ijs en vuur is de onze. Of was toch ooit die van ons alvorens een kernoorlog de aarde verwoestte. In het begin was die veronderstelling nog een fantheorie, gebaseerd op enkel de introsequentie. Later werd duidelijk dat de Mushroom War (de naam gebaseerd op de vorm van de wolk boven een kernexplosie) de aarde bijna volledig verwoest heeft. Stukken technologie en stad blijven over, enkele talen zoals Engels, Koreaans, Duits en Spaans worden nog gehanteerd en mensen zijn gemuteerd in allerhande wezens. Finn zou zelfs de laatst overleden mens zijn.

De absurde, maar diepe personages

Adventure Time is bovenal een reeks over opgroeien voor Finn het mensenkind terwijl hij wordt bijgestaan door de magische hond Jake. Finn begint als een vechtgraag jongetje en eindigt als tiener die problemen liever oplost met woorden dan met vuisten.

En toch hoeven zij niet altijd de hoofdpersonages te zijn. De reeks wordt net gekenmerkt door de mogelijkheid om aan elk nevenpersonage, hoe klein ook, een hoofdrol te geven. Of ze nu stereotiep, te absurd of onbelangrijk lijken: dankzij de schrijvers en het straffe stemmenwerk heeft iedereen in de wereld van Adventure Time een oneindig potentieel om een meeslepend verhaal te vertellen.

De achtergrondverhalen die je hart doen breken

Zo geraakt het achtergrondverhaal van de Ice King, een boosaardige koning die prinsessen steelt, verwikkeld met dat van Marceline the Vampire Queen. De terugblik naar hun einde van de wereld laat niemand droog achter.

Of wat dacht je van de Earl of Lemongrab, een vervelende koppigaard van wie zelfs Shakespeare zijn verval niet beter kon schrijven. Natuurlijk is er ook Princess Bubblegum die probeert te leven met haar eigen fouten, haar Butler die het occulte bedrijft, de geinige avonturen van BMO en Root Beer Guy die per ongeluk opklimt tot het hoofd van een leger. En dan hebben we het nog niet gehad over de vriendin en de kinderen van Jake, de liefjes van Finn, de andere prinsessen en tovenaars in het land van Ooo, of Gunter de pinguïn.

Het steeds epischer wordende verhaal

In Adventure Time breken de achtergrondverhalen je hart en verwarmen de luchtigere zijsprongen in het verhaal je ziel. Maar wat mij helemaal verkocht, was de intrede van de Lich King (met de stem van Ron Perlman) op het einde van seizoen twee.

Het kosmische monster was niet alleen de hoofdslechterik die heel wat seizoenen meeging, maar ook de poort naar de spontane uitdieping van de mythologie (er was geen vooraf uitgekiend plan) en de bijna experimentele verkenning van hoe ver Adventure Time kon gaan. Heel ver: van duizenden jaren in de toekomst tot andere dimensies.

De liedjes die je hart doen smelten

Adventure Time heeft evenveel grappige liedjes als liedjes waarvan je achteraf een traantje moet wegpinken. Voor elke I Remember You is er een Puncha Yo Buns. Soms maken ze onderdeel van het verhaal, een andere keer is gewoon een personage dat wat staat te zingen, zoals wij zouden doen als we Bacon Pancakes maken. Elke keer wil je terugspoelen om het nog eens te horen.

Niet het einde van een tijdperk

Alles eindigt en alles verandert, alles krijgt ook een nieuw begin. Het is niet alleen het centrale thema van Adventure Time, het is ook de vaststelling die we mogen maken na de finale. Het einde van Adventure Time is dus gelukkig niet het einde van een tijdperk.

Acht jaar geleden luidde maker Pendleton Ward een nieuw soort tekenfilm in, die van de eigenaardige en hartverwarmende soort die zowel kind als volwassene kan bekoren. Het mag geen verrassing zijn dat medewerkers later uitpakten met hun eigen animatieseries. Rebecca Sugar heeft nu het magische Steven Universe, Natasha Allegri mocht Bee & Puppycat maken en Patrick McHale verraste met de donkere minireeks Over the Garden Wall. Het rijtje wordt nu vast en zeker langer.

Wie niet zomaar de overstap wil maken naar een andere langlopende tekenfilmreeks heeft geluk. Vorige week verscheen de start van het elfde seizoen in de vorm van een comic. BOOM! Studios laat de fans nog even vertoeven in het land van Ooo vanaf het punt waar de serie eindigde.

Nu zaterdag 20 oktober houdt Cartoon Network een marathon van Adventure Time! Afsluiten doen ze natuurlijk met het bitterzoete afscheid van Finn, Jake en de voltallige inwoners van Ooo.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels