Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

HP Gaming Pavilion 15: betaalbaar gamen onderweg

De man in de straat lijkt HP nog steeds te aanzien als een printerbouwer, maar inmiddels doet het merk zoveel meer. De laatste jaren bouwt het dan ook aanzienlijk aan zijn gaming-portfolio. In de topklasse vinden we daar de Omens terug: een golf van superlatieven, RGB-verlichting en een bijpassend prijskaartje. Met iets minder zuurverdiende centjes kan je echter ook bij HP terecht en dat bij de Pavilion Gaming-lijn. We krijgen de HP Pavilion Gaming 15 cx0076nb opgestuurd, en dat met het bescheiden prijskaartje van 999 euro.

Scherm: 15,6 inch 1920×1080 IPS
Software: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i5 8300H (2,3 GHz quadcore)
Grafische Kaart: Nvidia Geforce GTX 1050 Ti met 4GB geheugen
RAM: 8GB DDR4 (2666 MHz)
Opslag: 128GB NVMe SSD en 1TB SATA HDD
Webcam: HD-camera
Batterij: 52,5 Wh lithium-ion
Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac en Bluetooth 4.2
Poorten: USB 3.1 Type C, 3 USB 3.1, HDMI 2.0, ethernetaansluiting, audiojack en SD-kaartlezer
Gewicht: 2,4kg
Andere: Bang & Olufsen luidsprekers, verlicht toetsenbord
Prijs: 999 euro

Uit de doos ermee

Het unboxen van de Pavilion Gaming 15 weet alvast een positieve indruk te maken. Het toestel is niet opzichtig en schreeuwt niet GAMER zoals veel van zijn concurrenten wel doen. Ik val in zwijm door een deftige RGB-configuratie, maar al dat carbon, draken en grote vinnen hoeft voor mij zeker niet in het design van een gaminglaptop. Helaas doet de Pavilion Gaming 15 me niet wegzwijmelen: RGB ontbreekt hier volledig. Wel is het toetsenbord verlicht, maar enkel in wit. Het is trouwens ook niet mogelijk om de helderheid van de toetsenbordverlichting in te stellen. Je keuzes zijn beperkt tot aan en uit.

Het toetsenbord is onopmerkelijk. Het zal je zeker niet storen tijdens je dagelijkse potje Overwatch, maar ik werd er ook niet echt blij van tijdens het uitschrijven van deze tekst. Wel bijzonder vreemd is HP’s keuze voor de pijltjestoetsen. Deze zijn namelijk erg op elkaar gepakt en met name de op- en neerpijl zijn erg klein. AWSD is deze keuze voor de meeste gamers, maar volwaardige pijltoetsen had een plus geweest voor een gamingnotebook. Het touchpad volgt de trend van het toetsenbord: het doet zijn werk, maar niet meer dan dat. Voor een volgend model zie ik graag een touchpad met Windows Precision-drivers.

HP Pavilion Gaming 15, u game?

Natuurlijk is een gaminglaptop in deze budgetcategorie niet zonder compromissen. Waar duurdere modellen veelal vervaardigd zijn uit een aluminium moet de Pavilion Gaming 15 het doen met plastic. De behuizing voelt gelukkig degelijk aan en de flexibiliteit is zeker binnen de perken. Het toestel is wel vrij lomp met een dikte van 2,6 cm en een aanzienlijk gewicht van 2,4 kg. Dit doet me toch eerder denken aan laptops van een tijdje terug, maar de focus ligt bij de HP Pavilion Gaming 15 eerder op prestaties dan op vormgeving.

En die focus loont. Toegegeven is de Nvidia Geforce GTX 1050 Ti geen hoogvlieger, maar voor gaming op 1080p geraak je hier best een eind mee. Mijn vaste set van eSports-games (Counterstrike GO en Rocket League) draaiden vlot, zelfs tijdens langere speelsessies. Oh, wat ik niet allemaal opoffer om jullie deze review te kunnen brengen.

AAA-titels zoals Kingdom Come Deliverance, Far Cry 5 en Grand Theft Auto V (inmiddels wel al 5 jaar oud) draaien ook prima. Mijn aanbeveling daar is wel om eerder op medium instellingen te spelen dan hoog. Dit zorgt er typisch voor dat je eindigt met 45 à 60 frames per seconde.

De specificatielijst van deze HP is aanzienlijk. Bij de cx0076nb-configuratie krijg je een stevige Intel Core i5 8300H en ik kan je alvast zeggen dat deze niet snel de bottleneck zal worden in je games. Ik had wel mijn bedenkingen bij de keuze om slechts 8GB werkgeheugen in deze machine te proppen, maar de benchmarks geven HP gelijk. Er zijn, zelfs anno 2018, nog erg weinig games die echt voordeel hebben bij 16GB RAM ten opzichte van slechts 8. Bovendien kan je vrij eenvoudig de laptop openschroeven om het RAM, de SSD of de HDD te vervangen. Deze configuratie combineert inderdaad een kleine maar snelle SSD van 128GB voor je Windows-installatie met een grote, traditionele harde schijf van 1 terabyte. Een goede keuze, je had niet veel meer SSD gekregen door het weglaten van de harde schijf, hoogstens 256 GB. En dat is amper voldoende in tijden waar individuele games soms al 100 gigabyte innemen.

HP Gaming Pavilion 15: Conclusie

Samengevat is de HP Gaming Pavilion 15 gewoon een goede keuze voor een gaminglaptop in dit budget. Het combineert heel wat gamingprestaties met een degelijk chassis voor een keurige prijs. HP lijkt met deze configuratie een sweet spot gevonden te hebben. Studenten kunnen vrolijk notities nemen overdag en gamen gedurende de nacht. Ten minste als ze tussendoor even tijd hebben om bij te laden, want na 4u houdt de batterij het hier wel voor bekeken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels