Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

guardians vol 3 review

Guardians of the Galaxy Vol 3 review: waardige afsluiter

James Gunn neemt afscheid van de Guardians met Guardians of the Galaxy Vol 3. Het verleden haalt ons favoriete groepje rare kwibussen in en dat heeft grote gevolgen voor elk van hen. Het is een mooie afsluiter geworden van een trilogie die het Marvel Cinematic Universe in een ko(s)mischere richting stuurde.

Succesformule

Met een paar noten van Redbones Come and Get Your Love maakte James Gunn in 2014 duidelijk dat er een nieuwe wind door het MCU ging waaien. De Guardians waren egoïstisch, sarcastisch, klungelig – geen typische helden. Maar toch: een groep zonderlingen die elkaar vinden, het is een concept dat ook werkt met superhelden. Gecombineerd met de humor die Gunn in het scenario stopte, veranderde Guardians of the Galaxy van een risicovolle gok in een succesformule. De broers Russo stopten daarna ook meer humor in hun films, ten goede en ten slechte, en Taika Waititi deed er nog een schep bovenop. Toch kan Gunn nog altijd als beste die balans bewaren.

Vol. 3 onderstreept bijzonder mooi de evolutie die Rocket heeft doorgemaakt. Hij was wellicht de meest onwaarschijnlijke held van allemaal.

Aan het begin van Guardians of the Galaxy Vol 3. hebben de Guardians ook een soort evenwicht gevonden. Zoals we zagen in de kerstspecial, hebben ze een hoofdkwartier opgezet op Knowhere, de planeet waar ze tijdens Infinity War tegen Thanos vochten. Maar niet alleen zij hebben er hun thuis, ook een diverse bevolking en nu ook Cosmo (Maria Bakalova), de telekinetische hond die zorgt voor een van de beste terugkerende grappen van de film. Peter Quill (Chris Pratt) is de enige die de rust niet voelt. Na het verlies van Gamora (Zoë Saldaña) in Endgame kijkt hij nog altijd te diep in het glas, en dat komt de groep al snel duur te staan.

guardians gamora
© Marvel Studios / Disney

Wanneer de gouden Adam Warlock (Will Poulter) hun basis komt binnenvallen, lijkt hij op zoek naar Rocket (Bradley Cooper). Die raakt zwaargewond, en als ze hem medische hulp willen geven, blijkt hij een noodstopschakelaar te hebben die dat verhindert. De tijd dringt dus om de degene te vinden die Rocket ooit modificeerde om het mechanisme uit te schakelen en hem alsnog te redden. Die schuldige is de High Evolutionary (Chukwudi Iwuji), een wezen dat een utopische maatschappij en dus ook het perfecte ras wil maken. Er is weinig nuance in zijn personage of verhaal, maar in deze film hoeft dat ook niet. De focus ligt terecht elders.

Conclusies trekken

In flashbacks zien we Rockets verhaal, en dat is behoorlijk tragisch. Ook hij was betrokken in het streven van de High Evolutionary, en kreeg daarbij heel wat te verduren. Vol 3 onderstreept bijzonder mooi de evolutie die het personage heeft doorgemaakt in de Infinity Saga. Rocket was wellicht de meest onwaarschijnlijke held van allemaal. Zijn geschiedenis vormt het hart van deze film, en hij wellicht het hart van het team. Het is doorheen de films subtiel werk geweest van zowel Bradley Cooper, James Gunn als de medewerkers van de visuele effecten. Soms blijft het moeilijk om te geloven dat je naar een virtuele wasbeer kijkt.

guardians rocket
© Marvel Studios / Disney

Zowel Quill als Chris Pratt komen meer tot hun recht als ze niet in het midden van de belangstelling staan.

In hun zoektocht naar een manier om Rocket te redden, beginnen de andere Guardians ook tot enkele conclusies over zichzelf te komen. Wanneer de ‘nieuwe’ Gamora hen helpt om in het bedrijf van de High Evolutionary te raken, blijft Quill proberen om haar van hun vroegere liefde te overtuigen. Dat raakt zij, maar eerlijk gezegd ook ik, al vlug moe. Saldaña’s rol heeft hier dan jammer genoeg nog weinig meerwaarde, behalve die van nostalgie. Ze was zo sterk in de Guardians-films én Endgame dat het toch ergens zonde is.

Voor Chris Pratt is dit dan weer wel een goede film. Zowel personage als acteur komen meer tot hun recht als ze niet in het midden van de belangstelling staan, zoals ik ook vond bij zijn korte verschijning in Thor: Love and Thunder. Quill stuurt hier de missie wel, maar doet dat voor Rocket. En hij denkt ook meer na over zijn daden en iedereens toekomst. Hij kan nu echt laten zien hoeveel zijn vrienden voor hem betekenen, omdat zij hem niet de hele tijd moeten redden. Nebula, de beste Guardian, blijft ondergewaardeerd maar is nu echt wel Peters vertrouwenspersoon geworden. Mantis en Drax blijven grotendeels comic relief, maar ook zij krijgen uiteindelijk wel hun mooie momenten in deze film. En Groot (Vin Diesel) is er ook.

Inventiviteit

guardians adam warlock
© Marvel Studios / Disney

Met het vertrek van Gunn naar superheldenconcurrent DC verdwijnt misschien ook even dit kosmische deel van het universum. Best jammer, want visueel druipt de inventiviteit er nog altijd vanaf. Een planeet gemaakt uit breinweefsel, een alternatieve en licht geflipte versie van de aarde — geweldige sets gevuld met ontelbare alienrassen in fantastische make-up en kostuums. Ook de beeldvoering mag er nog altijd zijn, met dynamische camerahoeken en opvallend dieptezicht, intense kleuren en lichtwerk, waardoor deze film ook in IMAX een lust voor het oog is. De strijkergecentreerde muziek van John Murphy (28 Days Later, The Suicide Squad) (voor het eerst niet Tyler Bates) doet zijn werk, vooral op de grote momenten. Zoals we gewend zijn, heeft Vol. 3 daarnaast ook een catchy soundtrack die misschien wel zorgt voor een mooi, nieuw dansmoment.

Wat uiteindelijk bijblijft, is de band tussen deze vrienden, en die stelt James Gunn gelukkig altijd voorop in hun mogelijk laatste reis.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is veel dingen: spannend, grappig, ontroerend, overvol en — al bijna een cliché om dit te zeggen — te lang. Naast de zoektocht om Rockets leven te redden komt er net iets te veel bij gesleurd, zoals de terugkeer van de gouden Soevereinen met Alysha (Elizabeth Debicki) en de nieuwe Adam Warlock. Debicki en Poulter amuseren zich en laten een goede indruk na, maar ze krijgen allebei te weinig te doen. Als je denkt dat de film stilaan aan het afronden is, komt er nog een actiestuk bij dat verweven kon worden in wat voorafging. Maar wat uiteindelijk bijblijft, is de band tussen deze vrienden, en die stelt James Gunn gelukkig altijd voorop in hun mogelijk laatste reis. Een emotionele en waardige apotheose van een memorabele groep. Als dit hun zwanenzang was: het gaat hen goed.

Guardians of the Galaxy Vol 3 is vanaf 3 mei te zien in de bioscoop.

Heldenverhaal

Guardians of the Galaxy Vol. 3
4 5 0 1
Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een verhaal van een voor allen, allen voor een. Dat werkt wonderwel met deze personages, een zootje ongeregeld dat voor elkaar door het vuur gaat. In hun mogelijk laatste film haalt iedereen van de cast en crew het onderste uit de kan. Soms net iets te veel, waardoor niet alles en iedereen de verdiende aandacht krijgt. Maar dat zien we graag door de vingers in een film die opnieuw perfect catharsis met humor combineert.
Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een verhaal van een voor allen, allen voor een. Dat werkt wonderwel met deze personages, een zootje ongeregeld dat voor elkaar door het vuur gaat. In hun mogelijk laatste film haalt iedereen van de cast en crew het onderste uit de kan. Soms net iets te veel, waardoor niet alles en iedereen de verdiende aandacht krijgt. Maar dat zien we graag door de vingers in een film die opnieuw perfect catharsis met humor combineert.
4/5
Total Score

Raak

  • Ideale focus voor een derde film
  • Visueel vakwerk
  • Net genoeg callbacks en cameo's

Braak

  • Iets te veel balletjes in de lucht
  • Kon iets strakker gehouden worden in het midden
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels