Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Best of the Worst: Sharknado

Je hebt soms van die films die zo slecht zijn, dat je niet anders kan dan ze goed vinden. De B-films. Bij Geekster willen we die vreemde en minder populaire films ook eens een plaatsje in de spotlights geven. Deze keer: Sharknado.

Iedereen die mij kent, weet dat ik een zwak heb voor slechte scifi-films, maar waar ik helemaal van hou is de Sharknado-reeks. Je moet wel onder een steen leven om er nog nooit van gehoord te hebben, maar voor de Patrick Stars onder ons zal ik de reeks even kort omschrijven.

Voor een perfecte Sharknado-film heb je nodig: Ian Ziering en Tara Reid, een heleboel cameos, een kettingzaag, een willekeurige stad, een tornado en moordlustige haaien. Yup, deze films gaan over een tornado gevuld met haaien die mensen aanvallen. Maar gelukkig is daar altijd Fin Shepard, die zwaaiend met een kettingzaag elke natuurramp kan verslaan!

Eén klein tornadootje…

In Sharknado is Fin Shepard de uitbater van een bar net naast het strand van Santa Monica. Maar daar ontstaat plots een storm die er niet zo goed uitziet. In paniek belt hij zijn ex-vrouw April en zijn dochter Chloe om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn. April verzekert hem dat hij hen zeker niet moet komen opzoeken. Maar wanneer de storm uit de hand begint te lopen, sluit Fin zijn bar en wil hij naar zijn vrouw. Totdat er een grote haai door het raam komt gevlogen en die mensen wil opeten. Buiten vliegt het vol mensenetende haaien en Fin beseft dat hier iets heel vreemds aan de hand is. Samen met Nova gaat hij naar het huis van zijn ex-vrouw. Hier start de eerste sharknado die de grondlaag legt voor een gestoorde reeks van zes films, allemaal met hun eigen ‘plot’.

Wat Sharknado nu net zo goed maakt voor mij is het feit dat de makers na de eerste film voelden dat ze letterlijk alles konden doen en dat de kijkers het nog goed gingen vinden. Dit merk je vooral in de vijfde film.

In die vijfde Sharknado, die Sharknado 5: Global Swarming heet, wordt er een oude steen opgegraven, die weleens de sleutel kan zijn tot het oplossen van de tornadoplaag! Spijtig genoeg creëert deze steen ook nieuwe tornado’s en wordt Londen belaagd door de grootste Sharknado tot nu toe. Maar held Fin Shepard komt meteen aangelopen en redt de stad. Toch tot er een nieuwe tornado ontstaat en zijn zoontje daarin wegvliegt. Fin en zijn vrouw, April, starten meteen de zoektocht en worden getransporteerd naar verschillende landen, waar steeds een nieuwe tornado ontstaat. Onder het goedkeurend oog van verschillende cameos, waarvan de beste toch Fabio Lanzoni als de paus is, proberen ze het mysterie op te lossen en te verhinderen dat de steen in de verkeerde handen valt. 

… zorgt voor eeuwenlange tornado’s

Nadat Sharknado 5 op tv verschenen was, werd er aangekondigd dat er nóg een vervolg ging komen, The Last Sharknado. Die zesde en laatste film gaat vooral over tijdreizen, zo reizen ze onder andere naar de prehistorie en de Amerikaanse burgeroorlog. Blijkt dat ook die historische periodes geteisterd werden door vliegende haaien. Fin weet dat hij elke sharknado moet verslaan als hij ze voor eeuwig wil stoppen en springt van periode naar periode om telkens een nieuwe ramp te voorkomen. Zo ontmoet hij Merlijn (gespeeld door Neil deGrasse Tyson) en een dragqueen Morgana. Ook George Washington en Alexander Hamilton hebben een rolletje en Billy The Kid mocht ook meedoen.

Waarom moet ik deze films zien?

sharknadoWaarom zijn deze films nu zo slecht dat ze weer goed worden? Simpel, een gezonde mix van verschrikkelijke CGI (springende Legolas in The Hobbit is er niks tegen) en tenenkrullende acteerprestaties. De dialogen zijn soms zo misplaatst of hoorbaar gedubd dat je ook daar de kriebels van krijgt. Ook het plot is op z’n minst bizar te noemen. Maar de combinatie van die vier zorgt voor zo’n fantastische reeks waar ik altijd naar kan blijven kijken. De laatste film kwam in augustus uit op Syfy en betekent het einde van één van mijn favoriete filmreeksen ooit. Ze zijn niet serieus, ze zijn niet goed, maar ze zorgen wel voor topentertainment en verdienen een plaatsje in de B-film Hall of Fame.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels