Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Stardew Valley zonder landbouw: de avonturen van Avery Nugget – deel 3

Ik hou van Stardew Valley. Het is een perfecte chill-game waarbij je alles op je eigen tempo kan doen, begeleid door prachtige muziek. De grond ploegen, boontjes, aardappelen of prei planten, er water over gieten, wachten, oogsten en verkopen. Geen zin in landbouw? Even gaan vissen, houthakken of de dorpsbewoners blij maken. Na een tijdje draait elke playthrough bij mij echter op hetzelfde uit: zoveel wijn en truffelolie produceren dat je alles in het spel honderden keren kan kopen. Deze keer doe ik het echter iets anders. Tijd voor een zelfopgelegde uitdaging in deze Geekster Challenge: Stardew Valley … zonder landbouw.

De regels:

  • Zoals gezegd: geen landbouw. Niks planten of oogsten, maar als ik bepaalde groenten of gewassen kan kopen in een winkel, doe ik het wel. Jammer genoeg ook geen dieren houden, dus geen dino-boerderij deze keer! Dat betekent dat sommige uitdagingen of opdrachten onmogelijk zullen zijn, maar dat geeft niet.
  • Extra uitdaging: niet vissen. Ook jammer, want vissen in dit spel is (na een tijdje) heerlijk zen.
  • Wat mag wel: mijnwerken en verzamelen. Fruit of groenten die al op de grond liggen, mag ik oprapen of gebruiken, en er is geen probleem met houthakken. Speciaal sap uit de bomen halen doen we niet. De mijnen zullen voor mijn grootste (en bijna enige) bron van inkomen zorgen, en als alles goed loopt, maken ze mij na een tijdje slapend rijk.
  • Slechts 1 mod, een cosmetische. Dus geen tijd stopzetten in mijnen of gebouwen om alles veel te gemakkelijk te maken.

Dag 15

Wanneer gaat iedereen het leren? Ik doe niet aan landbouw. De dag begint met nutteloze info in de post, en om die slechte smaak uit mijn mond te krijgen, beslis ik aan de slag te gaan. Ik kan nu mijn eigen ijzeren staven maken. Die zijn dubbel zo veel waard als de koperen staven en worden in belangrijkere objecten gebruikt. Daarom trek ik dan ook meteen de mijnen in, alwaar ik niet enkel ijzererts vind, maar ook hardhout! Dit is speciaal hout dat ik later nodig zal hebben om onder meer mijn huis te verbeteren. De grote boomstronken op mijn boerderij leveren later eenmalig een aantal stammen hardhout op, dus alles wat ik tijdens het mijnwerken vind, is mooi meegenomen. Nadat ik niveau 45 bereikt heb, besluit ik even te stoppen en geef ik mijn houweel aan Clint, zodat hij ze beter kan maken. Dit zal wel een paar dagen duren en kost mij zowel 5 koperen staven als 2000 in cash. Omdat ik veel monsters heb verslagen, word ik nogmaals beter in vechten.

Dag 16

Twee brieven in de post, eentje nutteloos, maar eentje van mijn moeder. En er zitten koekjes bij! De mijnen moet ik noodgedwongen even laten liggen omdat mijn houweel nog bij Clint is. Dan ga ik maar wat verzamelen in het bos. Overal zijn de komende dagen immers prachtframbozen te vinden. Mijn plan is niet om ze te verkopen, maar gewoon om een grote voorraad in te slaan die mij een paar weken kan helpen als ik wat extra energie of gezondheid nodig heb. Heel de dag verzamel ik zowel prachtframbozen als de gebruikelijke lentegroeten en -fruit, en op het einde van de dag word ik dan ook beter in verzamelen. Nu kan ik mijn eigen steenkool maken van hout. Dit zal mij later, wanneer ik tonnen erts moet smelten, misschien wel wat helpen.

Dag 17

Op dinsdag is mijn houweel eindelijk klaar! Ik heb een volledige dag niet kunnen werken in de mijnen, dus dat moet ik snel gaan rechtzetten. Onderweg beledigt sportfanaat-met-weinig-toekomst Alex mij eventjes, maar het kan mij niet schelen. In de mijnen vind ik kostbare materialen en bereik ik niveau 50. Als beloning vind ik nieuwe en betere laarzen. Tijd om niveau 55 te bereiken heb ik niet meer, maar ik kijk toch even op niveau 51. Hoe dieper je gaat, hoe gevaarlijker het wordt, en ik zal het geweten hebben. Niet enkel zitten er monsters in deze mijn, maar er zijn zelfs geesten! Gelukkig kan ik ze, ondanks hun vermogen om te teleporteren, ook vellen met mijn zwaard.

Dag 18

Geloof het of niet, maar ook op woensdag is het mijn plan om terug de mijnen in te trekken. Er is echter een extra reden om het te doen, want dankzij een berichtje op het notitiebord in de stad leer ik dat ik betaald zal worden om de ice slimes die ik in de mijnen tegenkom, te doden. Ik had ze sowieso moeten doden voor mijn eigen veiligheid, dus is dit een mooie bonus. Voordat ik niveau 55 bereikt heb, kan ik moeiteloos de monsters doden. Ik besluit om niet dieper te gaan en ga ik even Pelican Town in om mijn beloning te halen. Onderweg ga ik even Pierres winkel binnen, waar Joja-manager Morris probeert om klanten van Pierre af te snoepen. Ik ga eerlijk zijn: ik vind Pierre een irritante gast, maar Morris is erger. Vroeger werkte ik voor Joja, en zelfs in dit kleine stadje proberen ze levens te verpesten. Lewis is even niet te vinden, dus ga ik wat wandelen. Ik geef mijn bijl aan Clint om te verbeteren, en ten oosten van de stad vind ik een kapotte brug, maar geen optie om die te repareren. Uiteindelijk vind ik Lewis, en betaalt hij mij voor mijn harde werk. Hoewel ik een betere houweel heb, is die nog steeds niet goed genoeg om de grote stenen op mijn boerderij in gruzelementen te slaan. Jammer, maar het geeft niet. Het was een goede dag, en ik word ook nog eens beter in mijnwerken.

Dag 19

Jodi wil een bloemkool. Tenzij ik heel veel geluk heb met de travelling cart, zal dit nooit lukken. Hopelijk kan ze lang wachten om haar recept te maken… In de mijnen vind ik niet enkel een diamant, maar ook voor de eerste keer gouderts! Ook bereik ik niveau 60, waarmee ik de helft van de mijnen heb afgewerkt. Als beloning krijg ik een kristallen dolk, maar ik zal hem verkopen aangezien dolken recht vooruit steken en ik de wijde zwaai van de zwaarden niet kan missen. Op het einde van de dag word ik beter in vechten.

Dag 20

Op de laatste dag van de week bereik ik redelijk snel niveau 65 in de mijnen, en besluit ik verder te gaan. Onderweg vind ik een ghostfish, een zeldzame vis waar je ofwel geesten voor moet doden ofwel voor moet vissen, wat in deze uitdaging uit den boze is. Ook kom ik nogmaals dwarf scroll 4 tegen, maar ik heb die al. Op niveau 70 krijg ik een nieuwe katapult, die ik nooit zal gebruiken. De gevechten in Stardew Valley zijn niet de beste, en stenen of bommen schieten op snelbewegende doelwitten is niet mijn idee van een toffe namiddag. Om de dag af te sluiten, ga ik bij Clint ook mijn bronzen bijl halen, maar ook de grote boomstammen op mijn boerderij en in het bos vinden brons niet krachtig genoeg om ervoor te wijken.

Doel voor week 4 in Stardew Valley: De mijnen afwerken voor de zomer nog maar kan beginnen!

Een vorig deel in deze reeks gemist? Geen nood, lees hier even bij:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels