Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 10 geboden voor een Gamescom-noob

Een bezoek aan een gamebeurs is een unieke ervaring. Je vergeet je eerste keer nooit, en je komt niet snel nog een gelijkaardige ervaring tegen. Waar mag je je aan verwachten op een internationaal (hoog) aangeschreven evenement als Gamescom in Keulen?

Als technologiejournalist had ik al meermaals de eer en het genoegen om een grote, Duitse beurs te bezoeken. Wie af en toe een evenement aandoet in de Belgische conferentiehallen – denk aan de Antwerpse boekenbeurs – zal grote ogen trekken wanneer hij of zij voor het eerst naar Gamescom trekt. Olivier en ik trokken voor de eerste keer, vergezeld van onze ervaren Geeksters, naar de Duitse hoogmis van nerds, geeks, gamers en het Heilige Tijdverdrijf. Ondanks de goede briefing van onze collega’s merkten we toch enkele zaken op die ons verbaasden. En natuurlijk willen we die graag met jullie delen.

I: Gij zult geloven in clichés

Ondanks de clichés ontmoet je op Gamescom mensen van alle slag.

Jens: Een cliché is een cliché omdat het berust op een grond van waarheid. Het is één van mijn favoriete wijsheden. Beeld je even in wat je allemaal verwacht tegen te komen als je zelf de eerste keer naar een gamebeurs trekt. De cliché geeks die wachtende op een voorproefje van de nieuwste World of Warcraft, discussiëren over de zin en onzin van de nieuwste Magic, The Gathering-expansie? Dan zit je er niet ver naast. Uiteraard zijn zij aanwezig, vaak meer afgeborsteld dan voor het familiefeest van de bomma, maar ze zijn lang niet alleen. Je ontmoet er mensen van alle slag, jong en oud, mooi en mooi vanbinnen,… En natuurlijk de occasionele cosplayer.

Haal je innerlijke cosplayer boven in een echte Ghosbusters-wagen.

Olivier: Voldoende gamejournalisten proberen van het gamercliché af te stappen door zichzelf een stoerder imago aan te meten. Alleen zag ik het op Gamescom zodanig veel dat het een cliché op zichzelf moet zijn. Een stoere baard, hippe zonnebril en tatoeages sierden menig journalist. Influencers liepen dan weer rond met een camera boven de schouder en een felgekleurde haardos. Daartussen zag je ook nog alle andere soorten clichés die er zijn. Wie had ik niet verwacht? Zoveel ouders met hun kinderen voor Fortnite. Op dit event vond ik hen er meer uitspringen dan alle clichés samen.

II: Gij zult geduld hebben

Jens: Zowel gamers als journalisten staan bij mij nooit te boek als de grootste vrienden van deadlines. Ikzelf ben een gamende (pseudo-)journalist, dus mijn probleem is dubbel zo groot. Op Gamescom speelt dat echter geen rol, want de grote bedrijven en ontwikkelaars laten je feilloos in de pas lopen. De wachtrijen zijn fijntjes – en onontkomelijk – afgebakend. Iedereen moet wachten, soms tot wel zes uur lang. Om dan een kwartiertje te kunnen genieten van de demo waar de buitenwereld (soms slechts) enkele weken langer op moet wachten. Gelukkig zijn er nog de meer nichetitels en de kleinere uitgevers waar je vaak op je gemak je gang kan gaan.

Smash Bros. Ultimate had de langste rijen, zelf op de persdag.

Goed vooruitkijken en strategisch plannen is de boodschap voor wie weinig geduld heeft.

Olivier: Mijn strategie was om een lange rij af te wisselen met een korte. Ik liep meteen af op de nieuwe Kingdom Hearts en verwachtte een joekel van een wachtrij. Tot mijn verbazing waren er meer dan genoeg consoles en het grote volk vertoefde elders. Een eerste meevaller. Daarna begaf ik me naar de nieuwe Tomb Raider die bijna in de winkel ligt en verwachtte daar dus ook een kleine rij. Ik was opnieuw mis. Geduldig wachten op een kwartier spelen, de game ligt bijna in de rekken en iedereen was dus benieuwd. Na mijn twee missers ben ik eerst gaan scouten waar de rijen groot en klein waren. Zo zag ik dat de Facebook-stand enkele exclusieve games aanbood waarvan de wachtrij bij de stand van de game zelf het driedubbele was. Goed vooruitkijken en strategisch plannen is de boodschap voor wie weinig geduld heeft.

III: Gij zult pareltjes ontdekken

Jens: Aangezien je half sterft van honger en dorst terwijl je wacht op de demo’s van de nieuwste AAA-titels, apprecieer je het indiegenre als nooit tevoren. Je maakt kennis met games die je onder andere omstandigheden geen blik waardig zou gunnen, en je beseft dat er minstens 5 geeks nodig zullen zijn om je grijpende klauwen te verwijderen van de stand waar je al anderhalf uur de rijen ophoudt.

Indiegames waren ook dit jaar volop aanwezig.

Olivier: Op het einde van de dag tolde mijn hoofd als nooit tevoren. De grote AAA-titels gaven me stof tot nadenken, maar na het ellenlange wachten had ik nooit aan afleiding. In plaats van nieuwe indiepareltjes, ging ik de nostalgische toppers (her)ontdekken. Ik heb m’n favoriete Donkey Kong op de SNES gespeeld, een side-scroller shooter op een reuze NES-controller en nog zoveel meer. Een perfecte afsluiter voor een drukke dag.

IV: Gij zult voorbereid zijn

De ervaren bezoekers zagen eruit alsof ze luxueus aan het kamperen waren.

Jens: Een goede voorbereiding is belangrijk. Kijk op voorhand even naar de games die je zeker wilt bekijken, neem voldoende water mee, kleed je goed aan (niet te warm of je smelt), neem iets mee voor tijdens het vele wachten (de Nintendo Switch was alom aanwezig) en vergeet geen externe batterij om je wachtvertier aan de praat te houden. Niet iedereen nam het echter zo nauw met zijn voorbereiding: de flessen frisdrank en blikjes Monster, Red Bull en Nalu waren even talrijk aanwezig als de vele slecht geschoren baarden.

Olivier: Ik dacht dat ik voorbereid was op het aanschuiven. Ik had er anderen genoeg over horen spreken. Mijn rugzak bevatte: een Kindle, een Nintendo Switch, een Playstation Vita, een notitieboekje, mijn laptop, hoofdtelefoon voor muziek en podcasts en een pakje dinokoekjes. Blijkbaar was mijn survival-pack voor anderen maar het begin. Velen hadden stoeltjes mee, van kleine kampeerkrukjes tot grote uitklapstoelen. Ik zag dekentjes, reservekleren, tot zelfs draagbare fotostudio’s die ter plekke werden opgezet. Het meest jaloers was ik nog op de uitgebreide picknicks die velen voorzien hadden. De ervaren bezoekers zagen eruit alsof ze luxueus aan het kamperen waren. Ik verwachtte half nog een gasbrander en marshmellows. Idee voor volgend jaar?

V: Gij zult onder de indruk zijn

Jens: De beurs in keulen is groot. Héél GROOT. Zo groot dat ze even goed Vin Diesel hadden kunnen inhuren om constant ‘Yo Soy Groot’ door de speakers te mompelen. En mooi. Héél mooi. Op een techbeurs zie je mooie standen en weet je dat er geld in kruipt. Op een gamebeurs doen ze al helemaal zot. Fortnite-ontwikkelaar Epic voorzag bijvoorbeeld een avonturenpark waar diens beoogde doelpubliek (5 tot 6-jarigen) zich konden uitleven. Aan alle Fortnite-gamers: excuses voor mijn mopje. (We laten het voor één keer toe – nvdr.)

De Blizzard-stand was naar jaarlijkse gewoonte een indrukwekkend zicht.

Olivier: De wandelgangen tussen de hallen zijn sober, erg sober, maar staan in schril contrast met de hallen zelf. Uitgevers proberen elkaar af te troeven met de mooiste aankleding, reuzestandbeelden en zelfs ingehuurde acteurs die personages uitbeelden. Bij Spider-Man kwam je in een stukje Manhattan terecht, bij Ubsioft kon je op de foto met de nieuwe hoofdpersonages uit Assassins Creed Odyssey. De hallen waren groots en goed gevuld, ik twijfel of ik elke vierkante meter gezien heb.

VI: Gij zult spontaan zijn

Gamescom is de ideale plaats om mede-fans van je favoriete franchise te ontmoeten.

Jens: Wie behoefte heeft aan een nieuwe clan voor zijn MMORPG, of wie een nieuwe Yu-Gi-Oh-partner zoekt, vindt hier zeker zijn gading. Gamescom verzamelt zoveel mensen van verschillende strekkingen dat het bijna onmogelijk is om een hele dag in je eigen bubbel rond te lopen, zonder nieuwe mensen te ontmoeten. Heb je er toch geen behoefte aan, dan doe je zoals ik en zet je je resting bitch face op, en laten ze je met rust.

Samen gezellig een 15-jaar-oude game spelen, het kan op Gamescom.

Olivier: Ik zag vriendschappen bloeien, alleen hoorde ik het niet. Na een tijdje had ik mijn hoofdtelefoon opgezet, muziek uit en noise cancelling aan. Er zijn zodanig veel mensen die je kan aanspreken dat het oordovend is. Maar dat is geen minpunt. Tijdens Soul Calibur VI mocht ik aanschuiven met de persoon na mij en na enkele rondes hadden we evengoed op café kunnen zitten. Wie had gedacht dat games mensen zo snel dichter bij elkaar kon brengen.

VII: Gij zult enthousiast zijn

Jens: Iedereen die je hier tegenkomt, is hier met een doel. Wie allergisch is aan aardbeien blijft toch ook ver weg van aardbeienconfituur? Zelfs wie niet verkleed komt in de kleuren van zijn favoriete fandom kijkt met pretoogjes naar zijn favoriete games. Zoveel enthousiasme bij elkaar werkt aanstekelijk. Tot de dag eindigt in een explosie van enthousiaste roze regenbogen en eenhoorns.

Dromen worden werkelijkheid…

Olivier: Wachtrijen, zeeën van geeks, zweetgeur alom en toch loopt iedereen met een grote glimlach rond. Ikzelf ook trouwens: zoveel games waar ik naar uitkijk die plots voor het grijpen liggen. Als je al 10 jaar wacht op een bepaalde game, ik noem geen namen, dan snap je wel hoe waanzinnig het is dat je dromen op Gamescom werkelijkheid worden.

VIII: Gij zult een kip zijn in een legbatterij

Jens: Gamescom is leuk. Het is evenwel ook georganiseerde pret. De gaming booths staan parallel evenwijdig aan de evenaar en je moet moeite doen om weg te blijven van vergelijkingen met legbatterijen. Daar ben ik dus niet in geslaagd. Om maar één voorbeeld te noemen: EA Sports voorzag ongeveer 200 consoles, 100 aan elke kant, allemaal proper opgelijnd in rijen waar de Ark van Noah trots op zou zijn.

Je zag nooit zoveel schermen bij elkaar als op Gamescom.

Olivier: Gamescom is druk. Je gaat er beter niet naartoe met agorafobie. Op een bepaald moment kon ik gewoon niet meer naar voor, achter, links of rechts. Ik stond niet eens in een wachtrij, dacht ik. Bleek dat de wachtrij voor Super Smash Bros. Ultimate ondertussen overliep in de wandelgangen en dat je willen of niet plots mee in de rij stond. Een beetje passief agressief duwen in de andere richting loste mijn probleem wel op, maar de mensen naast mij in de rij heb ik nooit meer teruggezien.

IX: Gij zult figureren in ontelbare foto’s en filmpjes

Jens: Elke vijf meter een cameracrew, vijf smartphonefotografen per vierkante meter,… Ik vraag me af in hoeveel Instagramposts, Facebook-fotoreportages en nieuwsbulletins ik de afgelopen dagen ben verschenen. EN WAT MET MIJN PRIVACY???

Nee, we lieten deze mensen niet allemaal een GDPR-document ondertekenen…

Olivier: Iedereen met een beetje interesse in gaming moet Gamescom op hun sociale kanalen zien staan hebben. Zoveel mensen waren bezig met een rapportage, foto en film, dat de lichtflitsen net geen epilepsie veroorzaakten. Ik heb best wat onbedoelde photobombing gedaan. Dat wordt gegarandeerd reshoots nemen, sorry not sorry.

X: Gij zult u verliezen in Merch

Jens: Beeld je het volgende plaatje in: een hal, zo groot als alle hallen van de Antwerpse boekenbeurs samen, uitsluitend gevuld met merchandise van al jouw favoriete games. Voor mij was het de hemel, voor mijn portefeuille iets minder. Maar terwijl ik een afbetalingsplan uitwerk met mijn bank, is mijn geek-hart toch weer content, voor even.

Olivier: Ik beloofde bij mijn vertrek om geen onnodige prullaria aan te schaffen. Het thuisfront wist wel beter en vroeg om toch even een foto op te sturen om duidelijkheid te scheppen. Elke game die in me opkwam had één of andere toffe knuffel, mok, t-shirt, poster, figurine, sleutelhanger, muismat, aansteker, balpen, tapijt, lamp, trui, pet, handschoenen, broek, strip, onderzetter en ik kan jullie trots melden dat ik niet gezwicht ben. Buiten dat ene toevallige Final Fantasy-figuurtje, maar komaan – ik ben ook maar een mens.

Meer weten over Gamescom? Check ook zeker deze artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels