Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wargroove doet Advance Wars alle eer aan

Wargroove staat al een tijdje op mijn spreekwoordelijke radar. Ik beschouw deze game (terecht zo blijkt) als de spirituele opvolger van Advance Wars. Het is ondertussen ook al meer dan 10 jaar geleden dat er nog een game in die serie verscheen. Nintendo lijkt zich de laatste jaren meer te concentreren op het fantasybroertje Fire Emblem, dus laat een andere ontwikkelaar dan maar die leegte opvullen. Ik was dan ook volledig in mijn nopjes toen ik op Gamescom Wargroove eindelijk eens uitgebreid kon testen.

Wargroove windt er geen doekjes om. Het is absoluut een hommage aan Advance Wars, net zoals die andere game van uitgever Chucklefish, Stardew Valley, een eerbetoon is aan Harvest Moon. Meer nog, net zoals de boerderij-RPG zou Wargroove ook wel eens zijn grote voorbeeld kunnen overstijgen. De verwachtingen zijn alvast hoog voor fans van het genre.

Tactisch vernuft

De game, die op het einde van het jaar zou verschijnen, is een turn-based tactics game. Dat wil zeggen dat elk van je personages of units op het speelveld één beurt krijgen om een bepaalde actie uit te voeren. Daarna is het aan de tegenstander om hetzelfde te doen. Tijdens zo’n beurt kan je verschillende dingen doen: je naar een andere positie verplaatsen, een gebouw innemen (door de bewaker te verslaan), een vijand aanvallen, enz. Iedere beurt kun je ook, naargelang je budget (dat je kan vergroten door meer gebouwen in te nemen) enkele units vervaardigen. Zo bouw je langzaam je legertje op om de vijand te lijf te gaan. Gevechten zijn stat-based en elke partij van het gevecht krijgt één aanval per beurt. Je hebt de game gewonnen als je ofwel de basis van je tegenstander hebt ingenomen of je hun aanvoerder een kopje kleiner hebt gemaakt.

De game loopt over van charme en is duidelijk met heel veel liefde gemaakt.

Wat Wargroove zo speciaal maakt, is het feit dat de game zich afspeelt in een klassieke fantasywereld, gedrenkt in een pixel art-stijl om u tegen te zeggen. Het doet zoveel denken aan Fire Emblem, maar speelt als Advance Wars. Een natte droom van menig fan van het genre. De game loopt tevens over van charme en is duidelijk met heel veel liefde gemaakt. Bovendien zit Wargroove technisch ook gewoon heel goed in elkaar. Ik speelde een missie in single player omdat ik me op het gemak even volledig wou focussen op die modus, maar naast mij waren twee spelers bezig in een PvP-match en ik kan enkel zeggen dat het er vrij intens aan toe ging. Mijn demo had als doel zo veel mogelijk dorpelingen te evacueren naar onze basis en tegelijk een aanval van zowel het noorden als het zuiden af te weren. Ik had een kar ter beschikking waar ik een dorpeling in kon laden en die ik heen en weer moest pendelen om zo een minivolksverhuis op gang te brengen. De tegenstand was echter niet van de poes en bij mijn eerste poging moest ik dan ook al snel het loodje leggen. Ik had precies nog niet door welke vijanden zwak zijn voor welke aanvallen.

Klassieke game, moderne features

Wargroove speelt als een klassieke tactics game, maar dan met alle nieuwe moderne features.

Na enkele pogingen (ik mocht eigenlijk zolang spelen als ik wou, leve de persdag) lukte het me om voldoende manschappen te sprokkelen en de aanvallen lang genoeg af te weren om de dorpelingen naar veiliger oorden te evacueren. Als voorsmaakje kon deze demo alvast tellen. De gameplay voelde ook meteen goed aan. Het speelt zoals de klassieke tactics games die we vroeger speelden op de Game Boy Advance maar met alle nieuwe moderne features die we mogen verwachten van een game in 2018. Ja, er zal zowel lokale als online multiplayer zijn voor maximaal vier spelers. En ja, er komt eveneens een heuse map editor waarmee je volledige campagnes kan opbouwen – inclusief cutscenes met dialogen!

Wargroove lijkt in alle opzichten de game te worden waar Advance Wars-fans al jaren op wachten. Nintendo brengt ons volgend jaar een volledig nieuwe Fire Emblem voor de Nintendo Switch, maar de kans is groot dat ik dan nog steeds deze game aan het spelen ben.

Wargroove verschijnt eind 2018 voor PS4, Xbox One, Switch en PC.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels