Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Iceman, MCMLXXV en meer nieuwe comics die je deze week moet lezen

Zie je door je door de bomen het bos niet meer in je plaatselijke comicshop? Ontdek dan nu de beste nieuwe nummers!

De voorbije weken werd het universum van Sandman uitgebreid met The Dreaming en geeft Marvel een tweede kans aan de soloreeks van Iceman. MCMLXXV is dan weer de meest losgeslagen strip van het moment, Cemetery Beach is het nieuwste werk van Warren Ellis (de scenarist, niet de muzikant). En alsof dat nog niet genoeg is, begint Brian Michael Bendis met de nieuwe serie Cover bij DC Comics en duiken diezelfde uitgeverij en scenarist in een beetje alternatieve geschiedenis met United States Vs. Murder, Inc.

MCMLXXV #1 door Joe Casey en Ian Macewan (9/10, Matti)

Het jaar is 1975 en de neonnachten worden bevolkt door wezens van het kwaad en hooligans. Gelukkig is er Pamela, de beste taxichauffeur van de stad en toevallig gewapend met een magische koevoet. Dat uitgangspunt, inclusief een beetje liefde voor het sterke hoofdpersonage, met schitterende tekeningen levert de coolste comic van de week op.

Verhalen moeten meestal iets vertellen over onze wereld, maatschappij en menselijke psyche. MCMLXXV bewijst dat die vereiste helemaal niet nodig is: overdreven actie, stoere dialogen en een sfeer waar je niet genoeg van krijgt, kunnen je evengoed raken als een moraal.

Casey kan alle kanten opgaan met zijn verhaal, maar het is vooral tekenaar Ian Macewan die schittert. Zijn cartooneske personages zitten boordevol emotie en cinematische dynamiek, zijn monsters zijn heerlijk ouderwets en zijn donkere stad doet denken aan Taxi Driver. Het schitterende kleurenpalet en sommige immens drukke panelen zouden niet misstaan in een museum.

Cover #1 door Brian Michael Bendis en David Mack (8/10, Dennis)

En wederom een nieuwe creator owned miniserie van Bendis. Deze keer komt hij weer samen met zijn kompaan David Mack om een semiautobiografisch verhaal te vertellen.

Binnen de Amerikaanse inlichtingenwereld is er iemand opgestaan met het idee om stripmakers te rekruteren als medewerkers. Ze reizen namelijk het hele land door van conventie naar conventie en komen in contact met mensen uit alle lagen van de maatschappij. Wanneer een vrouwelijke fan voor veel geld wat origineel werk van Max Field (een duidelijke alias van tekenaar Mack) koopt, denkt Field dat hij een goede dag heeft.

En wanneer dezelfde vrouw hem uitnodigt voor een lunch, denkt de stripmaker een dubbele jackpot gewonnen te hebben. Een rijke fan die hem misschien ook nog ziet zitten? Maar nee, hier is meer aan de hand. Field wordt niet het hof gemaakt. Hij wordt gerekruteerd.

Dit is de origineelste nieuwe comic van Bendis. Het is als het dagboek van Kapitein Ortega. Zodra je het leest, denk je toch even dat het best allemaal eens waar zou kunnen zijn. En dat doen alleen hele amusante comics.

The Dreaming #1 door Simon Spurrier en Bilquis Evely (7/10, Matti)

Ik ga eerlijk zijn: ik ken niks van de Sandman-reeks dus het zou geen verrassing geweest zijn als ik niks snapte van deze nieuwe spin-off. En toch sleepte The Dreaming me mee in een wereld waar verhalen geboren worden.

De heerser van het droomrijk heeft zijn troon verlaten en de realiteit is uit elkaar aan het scheuren. Er vallen lichamen uit de lucht, omhulsels zonder inhoud. Een van de bewoners van de wereld teleporteert tussen dimensies en dan gaat de verbeelding van de lezer pas echt aan het rollen. Spurrier legt net genoeg uit zodat alle verbazing niet leeg aanvoelt, de gedetailleerde tekeningen van Evely slorpen je volledig op. Perfect dus voor fans, aangenaam voor wie het conventionele nu wel gehad heeft.

United States vs. Murder, Inc. #1 door Brian Michael Bendis en Michael Avon Oeming (6/10, Dennis)

United States vs. Murder, Inc. is een alternatieve geschiedenis van de Verenigde Staten. In deze comic vertellen Brian Michael Bendis en Mike Avon Oeming het verhaal van een Amerika dat enkele decennia geleden de strijd tegen de maffia verloor en een deel van haar grondgebied aan die club moest afstaan.

Het is drie jaar geleden dat de eerste verhaallijn van deze comic verscheen. Bendis en Oeming gaan hier vrolijk verder en vertellen het verhaal van een van de hoofdpersonen. Leuk als je bekend bent met deze reeks. Anders kun je het beter laten liggen, want de nieuwe lezer krijgt nagenoeg geen introductie tot het verhaal van United States vs. Murder, Inc.

Iceman #1 door Sina Grace en Nathan Stockman (6/10, Matti)

Iceman had een tijdje terug een goed gesmaakte eigen reeks die helaas stopgezet werd door Marvel. Nadat fans hun stem lieten horen en de verzamelde volumes genoeg verkocht werden, mocht Sina Grace opnieuw achter de pen kruipen van zijn Bobby Drake.

Het resultaat loopt over van de liefde voor het personage van de schrijver. Grace maakt van Iceman een veelzijdig personage dat veel te veel heeft meegemaakt (zo opent de strip met anti-homogeweld) en nu een betere wereld wil voor mutanten. Wanneer mutanten het opnemen tegen mutanten, vormt Iceman een team met Bishop.

Ondanks alle progressiviteit in het scenario voelt Iceman #1 oubollig aan. Dat hoeft niet slecht te zijn: zo zien de Morlocks er heerlijk nostalgisch uit en doet Bishop je denken aan de animatiereeks uit de jaren 90. Maar het klassieke tekenwerk kon mij niet helemaal overtuigen voor zo’n modern geworden personage.

Cemetery Beach #1 door Warren Ellis en Jason Howard (7/10, Dennis)

Tussen zijn vele tv-klussen door ziet Warren Ellis nog weleens tijd om een miniserie op te zetten. Samen met zijn Trees-kompaan Jason Howard komt ie met een zevendelige miniserie die allerminst misstaan zou hebben in de bioscoop.

De comic trapt af met een ondervraging. Een man is gevangengenomen en al pratende leren we dat men in het begin van de twintigste eeuw al is begonnen met het bouwen en bewonen van een buitenaarde kolonie. Dat is ook de plek waar we ons bevinden en je merkt aan het gesprek meteen een verschil qua cultuur tussen de nieuwe wereld en de oude wereld. Maar dan gebeurt er iets onverwachts en vliegen de kogels je om de oren.

Een comic die je niet alleen aan het denken zet, maar ook nog eens erg tof is om te lezen. De tekenaar is, kijkend naar de pagina’s, duidelijk de leidende partij. Het is een actiefilm op papier. Ik kijk al reikhalzend uit naar de tweede issue.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels