Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spyro

Spyro Reignited Trilogy brengt je terug in je comfortzone

Vergeet heel even Nathan Drake, Kratos, Parappa en Sackboy. Ooit was het gezicht van de PlayStation-consoles een paarse draak met een libelle die naast hem vliegt. Nintendo had Mario, SEGA had Sonic en Sony zou zich wel redden met Spyro en Crash Bandicoot. De eerste drie Spyro-games verschenen op de eerste Sony-console en waren instant-klassiekers. Daarna ging het echter bergaf met de reeks. Geekster kon op Gamescom Spyro Reignited Trilogy testen. Kan deze game het vuur opnieuw aanwakkeren?

Toys For Bob

Helaas kon de franchise met de sprong naar de PlayStation 2 op weinig liefde rekenen, Spyro werd plots door verschillende studios gemaakt en op verschillende consoles uitgebracht. Het leek wel alsof de andere ontwikkelaars niet volledig snapten wat werkte aan de Spyro-games en eerder kozen voor stijl boven inhoud.

Spyro Reignited Trilogy

Voor fans was Skylanders de laatste nagel aan de doodskist van een eens enorm geliefde mascotte.

Ontwikkelaar Toys For Bob bracht in 2011, in samenspraak met Activision, de allereerste game uit in de Skylanders-franchise. Skylanders: Spyro’s Adventure zou de kleine draak een berg aan nieuwe vrienden geven, zolang spelers bereid waren om nieuw speelgoed te kopen. Wie het spel speelde, besefte al snel dat Spyro slechts even belangrijk was voor het verhaal als alle andere personages. Zijn naam werd niet vernoemd, het verhaal legde op geen enkel moment de focus op hem. Het leek wel alsof zijn naam er enkel onder stond om meer verkoopcijfers te halen. Voor fans was Skylanders de laatste nagel aan de doodskist van een eens enorm geliefde mascotte.

Spyro Reignited Trilogy

Na enkele jaren verder te werken aan de Skylanders-games, kreeg Toys For Bob de kans om aan Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy te werken. De remaster was bijna exact wat het zou moeten zijn. Nu Crash een remaster gekregen had, kon die van Spyro onmogelijk nog veraf zijn, toch? Wel, één jaar later werd het al aangekondigd: Spyro Reignited Trilogy zou de originele drie PlayStation-games bevatten met een nieuw likje verf.

Reignited and it feels so good

Persoonlijk ben ik een Spyrofan van het eerste uur. Ik heb alle originele games uitgespeeld en kan niet wachten om dit opnieuw te doen in deze nieuwe versie. Een remaster is altijd wat erop of eronder, dus het was met een nerveus gevoel dat ik afstapte op de speelbare demo in Keulen. Grafische upgrades maken van een bestaande game is één ding, maar ervoor zorgen dat ze even soepel spelen en even leuk blijven als twintig jaar geleden is iets heel anders.

Spyro Reignited Trilogy

Na een klein half uurtje door vijandige koninkrijken te razen, kan ik bevestigen dat mijn kopstoten even hard aankomen als vroeger, en dat een vijandige kont in brand steken net zoveel voldoening geeft. Ik vecht mijn weg tussen grote en kleine vijanden, die elk een andere aanpak vereisen. Daarna vlieg ik naar verborgen platformen die mijn spiergeheugen nog steeds weet liggen. Ik verzamel diamantjes, verwoest dozen en kruip zelfs even op een skateboard en het voelt allemaal zo fijn in mijn handen.

Labour of Love

Dit spel werd gemaakt met liefde voor het origineel, en dat voel je meteen.

Dat er enkele jaren terug bij Toys For Bob al liefde was voor Spyro, dat was al duidelijk. Ook al viel het niet bij alle fans in de smaak, er is een reden dat ze hem kozen als mascotte van hun nieuwe franchise. De fans die teleurgesteld waren door Skylanders kunnen deze keer op hun twee oren slapen. De drie levels die speelbaar waren op Gamescom voelden exact zoals ik ze mij kan herinneren. Dit spel werd gemaakt met liefde voor het origineel, en dat voel je meteen.

Spyro
Een vergelijking tussen de oude en nieuwe graphics.

Onlangs lieten de ontwikkelaars weten dat Spyro Reignited Trilogy werd uitgesteld tot 13 november, om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes is uitgewerkt. Persoonlijk heb ik al terug zin om een pyjama aan te doen en in de zetel te duiken met een grote doos cornflakes terwijl de openingsmuziek van Spyro The Dragon begint te spelen. Spyro is al lang geen PlayStation-mascotte meer, maar in het geheugen van veel gamers zal hij toch altijd een speciale plaats behouden als een van de beste mascotte platformers van zijn tijd. Een tijd die we spoedig opnieuw zullen mogen beleven.

Spyro Reignited Trilogy verschijnt 13 november 2018 op Xbox One en Playstation 4.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels